Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πόλεμος» κατασκόπων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ._

Τεταμένη παρέμεινε, και χθες, η κατάσταση στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν την κατασκοπολογία, αν και σε γενικές γραμμές η ατμόσφαιρα μοιάζει να αποκλιμακώνεται προς στιγμήν. Μία μέρα μετά τη σύλληψη ενός ακόμη απόστρατου αξιωματικού του λιβανικού στρατού για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, χθες το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρεις Αραβες, δύο Δρούζους από τα κατεχόμενα συριακά εδάφη του Γκολάν, που έχουν συριακή υπηκοότητα, και έναν Ισραηλινό Αραβα «για κατασκοπεία υπέρ του εχθρού».

Στην ισραηλινή ανακοίνωση δε διευκρινίζεται ποιος είναι ο εχθρός, αν και οι περισσότερες υποψίες στρέφονται προς τη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι, από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο Λίβανο έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 70 άτομα με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ, γεγονός που η λιβανική κυβέρνηση έχει καταγγείλει και στον ΟΗΕ ως «προβοκατόρικες ενέργειες στο πλαίσιο μιας διαρκούς ισραηλινής επιθετικότητας».

Η μέρα, όπως φαίνεται, όμως, ήταν εξ ολοκλήρου κατασκοπική. Χθες, πολωνικό εφετείο επικύρωσε την αρχική πρωτοβάθμια απόφαση δικαστηρίου στη Βαρσοβία, η οποία ενέκρινε την έκδοση του Ισραηλινού πράκτορα Ούρι Μπρόνσκι στη Γερμανία. Ο Μπρόνσκι είχε στην κατοχή του πλαστό γερμανικό διαβατήριο και εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας από πράκτορες της Μοσάντ του στελέχους της «Χαμάς», Μαχμούντ αλ Μπάμπχουχ, το Γενάρη στο Ντουμπάι.

Ο Μπρόνσκι συνελήφθη σε πολωνικό αεροδρόμιο, στις 4 Ιούνη, στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος που εκκρεμούσε εναντίον του λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση. Δύο Ισραηλινοί υπουργοί ανοιχτά και η ισραηλινή κυβέρνηση έμμεσα ζήτησαν επανειλημμένως ο Μπρόνσκι να μην εκδοθεί και να παραδοθεί στο Ισραήλ. Ομως, η πολωνική ηγεσία αρκέστηκε ν' απαντήσει ότι «το θέμα είναι ευαίσθητο».

  • Αποχώρησαν, χθες, από το λιμάνι της Χάιφα τα τρία τουρκικά πλοία που κρατούνταν μετά την ισραηλινή επίθεση στην νηοπομπή βοήθειας στις 31 Μάη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το Mavi Marmara όπου σημειώθηκαν και οι αιματηρές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε εννιά Τούρκους υπηκόους. Στο περιθώριο της είδησης αυτής, ανακοινώθηκε ότι έχουν μειωθεί κατά 90% οι αφίξεις Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία, μετά τα γεγονότα με την νηοπομπή και την όξυνση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών και προετοιμασίες διεύρυνσης του μετώπου (2024-10-17 00:00:00.0)
Νέες πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο (2024-01-03 00:00:00.0)
Κατάρριψη αμερικανικού UAV στην Υεμένη (2023-11-09 00:00:00.0)
«Σύμπτωμα» βαθύτερων ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών ανακατατάξεων (2010-06-06 00:00:00.0)
«Αιφνιδιαστική» παρέμβαση Ράις για τα Σεμπάα (2008-06-18 00:00:00.0)
Διπλωματικά «χαστούκια» (2002-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ