ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟ
«Γαϊτανάκι» συμφερόντων

Επί της ουσίας (παράδοση σε επιχειρηματίες) συμφωνούν κυβέρνηση και εμπλεκόμενες πλευρές στο γηπεδικό θέμα του Παναθηναϊκού. Ομως τα αντικρουόμενα συμφέροντα καθώς επίσης διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα δημιουργούν αναχώματα. Ετσι χτες η σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών και ενδιαφερομένων οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Στο γραφείο (και υπό την προεδρία) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη με τους Ν. Κακλαμάνη (Δήμαρχο Αθηναίων), Ν. Κωνσταντόπουλο (πρόεδρο ΠΑΕ Παναθηναϊκός), Μ. Κίτσιο (πρόεδρος Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού), Μπ. Βωβό (επιχειρηματία). Αντικείμενο η συμφωνία σε σχέδιο νόμου (οι «πράσινοι» παρουσίασαν έτοιμο κείμενο) για τη διπλή ανάπλαση Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βοτανικού.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «κατά γενική ομολογία υπήρξε σύγκλιση των απόψεων των παρευρισκομένων». Τελικά, όμως συμφώνησαν διαφωνώντας. Γιατί στελέχη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός «επικαλούμενοι τεχνικής φύσεως ζητήματα οδήγησαν τη συνάντηση σε αδιέξοδο». «Καβγάς για το πάπλωμα», δηλαδή. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της «πράσινης» ΠΑΕ επιστρέφουν το μπαλάκι της ευθύνης («είναι δύσκολο να βρίσκεσαι απέναντι σε όλους») και ξεκαθαρίζουν ότι «τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού θα διαφυλαχθούν πάση θυσία». Ο Θ. Πάγκαλος κάλεσε τους εμπλεκόμενους να τα βρουν, ώστε η παράδοση του φιλέτου στους επιχειρηματίες να προχωρήσει απρόσκοπτα.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Αρχισε η ανανέωση

Η «νέα εποχή» στην Εθνική, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Σάντος, ξεκίνησε και τυπικά. Ο Πορτογάλος επέλεξε - για το φιλικό με τη Σερβία (11/8, Βελιγράδι), όπου θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του - 3 νέα πρόσωπα, ενώ επαναφέρει και έναν παλιό γνώριμο. Για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν οι Στέργος Μαρίνος, Σάββας Γκέντσογλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, ενώ μετά από περίπου δυόμισι χρόνια στην Εθνική ξαναβρίσκεται ο Παντελής Καφές. Από τους «μουντιαλικούς» δεν κλήθηκαν (αναμενόμενα) οι τραυματίες Χαλκιάς, Πατσατζόγλου και επίσης οι Μόρας, Σεϊταρίδης, Τζιόλης, Πρίττας, Καπετάνος, Χαριστέας. Στην αποστολή συμπεριελήφθηκαν ακόμα οι Σηφάκης, Τζόρβας, Κυργιάκος, Μαλεζάς, Μανιάτης, Κατσουράνης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Σπυρόπουλος, Τζαβέλλας, Βύντρα, Καραγκούνης, Νίνης, Τοροσίδης, Γκέκας, Μήτρογλου, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς.

Την ίδια μέρα (Τετάρτη) η Εθνική Ελπίδων θα αντιμετωπίσει σε φιλικό το αντίστοιχο συγκρότημα Ελβετίας. Στην πόλη Βίντερτουρ ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Γ. Γεωργιάδης, επέλεξε να έχει μαζί τους Κυριάκο Παπαδόπουλο (Σάλκε), Δημήτρη Ανάκογλου (Πανσερραϊκός), Γιάννη Φετφατζίδη (Ολυμπιακός), Γιώργο Κατσικογιάννη (Ολυμπιακός), Κώστα Μανωλά (ΑΕΚ), Βασίλη Αποστολόπουλο (Ατρόμητος), Θανάση Παπάζογλου (ΠΑΟΚ), Στέφανο Αθανασιάδη (ΠΑΟΚ), Βασίλη Κουτσιανικούλη (ΠΑΟΚ), Ελίνι Δημούτσο (Παναθηναϊκός), Γιώργο Ιωαννίδη (Παναθηναϊκός), Δημήτρη Γιάντση (Κέρκυρα), Λεωνίδα Αργυρόπουλο (Αστέρας Τρίπολης), Γιάννη Σκόνδρα (Ατρόμητος), Δημήτρη Σιόβα (Πανιώνιος), Τάσο Παπάζογλου (Πανσερραϊκός), Κυριάκο Στρατηλάτη (Λεβαδειακός), Στέργιο Γιακουμή (Αγροτικός Αστέρας).

  • Η ΕΠΟ έστειλε το φάκελο υποψηφιότητας για την οργάνωση της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων (U-19) 2012 στην Πιερία, στην Ημαθία και στη Θεσσαλονίκη. Η ανάθεση του τουρνουά θα ανακοινωθεί από την UEFA τον προσεχή Οκτώβρη.
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Στην κορυφή η Ρωσία

Με την Ρωσία να παίρνει την πρώτη θέση στο σύνολο των μεταλλίων (24) και την Ελλάδα να φεύγει για πρώτη φορά χωρίς μετάλλιο από το 1990 στο Σπλιτ, έπεσε προχθές η αυλαία του 20ού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου που έγινε στη Βαρκελώνη.

Από ελληνικής πλευράς ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400 εμπόδια δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του αφού ήταν πέμπτος στον τελικό των 400 μέτρων με εμπόδια. Πάντως βελτίωσε την φετινή επίδοσή του με 49.38. «Τα τελευταία χρόνια έχω βάλει τον πήχυ ψηλά. Οσο θα συνεχίσω να κάνω αθλητισμό θα το κάνω με αξιοπρέπεια. Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια αλλά θα μπορούσα να πάω και καλύτερα αν δεν είχα πρόβλημα τραυματισμού», τόνισε ο Ιακωβάκης. Νικητής στην κούρσα ήταν ο Βρετανός Γκριν, δεύτερος ο συμπατριώτης του Γουίλιαμς, ενώ τρίτος ήταν ο Ουκρανός Μελίνκοφ.

Εξαιρετική εμφάνιση έκανε στο ύψος η Τόνια Στεργίου στον τελικό του ύψους που ισοφάρισε την φετινή της επίδοση με 1.92 (όγδοη θέση). Πρώτη στο άθλημα ήταν η Βλάσιτς, δεύτερη η Σουηδέζα Γκρεν ενώ στην τρίτη θέση η Γερμανίδα Φρίντα.

Αν και τραυματίας ο Λούις Τσάτουμας πραγματοποίησε καλή εμφάνιση στον τελικό του μήκους. Ο 28χρονος πρωταθλητής έκανε άλμα στο 8.09 στη δεύτερη προσπάθεια και κατετάγη έκτος στην τελική κατάταξη. «Εσφιξα τα δόντια γιατί πονούσα από την πρώτη προσπάθεια. Είμαι ικανοποιημένος από την τελική μου κατάταξη», τόνισε ο αθλητής του Ολυμπιακού.

Στην 10η θέση έμεινε στο τριπλούν η Αθανασία Πέρα με 13.83. Πρωταθλήτρια ήταν η Ουκρανή Σαλαντούκα, δεύτερη η Ιταλίδα Μάντιο και τρίτη η Βελγίδα Μπολσάκοβα.

Στον πίνακα των μεταλλίων: Ρωσία 24, Γαλλία 18, Βρετανία 18, Γερμανία 16.

ΤΖΟΥΝΤΟ

Αναδιάρθρωση έγινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟ Τζούντο. Το νέο ΔΣ έχει ως εξής: Αναστάσιος Φυσικόπουλος (πρόεδρος), Κωνσταντίνος Ρηγόπουλος (Α` αντιπρόεδρος), Αλέξανδρος Κουρτίδης (Β' αντιπρόεδρος), Θεόφιλος Γκίτσας (Γ' αντιπρόεδρος και έφορος υλικού), Ιωάννης Καφενταράκης (γενικός γραμματέας), Αρθούρος Καβαφίδης (ταμίας).

  • Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία (EJU) θα καλύψει τα έξοδα διαμονής και διατροφής, ώστε να μπορέσουν 4 Ελληνες τζουντόκα να λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει (Σεπτέμβρης) στην Ιαπωνία.
ΑΕΚ
Κουρασμένη αλλά τροπαιούχος

Κουρασμένη αλλά τροπαιούχος (στο τουρνουά του Σίδνεϊ) επέστρεψε χθες η αποστολή της ΑΕΚ από την Αυστραλία. Μετά το πολύωρο ταξίδι, όρεξη για πολλά λόγια δεν υπήρχε. Ο Μαϊστόροβιτς μίλησε για «μια σπουδαία εμπειρία για μας. Κάναμε ένα ακόμα καλό βήμα και είναι σίγουρο ότι είμαστε καλύτεροι από την περσινή σεζόν. Ομως, θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας». Ο Λεονάρντο ανέφερε ότι «πήγαν όλα καλά στην Αυστραλία και έγιναν όσα ζήτησε ο προπονητής μας. Τώρα, θα πρέπει να παλέψουμε στην Ελλάδα. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι την προσπάθεια και τη δουλειά που κάνουμε». Από χτες οι ποδοσφαιριστές έχουν διήμερο ρεπό, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει θα ακολουθήσει ένα ειδικό πρόγραμμα αποφόρτισης.

Για τις εντυπώσεις

«Να 'χαμε να λέγαμε». Οπως ορίζει η εθιμοτυπία (και η τακτική δημιουργίας εντυπώσεων) μια ακόμα συνάντηση κυβερνητικού στελέχους με παράγοντες του ποδοσφαίρου έγινε για θέματα βίας. Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γ. Νικητιάδης τα είπε με στελέχη των ΠΑΕ ΑΕΚ (Αδαμίδης) και Ολυμπιακού (Μαρινάκης). Μάλιστα, - τι πρωτότυπο - συμφώνησαν πως είναι κατά της βίας. Το κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε πως στόχος είναι η διασφάλιση του μίνιμουμ των απόψεων για την καταπολέμηση της βίας. «Ομως μετά τις συναντήσεις και τη συμφωνία που υπάρχει σε όλα τα θέματα, αντιλαμβανόμαστε ότι λαμβάνουμε το μάξιμουμ. Συμφωνήσαμε σε όλα τα θέματα σήμερα, όπως είχε συμβεί και με τον κ. Κωνσταντόπουλο (ΠΑΟ), αλλά και με τον κ. Πιλάβιο (ΕΠΟ). Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν». Πρωτότυπες και... καθόλου εθιμοτυπικές ήταν και οι δηλώσεις των ποδοσφαιρικών παραγόντων. Ο Στ. Αδαμίδης είπε πως «η Πολιτεία θα μας βρει αρωγούς στην καταπολέμηση της βίας». Ο Β. Μαρινάκης ότι «κοινός στόχος είναι η καταπολέμηση της βίας. Βγάλαμε κάποια συμπεράσματα και θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις». Αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Θ. Ζαγοράκη, αλλά αναβλήθηκε.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1

Ο Μαρκ Γουέμπερ έφτασε στην τέταρτη φετινή του νίκη στο Grand Prix της Ουγγαρίας, μένοντας ανεπηρέαστος σε έναν από τους πιο επεισοδιακούς αγώνες του τρέχοντος πρωταθλήματος. Δεύτερος ο Φερνάντο Αλόνσο, στην τρίτη θέση ο Σεμπάστιαν Φέτελ... των λαθών. Πλέον ο Αυστραλός έχει πάρει... κεφάλι στο πρωτάθλημα των πιλότων με 161 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ