Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ
Εντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Αυξημένες είναι οι πιθανότητες ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή» εκτίμησε ο Σύρος Πρόεδρος. Σε ομιλία του για την ημέρα του Συριακού στρατού, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ υπογράμμισε: «η προοπτική μιας συνολικής ειρήνης μοιάζει να απομακρύνεται ολοένα περισσότερο» αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης γι' αυτό βαραίνει τις επιλογές της ισραηλινής πλευράς. Κατέστησε, δε, σαφές ότι η Συρία «δεν πρόκειται να αποδεχτεί να γίνει διαπραγμάτευση για τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των συριακών υψωμάτων του Γκολάν. Η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Οι εκτιμήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την ανησυχία που επικρατεί στο σύνολο των αραβικών ηγεσιών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ιστορική επίσκεψη, από κοινού, του Ασαντ και του Σαουδάραβα βασιλιά, την περασμένη βδομάδα, στο Λίβανο, ο οποίος φέρεται να θεωρείται και το πλέον επίφοβο σημείο. Στο νότιο Λίβανο, όπου κυρίως δραστηριοποιείται η σιιτική «Χεζμπολάχ», που βρίσκεται σε κλιμακούμενη αντιπαράθεση με το Ισραήλ, μετέβη και ο εμίρης του Κατάρ, ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει σε σημαντικό βαθμό, την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Εντονη είναι η ανησυχία που διατυπώνεται και στην τελευταία έκθεση του μη κυβερνητικού ομίλου «Ομάδα Διεθνών Κρίσεων», όπου επισημαίνεται ότι «η κατάσταση στο νότιο Λίβανο είναι περίεργα ήρεμη και εξαιρετικά επικίνδυνη». Εκτιμάται, δε, ότι ένας νέος πόλεμος εκεί «θα είναι εξαιρετικά καταστροφικός για το Λίβανο, θα παρασύρει και άλλες αραβικές χώρες, όπως η Συρία, και θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλη την περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ