Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μπαράζ ρουκετών και πιέσεων

Από την περίεργη επίθεση με ρουκέτα στην Ιορδανία που κλιμακώνει τη νέα ένταση στην περιοχή
Από την περίεργη επίθεση με ρουκέτα στην Ιορδανία που κλιμακώνει τη νέα ένταση στην περιοχή
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ - ΑΜΜΑΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μπαράζ ρουκετών προς και από όλες τις κατευθύνσεις σημάδεψε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης. Το τελευταίο περιστατικό είναι το χτεσινό πλήγμα του ισραηλινού θερέτρου Εϊλάτ και του ιορδανικού Ακαμπα, στην Ερυθρά Θάλασσα, από αδιευκρίνιστο αριθμό ρουκετών.

Στην Ακαμπα, μία ρουκέτα έπεσε δίπλα σε πολυτελές ξενοδοχείο, σκοτώνοντας έναν Ιορδανό οδηγό ταξί και τραυματίζοντας άλλους τρεις συμπολίτες του. Στο Εϊλάτ δεν καταγράφηκαν ζημιές και εξετάζονται τα υπολείμματα μιας από τις ρουκέτες. Οι ιορδανικές και οι ισραηλινές αρχές, ανεπισήμως, «έδειξαν» ως τόπο εκτόξευσης την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αντέτειναν ότι λόγω του ορεινού αναγλύφου υπάρχει μόνο η δυνατότητα εκτόξευσης όλμων, ενδεχόμενο που οι ισραηλινές και ιορδανικές αρχές δεν έχουν αποκλείσει. Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και τις προηγούμενες φορές οι επιθέσεις είχαν αποδοθεί σε ισλαμιστικές ομάδες.

Ρουκέτες και αντίποινα και στη Γάζα

Ισχυρή έκρηξη κατέστρεψε, χτες το πρωί, το σπίτι στρατιωτικού διοικητή της «Χαμάς» στον καταυλισμό Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Ο ίδιος γλίτωσε, αλλά τραυματίστηκαν 31 άνθρωποι. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στο περιστατικό και η «Χαμάς» δεν το κατηγόρησε.

Δύο 24ωρα νωρίτερα, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε την αυτοκινητοπομπή έτερου στρατιωτικού διοικητή της «Χαμάς», ο οποίος θεωρούνταν υπεύθυνος για την κατασκευή βομβών. Σκοτώθηκε ο ίδιος και τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν σκληρότερα αντίποινα, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά ισραηλινού εδάφους, όπως την Παρασκευή στο Ασκελόν.

Δήθεν επιτροπή «έρευνας» από ΟΗΕ και πιέσεις

Σύντομη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο στο Κάιρο, την Κυριακή, είχε ο Ισραηλινός ομόλογός του με αποκλειστικό θέμα το Παλαιστινιακό. Ο Πέρες φέρεται να ζήτησε έναρξη άμεσων συνομιλιών και ο Μουμπάρακ να απάντησε ότι θα πρέπει να «τερματιστεί οριστικά κάθε εποικιστική δραστηριότητα για να έχουν νόημα οι άμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες». Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς στον αναπληρωτή Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Ντέιβιντ Χέιλ, ζητώντας γραπτές εγγυήσεις συνόρων από το Ισραήλ.

Στο περιθώριο αυτών, ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε, χτες, τη σύνθεση της επιτροπής που θα διερευνήσει την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας την 31η Μάη, ενώ το Ισραήλ, αλλάζοντας θέση, δέχτηκε να συνεργαστεί. Η ισραηλινή αλλαγή δεν αποτελεί έκπληξη αν ληφθεί υπόψη ότι η τετραμελής επιτροπή αποτελείται από τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζέφρι Πάλμερ, γνωστό για τις φιλο-ισραηλινές του θέσεις, τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, γνωστό επίσης για τις αντιδραστικές του θέσεις, έναν Ισραηλινό και έναν Τούρκο εκπρόσωπο. Τα συμπεράσματα της έρευνας μπορεί, μάλλον, κανείς να τα υποψιαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ