ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ
Εντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Αυξημένες είναι οι πιθανότητες ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή» εκτίμησε ο Σύρος Πρόεδρος. Σε ομιλία του για την ημέρα του Συριακού στρατού, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ υπογράμμισε: «η προοπτική μιας συνολικής ειρήνης μοιάζει να απομακρύνεται ολοένα περισσότερο» αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης γι' αυτό βαραίνει τις επιλογές της ισραηλινής πλευράς. Κατέστησε, δε, σαφές ότι η Συρία «δεν πρόκειται να αποδεχτεί να γίνει διαπραγμάτευση για τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των συριακών υψωμάτων του Γκολάν. Η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Οι εκτιμήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την ανησυχία που επικρατεί στο σύνολο των αραβικών ηγεσιών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ιστορική επίσκεψη, από κοινού, του Ασαντ και του Σαουδάραβα βασιλιά, την περασμένη βδομάδα, στο Λίβανο, ο οποίος φέρεται να θεωρείται και το πλέον επίφοβο σημείο. Στο νότιο Λίβανο, όπου κυρίως δραστηριοποιείται η σιιτική «Χεζμπολάχ», που βρίσκεται σε κλιμακούμενη αντιπαράθεση με το Ισραήλ, μετέβη και ο εμίρης του Κατάρ, ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει σε σημαντικό βαθμό, την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Εντονη είναι η ανησυχία που διατυπώνεται και στην τελευταία έκθεση του μη κυβερνητικού ομίλου «Ομάδα Διεθνών Κρίσεων», όπου επισημαίνεται ότι «η κατάσταση στο νότιο Λίβανο είναι περίεργα ήρεμη και εξαιρετικά επικίνδυνη». Εκτιμάται, δε, ότι ένας νέος πόλεμος εκεί «θα είναι εξαιρετικά καταστροφικός για το Λίβανο, θα παρασύρει και άλλες αραβικές χώρες, όπως η Συρία, και θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλη την περιοχή».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μπαράζ ρουκετών και πιέσεων

Από την περίεργη επίθεση με ρουκέτα στην Ιορδανία που κλιμακώνει τη νέα ένταση στην περιοχή
Από την περίεργη επίθεση με ρουκέτα στην Ιορδανία που κλιμακώνει τη νέα ένταση στην περιοχή
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ - ΑΜΜΑΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μπαράζ ρουκετών προς και από όλες τις κατευθύνσεις σημάδεψε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης. Το τελευταίο περιστατικό είναι το χτεσινό πλήγμα του ισραηλινού θερέτρου Εϊλάτ και του ιορδανικού Ακαμπα, στην Ερυθρά Θάλασσα, από αδιευκρίνιστο αριθμό ρουκετών.

Στην Ακαμπα, μία ρουκέτα έπεσε δίπλα σε πολυτελές ξενοδοχείο, σκοτώνοντας έναν Ιορδανό οδηγό ταξί και τραυματίζοντας άλλους τρεις συμπολίτες του. Στο Εϊλάτ δεν καταγράφηκαν ζημιές και εξετάζονται τα υπολείμματα μιας από τις ρουκέτες. Οι ιορδανικές και οι ισραηλινές αρχές, ανεπισήμως, «έδειξαν» ως τόπο εκτόξευσης την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αντέτειναν ότι λόγω του ορεινού αναγλύφου υπάρχει μόνο η δυνατότητα εκτόξευσης όλμων, ενδεχόμενο που οι ισραηλινές και ιορδανικές αρχές δεν έχουν αποκλείσει. Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και τις προηγούμενες φορές οι επιθέσεις είχαν αποδοθεί σε ισλαμιστικές ομάδες.

Ρουκέτες και αντίποινα και στη Γάζα

Ισχυρή έκρηξη κατέστρεψε, χτες το πρωί, το σπίτι στρατιωτικού διοικητή της «Χαμάς» στον καταυλισμό Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Ο ίδιος γλίτωσε, αλλά τραυματίστηκαν 31 άνθρωποι. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στο περιστατικό και η «Χαμάς» δεν το κατηγόρησε.

Δύο 24ωρα νωρίτερα, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε την αυτοκινητοπομπή έτερου στρατιωτικού διοικητή της «Χαμάς», ο οποίος θεωρούνταν υπεύθυνος για την κατασκευή βομβών. Σκοτώθηκε ο ίδιος και τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν σκληρότερα αντίποινα, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά ισραηλινού εδάφους, όπως την Παρασκευή στο Ασκελόν.

Δήθεν επιτροπή «έρευνας» από ΟΗΕ και πιέσεις

Σύντομη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο στο Κάιρο, την Κυριακή, είχε ο Ισραηλινός ομόλογός του με αποκλειστικό θέμα το Παλαιστινιακό. Ο Πέρες φέρεται να ζήτησε έναρξη άμεσων συνομιλιών και ο Μουμπάρακ να απάντησε ότι θα πρέπει να «τερματιστεί οριστικά κάθε εποικιστική δραστηριότητα για να έχουν νόημα οι άμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες». Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς στον αναπληρωτή Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Ντέιβιντ Χέιλ, ζητώντας γραπτές εγγυήσεις συνόρων από το Ισραήλ.

Στο περιθώριο αυτών, ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε, χτες, τη σύνθεση της επιτροπής που θα διερευνήσει την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας την 31η Μάη, ενώ το Ισραήλ, αλλάζοντας θέση, δέχτηκε να συνεργαστεί. Η ισραηλινή αλλαγή δεν αποτελεί έκπληξη αν ληφθεί υπόψη ότι η τετραμελής επιτροπή αποτελείται από τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζέφρι Πάλμερ, γνωστό για τις φιλο-ισραηλινές του θέσεις, τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, γνωστό επίσης για τις αντιδραστικές του θέσεις, έναν Ισραηλινό και έναν Τούρκο εκπρόσωπο. Τα συμπεράσματα της έρευνας μπορεί, μάλλον, κανείς να τα υποψιαστεί.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Στρατιωτικοί σχεδιασμοί και διπλωματικές προσφορές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Η στρατιωτική επιλογή όσον αφορά στο Ιράν ήταν και παραμένει στο τραπέζι» παραδέχτηκε, χωρίς περιστροφές, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ. Μιλώντας στην εκπομπή του δικτύου NBC «Meet the Press», ο ναύαρχος Μάικ Μιούλεν υποστήριξε ότι απεύχεται μια στρατιωτική επιλογή, καθώς «θα είχε απροσδόκητες συνέπειες, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, και μάλιστα πιθανώς στο πλέον ασταθέστερο μέρος του πλανήτη». Εσπευσε, όμως, να τονίσει ότι «και ένα Ιράν με πυρηνικό όπλο είναι επίσης αδύνατο να γίνει αποδεκτό» για να καταλήξει ότι «ελπίζει να μη χρειαστεί να επιλέξει κανείς ανάμεσα στις δύο αυτές προοπτικές».

Το ...«καταστροφικό» σενάριο του Μιούλεν ενστερνίζεται και η ηγεσία του παραστρατιωτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Εκπρόσωπός τους προειδοποιούσε ότι «στην περίπτωση που το Ιράν δεχτεί επίθεση, τότε αποσταθεροποιείται ολόκληρη η, στρατηγικής σημασίας, περιοχή του Κόλπου, και η ανασφάλεια δε θα αφορά μόνο στο Ιράν αλλά και σε όλες τις γειτονικές αραβικές χώρες». Ο ίδιος αξιωματούχος κάλεσε την Ουάσινγκτον «να μην επιχειρήσει κάτι τέτοιο, γιατί τότε οι συνέπειες θα είναι απερίγραπτες».

Σε καθαρά διπλωματικό επίπεδο, πάντως, συνεχίζονται οι «προσφορές» εκατέρωθεν. Η αμερικανική διπλωματία δήλωσε έτοιμη να ξανασυζητήσει τη συμφωνία ανταλλαγής καυσίμου, όπως αυτή διατυπώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Από την άλλη, ο Ιρανός Πρόεδρος κάλεσε, εκ νέου, τον Αμερικανό ομόλογό του σε τηλεμαχία στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη.

  • Την έντονη ανησυχία ότι ορισμένα στελέχη της τουρκικής πολιτικής και κυρίως στρατιωτικής ηγεσίας θα μπορούσαν να «περάσουν» στο Ιράν «ευαίσθητες πληροφορίες» που αφορούν στο Ισραήλ, στην παρούσα φάση που οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις είναι τεταμένες, φέρεται να εξέφρασε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ σε, κεκλεισμένων των θυρών, σύνοδο ασφαλείας.
ΡΩΣΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Εκσυγχρονίζεται η βάση στο Ταρτούς της Συρίας

MOΣΧΑ.-

Η ρωσική ναυτική βάση εφοδιασμού και συντήρησης κοντά στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας θα εκσυγχρονιστεί για να «φιλοξενήσει» βαριά πολεμικά πλοία μετά το 2012 ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Βλαντιμίρ Βισότσκι, προσθέτοντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή θα ελλιμενίζονται ακόμη και αεροπλανοφόρα.

Σε σχετικό τηλεγράφημα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρία Νόβοστι», σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ναυτική βάση ξεκίνησε με συμφωνία του 1971 ανάμεσα στην τότε ΕΣΣΔ και τη Συρία αλλά από το 1992 και μετά αφέθηκε ουσιαστικά σε παρακμή με μόλις μία από τις τρεις προβλήτες σε κατάσταση στοιχειώδους λειτουργίας.

Ειδικοί αξιωματούχοι του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αναφέρουν ότι οι εργασίες στη ναυτική βάση στο Ταρτούς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το Νοέμβρη του 2009 ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναγγείλει την αύξηση της παρουσίας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού σ' όλους τους ωκεανούς του πλανήτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ