ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟ ΚΚ
Καταγγέλλει τη νέα ισραηλινή επίθεση

To ΠΓ του Λιβανέζικου ΚΚ καταγγέλλει τη βάρβαρη ισραηλινή επίθεση ενάντια στο λιβανικό στρατό στην περιοχή Αντάισαχ στο νότιο Λίβανο. Και σημειώνει: «Το Λιβανέζικο ΚΚ θεωρεί ότι αυτή η επίθεση (σ.σ. την περασμένη Τρίτη) ενάντια στο Λίβανο, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική του κυριαρχία δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη αμφίβολη σιωπή της διεθνούς νομιμότητας.

Αυτή η επίθεση έγινε, επί της ουσίας, μπροστά στα μάτια και εν γνώσει των χιλιάδων στρατιωτών της FINUL. Το Ισραήλ, με αυτό το νέο του έγκλημα, περιφρόνησε όλες τις διεθνείς αποφάσεις. Εξ αυτών, η τελευταία, η απόφαση 1701, υπήρξε, όντως, μια απόφαση άδικη καθώς εφαρμόζεται στα θύματα ξεχνώντας τους πραγματικούς εγκληματίες και καθώς δίνει στους Ισραηλινούς κάθε περιθώριο να παραβιάζουν την κυριαρχία των εδαφών μας.

Το ΠΓ του Λιβανικού ΚΚ εφιστά την προσοχή στις επαναλαμβανόμενες απειλές ενάντια στο λαό μας και στις προετοιμασίες ενός νέου πολέμου. Καλεί τους Λιβανέζους σε εγρήγορση και σε συνεργασία με την εθνική Αντίσταση και με το στρατό που κλήθηκε ν' αντιμετωπίσει αυτήν την εγκληματική επίθεση.

Το ΠΓ υποκλίνεται μπροστά στους πεσόντες μάρτυρες, τόσο των στρατιωτικών όσο και στις γραμμές των δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο σύντροφος Ασάφ Αμπού Ραχάλ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της τελευταίας ισραηλινής εγκληματικής επίθεσης, ενώ έκανε τη δουλειά του στο Ν. Λίβανο.

Ο σύντροφος Ραχάλ εντάχθηκε στις γραμμές του Λιβανικού ΚΚ το 1976 και συμμετείχε σε όλες τις φάσεις του αγώνα ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των φτωχών και στη συνέχεια από το 1982 ως μέλος του Λιβανικού Εθνικού Μετώπου Αντίστασης που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την ισραηλινή κατοχή. Του αποτίουμε φόρο τιμής».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πόλεμος» κατασκόπων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ._

Τεταμένη παρέμεινε, και χθες, η κατάσταση στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν την κατασκοπολογία, αν και σε γενικές γραμμές η ατμόσφαιρα μοιάζει να αποκλιμακώνεται προς στιγμήν. Μία μέρα μετά τη σύλληψη ενός ακόμη απόστρατου αξιωματικού του λιβανικού στρατού για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, χθες το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρεις Αραβες, δύο Δρούζους από τα κατεχόμενα συριακά εδάφη του Γκολάν, που έχουν συριακή υπηκοότητα, και έναν Ισραηλινό Αραβα «για κατασκοπεία υπέρ του εχθρού».

Στην ισραηλινή ανακοίνωση δε διευκρινίζεται ποιος είναι ο εχθρός, αν και οι περισσότερες υποψίες στρέφονται προς τη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι, από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο Λίβανο έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 70 άτομα με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ, γεγονός που η λιβανική κυβέρνηση έχει καταγγείλει και στον ΟΗΕ ως «προβοκατόρικες ενέργειες στο πλαίσιο μιας διαρκούς ισραηλινής επιθετικότητας».

Η μέρα, όπως φαίνεται, όμως, ήταν εξ ολοκλήρου κατασκοπική. Χθες, πολωνικό εφετείο επικύρωσε την αρχική πρωτοβάθμια απόφαση δικαστηρίου στη Βαρσοβία, η οποία ενέκρινε την έκδοση του Ισραηλινού πράκτορα Ούρι Μπρόνσκι στη Γερμανία. Ο Μπρόνσκι είχε στην κατοχή του πλαστό γερμανικό διαβατήριο και εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας από πράκτορες της Μοσάντ του στελέχους της «Χαμάς», Μαχμούντ αλ Μπάμπχουχ, το Γενάρη στο Ντουμπάι.

Ο Μπρόνσκι συνελήφθη σε πολωνικό αεροδρόμιο, στις 4 Ιούνη, στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος που εκκρεμούσε εναντίον του λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση. Δύο Ισραηλινοί υπουργοί ανοιχτά και η ισραηλινή κυβέρνηση έμμεσα ζήτησαν επανειλημμένως ο Μπρόνσκι να μην εκδοθεί και να παραδοθεί στο Ισραήλ. Ομως, η πολωνική ηγεσία αρκέστηκε ν' απαντήσει ότι «το θέμα είναι ευαίσθητο».

  • Αποχώρησαν, χθες, από το λιμάνι της Χάιφα τα τρία τουρκικά πλοία που κρατούνταν μετά την ισραηλινή επίθεση στην νηοπομπή βοήθειας στις 31 Μάη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το Mavi Marmara όπου σημειώθηκαν και οι αιματηρές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε εννιά Τούρκους υπηκόους. Στο περιθώριο της είδησης αυτής, ανακοινώθηκε ότι έχουν μειωθεί κατά 90% οι αφίξεις Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία, μετά τα γεγονότα με την νηοπομπή και την όξυνση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιδημίες και πείνα

Σε απόγνωση έχουν έρθει εκατοντάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς στο Πακιστάν
Σε απόγνωση έχουν έρθει εκατοντάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς στο Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επιδεινώνεται η κατάσταση στο Πακιστάν, λόγω των φονικών βροχοπτώσεων, που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.600 ανθρώπους, ενώ οι πληγέντες ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια. Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν ήδη και την επαρχία Πουντζάμπ και τη Σιντχ, καθώς οι μουσώνες κινούνται προς το νότο, απειλώντας περισσότερες περιοχές, με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να δείχνουν ότι η καταστροφή συνεχίζεται. Τραγικές παραμένουν οι εικόνες στις βορειοδυτικές περιοχές, που επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες και εξακολουθούν να είναι καλυμμένες με λάσπη, ενώ όσοι επέζησαν αναζητούν ματαίως βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις επιδημίες και να εξασφαλίσουν φαγητό για την επιβίωσή τους.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικρίνεται για την ανεπαρκή της αντίδραση, καθώς εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να προσφέρει τα στοιχειώδη για την ανακούφιση των πληγέντων, οι οποίοι την κατηγορούν για πλήρη αδιαφορία και πραγματοποιούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Οι πληγέντες, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, χωρίς καθαρό νερό και φάρμακα απειλούνται άμεσα και από πείνα, με τη χώρα να βρίσκεται προ των πυλών επισιτιστικής κρίσης, με το 80% των αποθεμάτων τροφίμων να έχουν καταστραφεί.

Ανθρωπιστικές αποστολές και παροχή βοήθειας σχεδιάζουν από την πλευρά τους ο ΟΗΕ και ο αμερικανικός στρατός που αξιοποιεί δεόντως την κατάσταση.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δολοφονίες αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΚΑΡΑΤΣΙ.--

Νέα επίθεση εναντίον αμάχων πραγματοποίησαν χτες οι ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, στην επαρχία Νανγκαχάρ, σκοτώνοντας περισσότερους από 12 αμάχους, το βράδυ της Τετάρτης. Επιθέσεις που προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση και αντιδράσεις, αποκαλύπτοντας για ακόμα μία φορά την ιμπεριαλιστική υποκρισία, καθώς σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τις υποκριτικές «συμβουλές» του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στη χώρα, Αμερικανού στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους περί προστασίας των αμάχων. Οι νέες δολοφονίες σημειώθηκαν σε μια περιοχή που φέρεται ως ένα από τα προπύργια των Ταλιμπάν, και κατά το σύνηθες ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε διεξαγωγή έρευνας. Ερευνα ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν και οι κατοχικές δυνάμεις, χωρίς να αναμένεται αποτέλεσμα.

Παράλληλα, σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αυτοκινητοπομπής αφγανικών και κατοχικών δυνάμεων ασφαλείας, έχασαν τη ζωή τους επτά αστυνομικοί και τραυματίστηκαν ακόμα 11.

Συνεχίζεται η ένταση και στο Καράτσι του Πακιστάν, μετά τη δολοφονία του πολιτικού Ράζα Χάιντερ, με αποτέλεσμα χτες ακόμα 17 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ οι πακιστανικές αρχές έχουν αυξήσει τις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή χωρίς αποτέλεσμα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΔΝΤ
Λιτότητα διαρκείας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Υπό όρους και εφόσον η ρουμανική κυβέρνηση «εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποδεσμεύσει ένα νέο τμήμα του δανείου προς τη Ρουμανία, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Βουκουρέστι, Τζέφρι Φρανκς, με την ολοκλήρωση της επίσκεψης των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ, από τις 26 του Ιούλη έως τις 4 του Αυγούστου.

«Η αποστολή του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι οι οικονομικές επιδόσεις ήταν καλές ως τα τέλη Ιουνίου και ότι η πολιτική που εφαρμόσθηκε θα επιτρέψει την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί», τόνισε ο Φρανκς. «Καταλήξαμε σε κάποιες συμφωνίες και εφόσον οι ρουμανικές αρχές εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει περίπου στα τέλη του Σεπτέμβρη και θα δώσει την έγκρισή του στην αποδέσμευση ενός νέου τμήματος του δανείου, του έκτου τμήματος του δανείου ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ», πρόσθεσε ο Φρανκς και κάλεσε τη ρουμανική κυβέρνηση να διατηρήσει το «ιδιαίτερα δραστικό» πρόγραμμα λιτότητας που υιοθετήθηκε τον Ιούνη, το οποίο προβλέπει κυρίως περικοπές της τάξης του 25% στις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων και αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 24%. Δηλαδή, νέο χτύπημα στο εισόδημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΙΡΑΝ
Προτείνει τριμερή συμμαχία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την προοπτική «δημιουργίας μιας στρατιωτικής συμμαχίας που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή» επιδίωξε να προωθήσει σε συνάντησή του με τους ομολόγους του από το Αφγανιστάν και το Τατζικιστάν ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ζήτησε, εκ νέου, ν' αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από την περιοχή.

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος, οι άλλοι δύο Πρόεδροι, ο Αφγανός Χαμίντ Καρζάι και ο Τατζίκος Ιμομάλι Ράκχμαν, δεν τοποθετήθηκαν σαφώς. Εντούτοις, τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των οικονομικών, εμπορικών και μεταφορικών τριμερών σχέσεων. Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των τριών Προέδρων την τελευταία διετία.

Κινεζικές απαντήσεις

Εντονου ύφους ήταν η απάντηση του Πεκίνου στις κλιμακούμενες αμερικανικές πιέσεις για την υιοθέτηση, από την κινεζική ηγεσία, ακόμη σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και η σημαντική μείωση ή ακόμη και το «πάγωμα» των ιρανο-κινεζικών εμπορικών σχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα, εκτός των άλλων οικονομικών σχέσεων, έχει επενδύσεις ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ιρανικό ενεργειακό τομέα και καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από το ιρανικό πετρέλαιο.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι η Κίνα εφάρμοσε κατά γράμμα την απόφαση περί κυρώσεων που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συμπλήρωσε, δε, ότι οι ιρανο-κινεζικές εμπορικές σχέσεις «δεν βλάπτουν τα συμφέροντα άλλων χωρών ούτε της διεθνούς κοινότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ