Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Η στρατιωτική κατοχή γίνεται πολιτική από τα τέλη Αυγούστου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το τέλος των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο ιρακινό έδαφος ανακοίνωσε, αργά χτες βράδυ σε ομιλία του σε κέντρο αποκατάστασης αναπήρων βετεράνων, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου, «όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί», θα τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ: «Η δέσμευσή μας απέναντι στο Ιράκ αλλάζει, πλέον δίνουμε βάρος στην παροχή πολιτικής βοήθειας διά μέσου των διπλωματών μας», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι η κατοχή απλώς αλλάζει μανδύα.

Η ανακοίνωση Ομπάμα, πάντως, έρχεται σε μια στιγμή που οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το πολιτικό κενό που επικρατεί στο Ιράκ, λόγω της αδυναμίας σύστασης κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 7ης Μάη, έχει αφήσει το περιθώριο αναζωπύρωσης της δράσης εξτρεμιστικών και κυρίως ισλαμιστικών ομάδων, με κίνδυνο την πυροδότηση νέου κύκλου σεχταριστικής βίας. Μόνο χτες σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι από επιθέσεις.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλες φορές, οι εκτιμήσεις των κατοχικών δυνάμεων και των ιρακινών αρχών για τις απώλειες του Ιουλίου διαφέρουν σημαντικά. Σύμφωνα με τη Βαγδάτη, ο Ιούλιος ήταν εξαιρετικά αιματηρός μήνας, καθώς σε επιθέσεις, κυρίως κατά αμάχων συγκεκριμένων δογμάτων κάθε φορά, σκοτώθηκαν 535 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1.000. Οι κατοχικές δυνάμεις μιλούν για 222 νεκρούς και περίπου 600 τραυματίες. Η διαφοροποίηση αυτή, κατά πολλούς, οφείλεται και στην επιθυμία της Ουάσιγκτον να δείχνει χαμηλά τα ποσοστά βίας προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η σχεδιαζόμενη αποχώρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ