ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΑΓΡΟΤΕΣ
Δεν υποτάσσονται, αρχίζουν νέους αγώνες

Πετυχημένη ήταν η χτεσινή κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας, που έγινε στο «Δέλτα» και είναι η αρχή των νέων αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Στην κινητοποίηση, που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), πήραν μέρος αγρότες από τα χωριά του νομού που έφτασαν εκεί με τα τρακτέρ, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποταχθούν στην πολιτική ξεκληρίσματός τους, αλλά θα αγωνιστούν, με νύχια και με δόντια, για να την ανατρέψουν.

Αυτό υπογράμμισε και ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, μιλώντας στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες, τονίζοντας ότι ο φτωχός αγροτικός κόσμος δεν αναγνωρίζει κανένα χρέος και κανένα Μνημόνιο και θ' αγωνιστεί για να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση η πλουτοκρατία η οποία και τη δημιούργησε.

Με τη χτεσινή κινητοποίηση οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας έφεραν ξανά στην επικαιρότητα τις βασικές διεκδικήσεις τους που προβλήθηκαν στη μεγάλη πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση στις αρχές του χρόνου και που είναι:

  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ, σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες, επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Απόσυρση του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιος ΕΛΓΑ που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και θα ασφαλίζει πλήρως την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους.
Αμεσες διεκδικήσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες προβάλλουν και τις άμεσες διεκδικήσεις, που είναι:

-- Καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται οι αγρότες από τα διάφορα προγράμματα, όπως νιτρο-ρύπανση, βιολογικές καλλιέργειες, εξισωτικές αποζημιώσεις, νέοι αγρότες κ.ά.

-- Αμεση επιστροφή του φόρου πετρελαίου.

-- Επιστροφή των χρημάτων από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

-- Να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι αγρότες για την ανανέωση των αδειών για τις γεωτρήσεις.

-- Να καταβληθεί η συνδεδεμένη επιδότηση στους βαμβακοπαραγωγούς.

-- Στο 100% αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών για τις ζημιές από το χαλάζι.

-- Απορρόφηση των σιτηρών με τιμές εγγύησης 40 λεπτά για το σκληρό και 28 λεπτά για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι.

-- Αγροτική Τράπεζα κοινωνικοποιημένη - κρατική 100% με ρόλο κοινωνικό - αναπτυξιακό.

-- ΔΕΗ 100% δημόσια. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αυξήσεις στο ρεύμα.

-- Να απαγορευτεί, με νόμο, κάθε πλειστηριασμός και κατάσχεση χωραφιών για τους μικρομεσαίους αγρότες.

ΕΦΕΤ
Ανακαλείται τυρί μοτσαρέλα

Ανακαλείται για προληπτικούς λόγους το προϊόν «Μοzzarella Bastone Carrefour» σε συσκευασίες των 400 γραμμαρίων, παρτίδα του οποίου βρέθηκε στη Γαλλία επιμολυσμένη με Escherichia coli. Από τις γαλλικές αρχές ζητήθηκε η ανάκληση του προϊόντος με ημερομηνίες λήξης 15 και 16 Αυγούστου 2010. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ζήτησε την απόσυρση του συνόλου του προϊόντος που διακινείται από την εταιρεία «ITAL FOOD ΕΠΕ» μέσω των καταστημάτων «Carrefour». Καλούνται, ακόμη, οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Κυβερνητικός εμπαιγμός

Εμπαίζει η κυβέρνηση τους αγροτοκτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών αρνούμενη εδώ και μήνες να καταβάλει τις εξισωτικές αποζημιώσεις του 2009.

Οι εξισωτικές αποζημιώσεις του 2009 θα μπορούσε να έχουν καταβληθεί από τον περασμένο Γενάρη, αλλά αυτό δεν έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης. Τώρα διαδίδεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι γίνονται προσπάθειες να δοθούν προκαταβολές μέχρι το Δεκαπενταύγουστο. Οσο για την εξόφληση, από τους ίδιους κύκλους διαδίδεται πως θα δοθεί μέσα στο Σεπτέμβρη. Αλλά αν είναι έτσι γιατί να μη δοθούν τώρα όλα τα λεφτά;... Πάντως, όπως αναφέρουν γνωρίζοντες το θέμα, οι όποιοι δικαιούχοι στην καλύτερη περίπτωση θα λάβουν τα χρήματά τους μέχρι τέλος Οκτώβρη. Για το θέμα της καθυστέρησης της καταβολής των εξισωτικών αποζημιώσεων το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή από τον περασμένο Μάη, τονίζοντας πως δεν έχει δοθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2009 σε όλους τους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους, ενώ δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους ούτε αυτές του 2008 (έχει δοθεί μόνο η προκαταβολή) σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, κ.ά. Στην Ερώτηση αναφερόταν επίσης ότι η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων παρακρατεί και τα ποσά των ενισχύσεων των αγροτοκτηνοτρόφων και δεν τα καταβάλλει έγκαιρα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Σε εξέλιξη επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Τη στιγμή που οξύνεται σε όλα τα μέτωπα η αντιλαϊκή επίθεση του μαύρου μετώπου που έχουν συγκροτήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ιμπεριαλιστική τρόικα και η ελληνική πλουτοκρατία, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εξαπολύει πυροτεχνήματα αποπροσανατολισμού, μέσω της δημοσιοποίησης στοιχείων για την πραγματοποίηση φορολογικών ελέγχων σε κατόχους - πάντα ανώνυμους - μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Στα πλαίσια αυτά, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από διασταυρώσεις οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 250.000 ευρώ, οι οποίοι παράλληλα διατηρούν σημαντικής αξίας ιδιόκτητα ακίνητα στο 1ο Διαμέρισμα της Αθήνας (Σύνταγμα, Κολωνάκι, Μοναστηράκι, Ομόνοια). Από τις διασταυρώσεις προέκυψε ότι 279 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,68 εκατ. ευρώ, είναι παράλληλα κάτοχοι 1.641 καταστημάτων αξίας 175,5 εκατ. ευρώ και 3.635 άλλων ακινήτων συνολικής αξίας 349 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, έχουν ήδη αποσταλεί επιστολές στους μεγαλύτερους οφειλέτες με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, οι οποίοι καλούνται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι 30 Αυγούστου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, συμπεριλαμβανομένου και του πλειστηριασμού...

Σε άλλη ανακοίνωση εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών κάνει γνωστό ότι μετά από τακτικό φορολογικό έλεγχο των ετών 2007 και 2008, που πραγματοποιήθηκε στο μπαρ «Νάμμος» της Μυκόνου και σε επιχειρήσεις εστίασης που ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματία, καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 3.972.930 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ