ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΤΑ 65 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Αύριο η συγκέντρωση καταδίκης του ιμπεριαλισμού στην Ακρόπολη

Στις 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο και στη συνέχεια πορεία στο Σύνταγμα

Το «μανιτάρι» της καταστροφής από το έγκλημα των Αμερικανών φονιάδων
Το «μανιτάρι» της καταστροφής από το έγκλημα των Αμερικανών φονιάδων
«65 χρόνια μετά. Ποτέ πια Χιροσίμα. Οχι στα πυρηνικά και τους εξοπλισμούς. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα. Επιστροφή όλων των στρατευμάτων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές»! Με το σύνθημα αυτό η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 65 χρόνων απ' το πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά, σε συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στην πορεία προς το Σύνταγμα που θα ακολουθήσει, αύριο Πέμπτη 5 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ.

Στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, με αιτήματα όπως:

-- Την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής, πρώτ' απ' όλα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

-- Τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης «Αντιπυραυλικής Αμυνας» στην Ευρώπη, που προωθούν οι ΗΠΑ και βεβαίως την απόκρουση κάθε ενδεχόμενου χρήσης του Αιγαίου για την ενίσχυσή της.

-- Την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

-- Την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς.

- Την προστασία και την ουσιαστική στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.

- Την ανατροπή του Μνημονίου, των αντιλαϊκών μέτρων και της αντιλαϊκής πολιτικής, τη συγκέντρωση και κινητοποίηση εργατικών λαϊκών δυνάμεων για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών αναγκών του λαού μας.

Τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

Για να τιμήσουν τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και να καταδικάσουν τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας, η Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης καλεί το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης στη συγκέντρωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.


Και οι Ρώσοι θέλουν τη «Σούδα» τους

Το ενδιαφέρον για δημιουργία ναυτικής βάσης σε Ελλάδα ή Τουρκία εκδήλωσε δημόσια ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού

Ολοένα και βαθύτερα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εντείνονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βυθίζεται η χώρα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να επιχειρεί να «παίξει» κάποιο ρόλο σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι.

Με την ολοκλήρωση της αποστολής που ανέλαβε για λογαριασμό της Ουάσιγκτον και άλλων χωρών της ΕΕ την περασμένη βδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με τις επισκέψεις του σε Βελιγράδι και Πρίστινα, προκειμένου να συμβάλει στην εμπέδωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου που «νομιμοποιεί» την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το ενδιαφέρον που δημόσια εκδήλωσε ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού για τη δημιουργία ναυτικών βάσεων στην ν/ανατολική Μεσόγειο.

«Η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλή, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά, συνυπολογίζοντας τις δυνατότητες της χώρας. Πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το σύστημα των απλών επισκέψεων των πλοίων», είπε ο ναύαρχος Βισότσκι, θυμίζοντας ότι πολλά κράτη ακολουθούν την ίδια τακτική και η Ρωσία θα πράξει το ίδιο, σε συνεργασία με εκείνες τις χώρες «που διαθέτουν καλές λιμενικές υποδομές».

«Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για τη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, τότε είναι η Τουρκία και η Ελλάδα, μάλιστα και οι μεν και οι δε μας προτείνουν τέτοιες δυνατότητες», δήλωσε ο Ρώσος ναύαρχος, ο οποίος υπενθύμισε ότι έχουν σημαντικά βελτιωθεί και οι σχέσεις της χώρας του με την Ιταλία.

«Ανεπίσημη συζήτηση»

Πάντως, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη ρωσική πρόταση στην Ελλάδα για τη δημιουργία βάσης για το ρωσικό στόλο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μια σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει προς το τέλος της θητείας της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία πάγωσε στη συνέχεια επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Αντικειμενικά, πάντως, η συζήτηση για ρώσικη ναυτική βάση στην Ν/Α Μεσόγειο (η Ρωσία διαθέτει τέτοια στη Συρία) επιχειρεί εκτός των άλλων να δημιουργήσει τριβές και εντός του ΝΑΤΟ, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη της λυκοσυμμαχίας και βέβαια η εμπλοκή της χώρας μας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (που δεν είναι άσχετοι με τον ανταγωνισμό της ενέργειας) μόνο καλός οιωνός δεν είναι για το λαό μας.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου και έκκληση για ενότητα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενημέρωση στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το τρίπτυχο των προτάσεών του και την πορεία των συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ανοίγοντας και τη συζήτηση σχετικά με την προσπάθεια επίτευξης ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο.

Στην ενημέρωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι τοποθετήθηκαν όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, που θα παρουσιάσει τις θέσεις του στην επόμενη συνεδρίαση, στις 12 Αυγούστου. Ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε ενδελεχή αναφορά στο τρίπτυχο των προτάσεών του, που στοχεύουν στη σύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό και την αποχώρηση των εποίκων, το ζήτημα της Αμμοχώστου και του ανοίγματος του λιμανιού, ενώ προτείνεται και η πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης σχετικά με το Κυπριακό, όσον αφορά τα ζητήματα που επηρεάζουν τις διεθνείς διαστάσεις του θέματος και όχι σχετικά με τα εσωτερικά, όπως προβλέπεται και από τις συμβάσεις του ΟΗΕ. Η πρόταση της διεθνούς διάσκεψης έρχεται να απαντήσει στην επιμονή της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, που επιθυμούν πενταμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βρετανίας και των δύο «συνιστώντων κρατών», που απορρίπτει κάθετα η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Σ. Στεφάνου επανέλαβε ότι οι προτάσεις του Κύπριου Προέδρου δεν αποτελούν κάτι διαφορετικό από τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ενότητα, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Αυγούστου.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Κάρογιαν υποστήριξε ότι οι προτάσεις του Δ. Χριστόφια αποτελούν μία καλή βάση, στην οποία μπορεί να διαμορφωθεί η τακτική αντιμετώπισης των κινδύνων που θα ανακύψουν τους επόμενους μήνες.

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου με τον Δ. Χριστόφια, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση επί του περιουσιακού, με το ψευδοκράτος να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε εδαφικές αναπροσαρμογές, αλλά να λύσει το πρόβλημα με ανταλλαγές και αποζημιώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ