Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Γιορτάστηκαν τα 84α γενέθλιά του

Ο ηγέτης της Κούβας σε πρόσφατη ομιλία του στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση
Ο ηγέτης της Κούβας σε πρόσφατη ομιλία του στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση
ΑΒΑΝΑ.--

Τα 84α γενέθλια του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, γιορτάστηκαν την Παρασκευή 13 Αυγούστου και το Σάββατο με μια σειρά πολιτικο - πολιτιστικών εκδηλώσεων σε πόλεις της χώρας, ενώ πολύμορφες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, όπως στο Μεξικό, στη Βενεζουέλα, στην Παραγουάη, στο Εκουαδόρ, στη Βραζιλία. Χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν πολλά κόμματα και οργανώσεις. Και στην πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή εκδήλωση τιμής στον Φιντέλ, όπου ο πρέσβης Ερμες Ερέρα Ερνάντες, σημείωσε τη σημαντική συμβολή του στη νίκη του σοσιαλισμού στην Κούβα και στην πάλη των λαών σε όλο τον κόσμο για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης ο πρόεδρός του Νίκος Καρανδρέας, ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας, αντιπροσωπεία από την πρεσβεία της Βενεζουέλας και πλήθος φίλων του Νησιού της Επανάστασης και Κουβανών που διαμένουν στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, στην Αβάνα, ο Φιντέλ Κάστρο συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της οργάνωσης «Colombianos y Colombianas por la Paz» (Κολομβιανοί για την Ειρήνη), με επικεφαλής το μέλος της Γερουσίας Πιεδάδ Κόρντοβα. Στη συνάντηση αναδείχθηκε η ανάγκη για να δυναμώσει ο αγώνας για ειρήνη στην Κολομβία για τερματισμό της εμφύλιας ένοπλης και κοινωνικής σύγκρουσης με κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και για να ανατραπούν τα σχέδια των ΗΠΑ για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Επίσης, σε νέο άρθρο του, με τίτλο «Ο ΟΗΕ, η Ατιμωρησία και ο Πόλεμος» ο Φιντέλ Κάστρο αναφέρεται στον πρόσφατο διορισμό από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, του αντιδραστικού πρώην Προέδρου της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε ως αντιπροέδρου της επιτροπής που θα διερευνήσει την ισραηλινή επίθεση ενάντια στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στα τέλη του Μάη. Η απόφαση αυτή, σημειώνει, έδωσε στον Ουρίμπε πλήρη ατιμωρησία. Αναφέρει συγκεκριμένα πως οι μαζικοί τάφοι δολοφονημένων στην Κολομβία, μαζί με τις 7 στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ αλλά και τις υπόλοιπες στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στις υπηρεσίες των Αμερικανών έχουν άμεση σχέση με την κρατική τρομοκρατία και τη γενοκτονία.

Ταυτόχρονα, στο άρθρο του επανέφερε τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης ιμπεριαλιστικής επίθεσης εναντίον του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ