Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Με τις πυρκαγιές ... αυξάνουν οι τιμές των σιτηρών

MOΣΧΑ._ Η κυβέρνηση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε χτες αναστολή των εξαγωγών δημητριακών και καλαμποκιού από τις 15 του μήνα ως τις 31 Δεκέμβρη και έλεγχο στις τιμές πώλησης μίας σειράς βασικών τροφίμων (κρέας, ψάρι, γάλα, βούτυρο, ψωμί) για τους επόμενους τρεις μήνες εφόσον οι τιμές τους αυξηθούν ως 30%.

Ο Πούτιν επικαλέστηκε το φονικό συνδυασμό των καταστρεπτικών πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα, του καύσωνα και της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας που πλήττει ήδη τη ρωσική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Ρωσικές αγροτικές ενώσεις εκτιμούν πως η ρωσική αγροτική παραγωγή δημητριακών θα φθάσει ως το τέλος του τρέχοντος έτους τους 72.000.000 τόνους από τους 97.000.000 τόνους που ήταν το 2009.

Βέβαια, οι ρωσικές πυρκαγιές, που ως χτες είχαν προκαλέσει το θάνατο 50 ανθρώπων, κάνουν τους διεθνείς κερδοσκόπους στις διεθνείς αγορές παραγώγων δημητριακών να τρίβουν τα χέρια τους αφού εκμεταλλεύονται τις εξελίξεις στη Ρωσία για να αυξήσουν κατά 50% τις τιμές σιταριού μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό μολονότι υπάρχει πλεόνασμα στις αγορές αφού την περασμένη διετία η παραγωγή σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ...

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι», πάνω από 10.000.000 εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην κεντρική Ρωσία έχουν καταστραφεί είτε από την ξηρασία, είτε από τις πυρκαγιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ