Τετάρτη 3 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Νέες πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο

Νέες πωλήσεις όπλων στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, αξίας περίπου 147,5 εκατ. δολαρίων, ενέκρινε η αμερικανική κυβέρνηση, εν μέσω της σφαγής στη Γάζα.

Η έγκριση μάλιστα έγινε με διαδικασίες «fast track», με απόφαση που υπέγραψε ο ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, χωρίς να περάσει από τη διαδικασία έγκρισης του Κογκρέσου, κάτι που γίνεται για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου έναν μήνα.

Η υπηρεσία του Πενταγώνου που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό (DSCA) ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποφάσισε πως «υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που απαιτεί την άμεση πώληση όπλων στην κυβέρνηση του Ισραήλ». Σύμφωνα με την υπηρεσία, η απόφαση αυτή είναι «υπέρ των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Χθες, στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι αναβλήθηκε για την επόμενη βδομάδα η νέα περιοδεία του Μπλίνκεν σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη και χώρες του Κόλπου.

Προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο της Χάγης

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αποφάσισε να προσφύγει κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατηγορώντας το για γενοκτονία. Υποστήριξε πως το Ισραήλ με την επίθεση που πραγματοποιεί στη Γάζα παραβιάζει τη Σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε και ανακοίνωσε χθες ότι θα εμφανιστεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη για να αντικρούσει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής, κάνοντας λόγο για ακόμα μια φορά για «παράλογη συκοφαντία του αίματος» («αντισημιτική συκοφαντία»).

Συλλήψεις «συνεργατών της Μοσάντ» ανακοίνωσε η Αγκυρα

Στο φόντο αύξησης της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ -Τουρκίας ανακοινώθηκε χτες στην Αγκυρα η σύλληψη 33 ατόμων που φέρονται ύποπτα για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ και συμμετοχή σε σχέδια επίθεσης κατά ξένων επί τουρκικού εδάφους.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», άλλοι 13 αναζητούνται από την αστυνομία για τον ίδιο λόγο.

Το «Anadolu» ανέφερε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονες επιδρομές σε 57 τοποθεσίες σε 8 επαρχίες, στο πλαίσιο έρευνας που είχε ξεκινήσει το Γραφείο Αντιτρομοκρατίας της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ