Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέο περιστατικό αστυνομικής κτηνωδίας κατά μεταναστών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σοκ και εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει εντός και εκτός Γαλλίας βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, πριν από μερικά 24ωρα, και δείχνει άνδρες των γαλλικών ειδικών δυνάμεων καταστολής να απομακρύνουν με ιδιαίτερη βιαιότητα μετανάστες αφρικανικής καταγωγής, στην πλειοψηφία τους από την Ακτή του Ελεφαντοστού, κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στις 21 Ιούλη στο προάστιο Κουρνέβ του Παρισιού. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την έξωσή τους από πρόχειρα καταλύματα και για την άρνηση των αρχών να τους παράσχουν καινούργια, εξωθώντας τους ουσιαστικά να μένουν στο δρόμο ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι εικόνες όπου πάνοπλοι αστυνομικοί σέρνουν κυριολεκτικά γυναίκες με μωρά παιδιά στον στήθος τους ή στην πλάτη τους στο πεζοδρόμιο αλλά και έγκυες προκάλεσαν ανατριχίλα και αναταράξεις στη γαλλική κοινή γνώμη. Το βίντεο καταγράφηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ενωση «Δικαίωμα στην Κατοικία» που βοηθά τους μετανάστες.

Είναι προφανές ότι και αυτό το περιστατικό εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αυταρχισμού, καταστολής και άσκησης απροκάλυπτης βίας, σε όλους τους τομείς, το οποίο προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση Σαρκοζί εξαγγέλλοντας σειρά μέτρων κατά των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων, δίνοντας το στίγμα του τι πρόκειται ν' ακολουθήσει. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται το έδαφος και εθίζεται η γαλλική κοινή γνώμη στη χρήση ακόμη πιο σκληρής θεσμοποιημένης πλέον βίας απέναντι σε διαδηλωτές, σε εργαζόμενους, σε απεργούς, στον οποιονδήποτε τολμήσει να σηκώσει κεφάλι απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα που προετοιμάζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ