Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντιμέτωπη με ψυχρό κύμα μετά τις πυρκαγιές

Το ζήτημα της αγοράς σιτηρών μετά την απαγόρευση εξαγωγών αναμένεται να γίνει πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με αυξήσεις στα τρόφιμα παγκόσμια

ΜΟΣΧΑ.--

Αντιμέτωποι με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές καταιγίδες βρίσκονται τώρα οι Ρώσοι ύστερα από το φονικό πύρινο μέτωπο που έπληξε τη χώρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 52 άνθρωποι, να καταστραφούν περισσότερα από 2.000 σπίτια και να καούν εκατομμύρια στρέμματα δασών. Καταστροφή που ανέδειξε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη αποδυνάμωσε τον κεντρικό, ομοσπονδιακό μηχανισμό δασοπυρόσβεσης και αντιμετώπισης και αποτροπής μεγάλων καταστροφών.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις περιοχές της Αγίας Πετρούπολης, του Νοβγκορόντ, του Πεσκόφ, του Βολόγκντα και Αρχανγκουέλσκ, ενώ οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες διακόπηκαν και ξεριζώθηκαν αρκετά δέντρα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των βροχοπτώσεων. Οι καταιγίδες αναμενόταν να φτάσουν χτες και στη Μόσχα. Συνολικά παραμένουν 498 εστίες πυρκαγιάς στη Ρωσία, ενώ όλα τα μέτωπα βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο.

Σε ισχύ τέθηκε από την Κυριακή και θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους η απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εξαγωγές σιτηρών στις διεθνείς αγορές, το ένα τέταρτο των οποίων η σοδειά εξαιτίας των πυρκαγιών και της ξηρασίας έχει καταστραφεί. Με την απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεαστούν και οι τιμές των προϊόντων σίτου διεθνώς και να ενταθεί ο υπαρκτός ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το κρίσιμο ζήτημα της αγοράς σιτηρών, ως πεδίο κερδοφορίας, με ό,τι σημαίνει αυτό παγκόσμια για τα διατροφικά προϊόντα. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως πιθανά η απαγόρευση εξαγωγής των σιτηρών της Ρωσίας θα επεκταθεί και το 2011. Μιλώντας σε συνεδρίαση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε σε επιφυλακή για αντιμετώπιση των συνεπειών από το ψυχρό κύμα, προσπαθώντας να αντιπαρέλθει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα λαϊκά στρώματα σχετικά με την αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών που κατέκαψαν τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε στους σιτοπαραγωγούς κυβερνητική βοήθεια ενώ υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης εξαγωγής των σιτηρών. Σημείωσε πως υπάρχουν «αρκετά αποθέματα, ύψους 9,5 εκατομμυρίων τόνων», και ισχυρίστηκε ότι «πρέπει να αποτραπεί η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα στη Ρωσία», ωστόσο ήδη η τιμή του ψωμιού στη Μόσχα έχει αυξηθεί κατά 20% και η τιμή στο αλεύρι καταγράφει ανοδική πορεία, άλλο ένα πλήγμα για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ