ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Γιορτάστηκαν τα 84α γενέθλιά του

Ο ηγέτης της Κούβας σε πρόσφατη ομιλία του στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση
Ο ηγέτης της Κούβας σε πρόσφατη ομιλία του στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση
ΑΒΑΝΑ.--

Τα 84α γενέθλια του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, γιορτάστηκαν την Παρασκευή 13 Αυγούστου και το Σάββατο με μια σειρά πολιτικο - πολιτιστικών εκδηλώσεων σε πόλεις της χώρας, ενώ πολύμορφες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, όπως στο Μεξικό, στη Βενεζουέλα, στην Παραγουάη, στο Εκουαδόρ, στη Βραζιλία. Χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν πολλά κόμματα και οργανώσεις. Και στην πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή εκδήλωση τιμής στον Φιντέλ, όπου ο πρέσβης Ερμες Ερέρα Ερνάντες, σημείωσε τη σημαντική συμβολή του στη νίκη του σοσιαλισμού στην Κούβα και στην πάλη των λαών σε όλο τον κόσμο για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης ο πρόεδρός του Νίκος Καρανδρέας, ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας, αντιπροσωπεία από την πρεσβεία της Βενεζουέλας και πλήθος φίλων του Νησιού της Επανάστασης και Κουβανών που διαμένουν στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, στην Αβάνα, ο Φιντέλ Κάστρο συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της οργάνωσης «Colombianos y Colombianas por la Paz» (Κολομβιανοί για την Ειρήνη), με επικεφαλής το μέλος της Γερουσίας Πιεδάδ Κόρντοβα. Στη συνάντηση αναδείχθηκε η ανάγκη για να δυναμώσει ο αγώνας για ειρήνη στην Κολομβία για τερματισμό της εμφύλιας ένοπλης και κοινωνικής σύγκρουσης με κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και για να ανατραπούν τα σχέδια των ΗΠΑ για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Επίσης, σε νέο άρθρο του, με τίτλο «Ο ΟΗΕ, η Ατιμωρησία και ο Πόλεμος» ο Φιντέλ Κάστρο αναφέρεται στον πρόσφατο διορισμό από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, του αντιδραστικού πρώην Προέδρου της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε ως αντιπροέδρου της επιτροπής που θα διερευνήσει την ισραηλινή επίθεση ενάντια στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στα τέλη του Μάη. Η απόφαση αυτή, σημειώνει, έδωσε στον Ουρίμπε πλήρη ατιμωρησία. Αναφέρει συγκεκριμένα πως οι μαζικοί τάφοι δολοφονημένων στην Κολομβία, μαζί με τις 7 στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ αλλά και τις υπόλοιπες στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στις υπηρεσίες των Αμερικανών έχουν άμεση σχέση με την κρατική τρομοκρατία και τη γενοκτονία.

Ταυτόχρονα, στο άρθρο του επανέφερε τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης ιμπεριαλιστικής επίθεσης εναντίον του Ιράν.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Δολοφονιών και παραβιάσεων συνέχεια

TEΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Κατά 45% αυξήθηκαν οι δολοφονίες και οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους έξι μήνες της διακυβέρνησης από τον «Πρόεδρο» Πορφίριο Λόμπο σε σύγκριση με τους επτά μήνες της χούντας υπό τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι, δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής των Συγγενών των Συλληφθέντων και των Εξαφανισμένων της Ονδούρας (Cofadeh), Μπέρτα Ολίβα.

Οι δηλώσεις της Ολίβα, που συνόδευσαν την παρουσίαση της έκθεσης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκαν στη σκιά της δολοφονίας της Μαρία Τερέσα Φλόρες, ηγετικού στελέχους του αγροτικού κινήματος στην Ονδούρα, που είναι το τελευταίο θύμα του κύματος πολιτικών δολοφονιών το οποίο έχει σαρώσει την κεντροαμερικανική χώρα. Η Φλόρες είχε «εξαφανισθεί» στις 7 του Αυγούστου και η σορός της βρέθηκε 5 μέρες αργότερα σε κατάσταση αποσύνθεσης, γεμάτο σφαίρες και με εμφανή τα σημάδια των βασανιστηρίων. «Πρόκειται για πολιτική δολοφονία», δήλωσε ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP), Κάρλος Ρέγιες, ο οποίος διερωτήθηκε εάν «αυτοί που διατάζουν τις δολοφονίες των στελεχών του λαϊκού κινήματος είναι ανώτατοι αξιωματούχοι κατόπιν εντολών της αμερικανικής πρεσβείας».

Στο μεταξύ, κορυφώνονται οι εργατικοί αγώνες με στόχο την ανάκληση του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση του «Προέδρου» Πορφίριο Λόμπο Σόσα για την ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας και του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 328 της εργατικής νομοθεσίας, που αφορά στο κατώτερο ημερομίσθιο. Οι τρεις μεγάλες εργατικές συνομοσπονδίες - CTH, CUTH, CGT- έδωσαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση Λόμπο να τα πάρει πίσω.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Μέτρα για να μη συνταξιοδοτούνται όσοι φθάνουν στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση ακόμη και μετά τα 65 χρόνια, σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση της Σλοβενίας καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Ιβάν Σβέτλικ, μεταξύ των εξεταζόμενων κινήτρων ενδέχεται να είναι η παροχή του 20% της προβλεπόμενης σύνταξης μαζί με το μισθό που θα παίρνουν από τις επιχειρήσεις όσοι «επιλέξουν» να εργάζονται...

ΒΙΕΝΝΗ.-- Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη έχουν προκαλέσει πλημμύρες, με πιο έντονα να έχουν πληγεί η Αυστρία, η Πολωνία, η Τσεχία, αλλά και η Δανία, όπου, στην πρωτεύουσα, Κοπεγχάγη, τα νερά των ποταμών έχουν ανέβει ως και 4 μέτρα. Η κατάσταση αναμένεται ακόμη χειρότερη τις επόμενες μέρες καθώς θα συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ομάδα διανοουμένων και πολιτικών, οι οποίοι υπογράφουν ως υποστηρικτές της Επιτροπής για την «άμεση επιστροφή των δισεκατομμυρίων που εκλάπησαν», κάλεσε τη Γαλλία να επιστρέψει στην Αϊτή 17 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στα χρήματα τα οποία απαίτησε το Παρίσι (90 εκατομμύρια χρυσά φράγκα) σε αντάλλαγμα για την ανεξαρτησία της πρώην αποικίας του, το 1804.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και 114 τραυματίστηκαν όταν κεραυνός έπληξε αεροσκάφος των τοπικών αερογραμμών «Aires» κατά την προσγείωσή του στο κολομβιανό νησί Σαν Αντρές, στην Καραϊβική, κοντά στη Νικαράγουα, με αποτέλεσμα να κοπεί σε τρία κομμάτια.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποίησε το Μάη μυστική αεροπορική επίθεση εναντίον ομάδας υπόπτων ως μελών της «Αλ Κάιντα» στην απομακρυσμένη επαρχία Μαρίμπ, στην έρημο της Υεμένης, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας, όπως ανέφερε η εφημερίδα «The New York Times». Η συγκεκριμένη μυστική επιχείρηση ήταν η τέταρτη μιας σειράς παρόμοιων επιθέσεων στα βουνά και στις ερήμους της Υεμένης από το Δεκέμβρη.

ΝΤΑΛΑΣ.-- Την εξαγορά της εταιρείας αποθήκευσης δεδομένων 3PAR ανακοίνωσε η αμερικανική «Dell», έναντι 1,2 δισ. δολαρίων σε μετρητά. Υπενθυμίζεται πως η «Dell» είχε εξαγοράσει το 2007 έναντι 1,4 δισ. δολαρίων την «Equallogic Inc.», επίσης εταιρεία αποθήκευσης δεδομένων.

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Η χιλιανή αεροπορική εταιρεία LAN και η βραζιλιανή TAM ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε συγχώνευσή τους, προκειμένου να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο αερομεταφορέα της Λατινικής Αμερικής, που θα ονομαστεί LATAM Airlines Group, με στόλο 220 αεροσκαφών και 40.000 υπαλλήλους.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-- Ο πρωθυπουργός των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, κατήγγειλε, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ, την ανάμειξη της Τουρκίας στις βοσνιακές πολιτικές υποθέσεις, κατηγορώντας την Αγκυρα ότι δρα υπέρ των μουσουλμάνων.

ΜΟΣΧΑ.-- Ανεπιθύμητο πρόσωπο έχει κηρυχθεί ο Ρουμάνος διπλωμάτης που συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας στη Μόσχα και του ζητήθηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία μέσα σε δύο μέρες, όπως ανακοίνωσε χτες η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB). Ο Γκαμπριέλ Γκρέκου, Α' γραμματέας του πολιτικού τμήματος της πρεσβείας της Ρουμανίας στη Μόσχα, συνελήφθη επ' αυτοφώρω ενώ προσπαθούσε να αγοράσει απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες από έναν Ρώσο πολίτη.

ΗΠΑ
Στρατιωτικοποίηση των συνόρων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολοένα και περισσότερο στα χνάρια του προκατόχου του Τζορτζ Ου. Μπους βαδίζει ο Μπαράκ Ομπάμα είτε πρόκειται για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είτε τις εγχώριες υποθέσεις. Με το βλέμμα και στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη, οπότε κρίνεται η πλειοψηφία του Κογκρέσου, ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, που προβλέπει δαπάνη 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νόμος που προχωρά στην ακόμη περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των συνόρων προβλέπει την ανάπτυξη 1.500 επιπλέον αστυνομικών καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά μήκος των συνόρων μήκους 3.100 χιλιομέτρων για την «αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών που προέρχονται από το Μεξικό».

Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από την αύξηση κατά 2.000 δολάρια της τιμής των αδειών εισόδου (από 320 δολάρια σε 2.320) που πληρώνουν οι ξένες εταιρείες οι οποίες στέλνουν στελέχη τους στις ΗΠΑ για συγκεκριμένο διάστημα. Το θέμα της χρηματοδότησης προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες κυρίως της Ινδίας, καθώς οι ινδικές εταιρείες, κυρίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών, στέλνουν κάθε χρόνο χιλιάδες στελέχη στις ΗΠΑ, για να εργασθούν ως μηχανικοί ή τεχνικοί για τους πελάτες τους. Πάντως, η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν σαφής, καθώς η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο δήλωσε ότι «η Γερουσία βρήκε έναν τρόπο χρηματοδότησης αυτού του νομοσχεδίου χωρίς επιβάρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Απειλή από τα μεταλλαγμένα φυτά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Αρκάνσας στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως βρήκαν νέα στοιχεία πως γενετικώς μεταλλαγμένα φυτά μπορούν να επιβιώσουν στη φύση για δεκαετίες χωρίς την ανθρώπινη φροντίδα και σε έκταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τις καλλιεργημένες εκτάσεις με γενετικώς μεταλλαγμένα υβρίδια.

Το μίτο της υπόθεσης σχετικά με την αλληλεπίδραση των μεταλλαγμένων υβριδίων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία με τη φύση ξεδίπλωσε η καλλιέργεια ελαιοκράμβης στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ όπου οι ερευνητές εντόπισαν πως γονίδια των γενετικά μεταλλαγμένων υβριδίων του ίδιου φυτού βρέθηκαν στο 80% της άγριας ελαιοκράμβης. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα γονίδια των γενετικά μεταλλαγμένων υβριδίων που λειτουργούν ως ζιζανιοκτόνα τα βοήθησε να επιβιώσουν ελεύθερα στη φύση.

Η πληροφορία αυτή στερεί ένα ακόμη επιχείρημα από τους υποστηρικτές των γενετικά μεταλλαγμένων υβριδίων στη γεωργία πως τάχα η καλλιέργειά τους είναι ελεγχόμενη και πως δεν αλληλεπιδρούν με τα ίδια ή άλλα είδη ελεύθερα στη φύση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ