Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Προτείνει τριμερή συμμαχία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την προοπτική «δημιουργίας μιας στρατιωτικής συμμαχίας που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή» επιδίωξε να προωθήσει σε συνάντησή του με τους ομολόγους του από το Αφγανιστάν και το Τατζικιστάν ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ζήτησε, εκ νέου, ν' αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από την περιοχή.

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος, οι άλλοι δύο Πρόεδροι, ο Αφγανός Χαμίντ Καρζάι και ο Τατζίκος Ιμομάλι Ράκχμαν, δεν τοποθετήθηκαν σαφώς. Εντούτοις, τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των οικονομικών, εμπορικών και μεταφορικών τριμερών σχέσεων. Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των τριών Προέδρων την τελευταία διετία.

Κινεζικές απαντήσεις

Εντονου ύφους ήταν η απάντηση του Πεκίνου στις κλιμακούμενες αμερικανικές πιέσεις για την υιοθέτηση, από την κινεζική ηγεσία, ακόμη σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και η σημαντική μείωση ή ακόμη και το «πάγωμα» των ιρανο-κινεζικών εμπορικών σχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα, εκτός των άλλων οικονομικών σχέσεων, έχει επενδύσεις ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ιρανικό ενεργειακό τομέα και καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από το ιρανικό πετρέλαιο.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι η Κίνα εφάρμοσε κατά γράμμα την απόφαση περί κυρώσεων που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συμπλήρωσε, δε, ότι οι ιρανο-κινεζικές εμπορικές σχέσεις «δεν βλάπτουν τα συμφέροντα άλλων χωρών ούτε της διεθνούς κοινότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ