Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΑΓΡΟΤΕΣ
Δεν υποτάσσονται, αρχίζουν νέους αγώνες

Πετυχημένη ήταν η χτεσινή κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας, που έγινε στο «Δέλτα» και είναι η αρχή των νέων αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Στην κινητοποίηση, που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), πήραν μέρος αγρότες από τα χωριά του νομού που έφτασαν εκεί με τα τρακτέρ, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποταχθούν στην πολιτική ξεκληρίσματός τους, αλλά θα αγωνιστούν, με νύχια και με δόντια, για να την ανατρέψουν.

Αυτό υπογράμμισε και ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, μιλώντας στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες, τονίζοντας ότι ο φτωχός αγροτικός κόσμος δεν αναγνωρίζει κανένα χρέος και κανένα Μνημόνιο και θ' αγωνιστεί για να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση η πλουτοκρατία η οποία και τη δημιούργησε.

Με τη χτεσινή κινητοποίηση οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας έφεραν ξανά στην επικαιρότητα τις βασικές διεκδικήσεις τους που προβλήθηκαν στη μεγάλη πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση στις αρχές του χρόνου και που είναι:

  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ, σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες, επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Απόσυρση του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιος ΕΛΓΑ που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και θα ασφαλίζει πλήρως την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους.
Αμεσες διεκδικήσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες προβάλλουν και τις άμεσες διεκδικήσεις, που είναι:

-- Καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται οι αγρότες από τα διάφορα προγράμματα, όπως νιτρο-ρύπανση, βιολογικές καλλιέργειες, εξισωτικές αποζημιώσεις, νέοι αγρότες κ.ά.

-- Αμεση επιστροφή του φόρου πετρελαίου.

-- Επιστροφή των χρημάτων από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

-- Να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ οι αγρότες για την ανανέωση των αδειών για τις γεωτρήσεις.

-- Να καταβληθεί η συνδεδεμένη επιδότηση στους βαμβακοπαραγωγούς.

-- Στο 100% αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών για τις ζημιές από το χαλάζι.

-- Απορρόφηση των σιτηρών με τιμές εγγύησης 40 λεπτά για το σκληρό και 28 λεπτά για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι.

-- Αγροτική Τράπεζα κοινωνικοποιημένη - κρατική 100% με ρόλο κοινωνικό - αναπτυξιακό.

-- ΔΕΗ 100% δημόσια. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αυξήσεις στο ρεύμα.

-- Να απαγορευτεί, με νόμο, κάθε πλειστηριασμός και κατάσχεση χωραφιών για τους μικρομεσαίους αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ