Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Στρατιωτικοί σχεδιασμοί και διπλωματικές προσφορές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Η στρατιωτική επιλογή όσον αφορά στο Ιράν ήταν και παραμένει στο τραπέζι» παραδέχτηκε, χωρίς περιστροφές, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ. Μιλώντας στην εκπομπή του δικτύου NBC «Meet the Press», ο ναύαρχος Μάικ Μιούλεν υποστήριξε ότι απεύχεται μια στρατιωτική επιλογή, καθώς «θα είχε απροσδόκητες συνέπειες, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, και μάλιστα πιθανώς στο πλέον ασταθέστερο μέρος του πλανήτη». Εσπευσε, όμως, να τονίσει ότι «και ένα Ιράν με πυρηνικό όπλο είναι επίσης αδύνατο να γίνει αποδεκτό» για να καταλήξει ότι «ελπίζει να μη χρειαστεί να επιλέξει κανείς ανάμεσα στις δύο αυτές προοπτικές».

Το ...«καταστροφικό» σενάριο του Μιούλεν ενστερνίζεται και η ηγεσία του παραστρατιωτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Εκπρόσωπός τους προειδοποιούσε ότι «στην περίπτωση που το Ιράν δεχτεί επίθεση, τότε αποσταθεροποιείται ολόκληρη η, στρατηγικής σημασίας, περιοχή του Κόλπου, και η ανασφάλεια δε θα αφορά μόνο στο Ιράν αλλά και σε όλες τις γειτονικές αραβικές χώρες». Ο ίδιος αξιωματούχος κάλεσε την Ουάσινγκτον «να μην επιχειρήσει κάτι τέτοιο, γιατί τότε οι συνέπειες θα είναι απερίγραπτες».

Σε καθαρά διπλωματικό επίπεδο, πάντως, συνεχίζονται οι «προσφορές» εκατέρωθεν. Η αμερικανική διπλωματία δήλωσε έτοιμη να ξανασυζητήσει τη συμφωνία ανταλλαγής καυσίμου, όπως αυτή διατυπώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Από την άλλη, ο Ιρανός Πρόεδρος κάλεσε, εκ νέου, τον Αμερικανό ομόλογό του σε τηλεμαχία στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη.

  • Την έντονη ανησυχία ότι ορισμένα στελέχη της τουρκικής πολιτικής και κυρίως στρατιωτικής ηγεσίας θα μπορούσαν να «περάσουν» στο Ιράν «ευαίσθητες πληροφορίες» που αφορούν στο Ισραήλ, στην παρούσα φάση που οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις είναι τεταμένες, φέρεται να εξέφρασε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ σε, κεκλεισμένων των θυρών, σύνοδο ασφαλείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ