ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ
Κοινή δράση ενάντια στην επίθεση στη σίτιση του λαού

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Ανταγωνιστικότητας

Η παλλαϊκή αντιμονοπωλιακή πάλη είναι απαραίτητη για να αποκρουστεί η επίθεση του κεφαλαίου
Η παλλαϊκή αντιμονοπωλιακή πάλη είναι απαραίτητη για να αποκρουστεί η επίθεση του κεφαλαίου
Κοινή δράση ενάντια στα νέα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος του λαού με πρωταγωνιστές μεγαλοεπιχειρηματίες από τον κλάδο των Τροφίμων αναλαμβάνουν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Καταγγέλλοντας τα σχέδια για αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα που αφορούν στη σίτιση της λαϊκής οικογένειας, οι Γραμματείες των μαζικών φορέων προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην υπουργό Λούκα Κατσέλη, για τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στο στάρι, στο αλεύρι, στο ψωμί, στα ζυμαρικά.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Γραμματείες των μαζικών φορέων σημειώνουν:

«Οι νέες αυξήσεις στο αλεύρι, στο ψωμί, στα ζυμαρικά και σε άλλα προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης που σχεδιάζουν οι μεγαλέμποροι μεγαλοεισαγωγείς και οι αλευροβιομήχανοι, δικαιολογούν απόλυτα ότι οι καπιταλιστές ένα θεό προσκυνούν, το θεό του κέρδους. Διόλου δεν τους ενδιαφέρει αν αυτό προέρχεται από την άγρια εκμετάλλευση, την πείνα, τη φτώχεια, τη δυστυχία και το αίμα των λαών.

Η δραματική κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας μας είναι αποτέλεσμα της άγριας επίθεσης στα εργασιακά λαϊκά δικαιώματα, συνέπεια των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Με δεδομένες τις υπέρογκες αυξήσεις στον ΦΠΑ, το τσάκισμα μισθών και συντάξεων, την αύξηση της ανεργίας και το νέο κύμα ακρίβειας, τη συντριπτική μείωση των εισοδημάτων των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, τώρα έρχονται κυριολεκτικά να αρπάξουν την μπουκιά από το στόμα του λαού.

Ο ισχυρισμός τους ότι αυξάνουν τις τιμές λόγω της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, αποδεικνύει ότι όλες οι αντιλαϊκές αντεργατικές αποφάσεις συνοδεύονται από μεγάλα και ασύστολα ψέματα.

Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες από στάρι, εκβιάζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς σιτηρών με τις φθηνές εισαγωγές για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των τιμών και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό τα τελευταία χρόνια. Αυτό οδήγησε σε υπέρογκα κέρδη γι' αυτούς και το ψωμί να πωλείται 80 λεπτά τα 350 γραμμάρια.

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποδειχθεί ότι είναι παραμύθι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης και των κομμάτων που είναι ευθυγραμμισμένα με την ΕΕ και τα μονοπώλια, ότι τάχα η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός οδηγούν στη μείωση των τιμών. Κρύβουν επιμελώς ότι αυτή είναι η αιτία που προκαλεί τις ανατιμήσεις, που ακόμη και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης οι τιμές ανεβαίνουν και πλήττουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ καλούν τους εργαζόμενους, τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους:

  • Να απαιτήσουν άμεσα να απαγορευτεί η οποιαδήποτε αύξηση στο ψωμί και στα τρόφιμα.
  • Να μειωθεί η τιμή του ψωμιού και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να καθοριστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή στα σιτηρά, με εγγυημένο και αξιοπρεπές εισόδημα για τους μικρούς παραγωγούς.
  • Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια σε ΕΕ, μονοπώλια και τις πολιτικο-συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν τις πολιτικές τους.
  • Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να οικοδομήσουν το αντιμονοπωλιακό μέτωπο με στόχο να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μονοπώλια στην παραγωγή και το χονδρεμπόριο. Να στηριχθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρομεσαίας αγροτιάς και ο πλούτος που παράγεται, με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, να υπηρετήσει τις εργατικές λαϊκές ανάγκες.

Για όλα τα παραπάνω πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας στις 18 Αυγούστου 11 το πρωί στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά να πάρουν μέρος».

ΣΤΑΡΙ - ΑΛΕΥΡΙ - ΨΩΜΙ
Κερδοσκοπικοί εκβιασμοί από τα μονοπώλια

Οργή προκαλούν οι μεθοδεύσεις των αλευροβιομήχανων να επιβάλουν ανατιμήσεις με πρόσχημα τις κακές σοδειές σε ...Ρωσία και Ουκρανία

Eurokinissi

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα οι νέες ανατιμήσεις στο ψωμί και γενικά στα αρτοποιητικά προϊόντα και στα ζυμαρικά, που πυροδοτούν οι μεθοδεύσεις των αλευροβιομήχανων και των μεγαλοεισαγωγέων σιτηρών για αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων, με πρόσχημα την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία και τη διαφαινόμενη μείωση της παραγωγής από άλλες σιτοπαραγωγούς χώρες.

Την ώρα που το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών πλήττεται από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχεται σε όλα τα μέτωπα, από τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, τις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση του κόστους διαβίωσης, οι νέες αυξήσεις των τιμών σε είδη καθημερινής ανάγκης, όπως είναι το ψωμί και ό,τι παράγεται από αλεύρι, θα δώσουν τη χαριστική βολή.

Στην πραγματικότητα, από κανένα δεδομένο μέχρι στιγμής δε δικαιολογούνται οι ανατιμήσεις που «παίζονται» στα διεθνή χρηματιστήρια τροφίμων και εκείνες που με περίσσιο θράσος προεξοφλούν ως «επιβεβλημένες και αναγκαίες» οι αρτοβιομήχανοι. Η όποια μείωση της παραγωγής θα φανεί από τον επόμενο Ιούνη, ενώ, όπως εκτιμούν αρμόδια πρόσωπα, η επίπτωση στην ΕΕ από την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία θα είναι «σχεδόν μηδενική», όπως χαρακτηριστικά προέβλεψε χτες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκ Βενσέν. Ο ίδιος ανέφερε, ακόμη, ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ενωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών». Σημείωσε, μάλιστα, πως η ΕΕ διαθέτει μεγάλα αποθέματα σιτηρών και πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ό,τι αφορά στα αποθέματα σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ίδια στιγμή και οι αλευροβιομήχανοι για τους δικούς τους λόγους και κάτω από την πίεση της λαϊκής αγανάκτησης, σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά, εμφανίστηκαν χτες να αναδιπλώνονται. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων, Κ. Λούλης, που μέχρι χτες υπερθεμάτιζε για την ανάγκη ανατιμήσεων στα άλευρα, δήλωσε ότι στην ελληνική αγορά υπάρχει πενταπλάσια προσφορά αλεύρων σε σχέση με τη ζήτηση και υποστήριξε ότι είναι πρόωρο να ειπωθεί ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις στην τιμή των αλεύρων.

Στην πραγματικότητα οι παραπάνω δηλώσεις είναι κενές περιεχομένου, αφού, όπως έχει γίνει γνωστό, ορισμένες αλευροβιομηχανίες έχουν αρχίσει να αναπροσαρμόζουν την τιμολογιακή τους πολιτική με επιβαρύνσεις που φτάνουν ακόμα και το 30%, ενημερώνοντας τους αρτοποιούς ότι η νέα πολιτική θα επιβληθεί από τον επόμενο μήνα.

Οι αρτοποιοί καταγγέλλουν τις ανατιμήσεις στα άλευρα και εκτιμούν ότι οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να μην τις μετακυλήσουν στην τελική τιμή του ψωμιού. Για την ιστορία, αξίζει να θυμίσουμε ότι όταν το 2007 είχε αυξηθεί πάλι η τιμή του σταριού και των αλεύρων, είχε ακριβύνει και το ψωμί κατά 15 και 20 λεπτά η φραντζόλα των 350 γραμμαρίων, τιμή η οποία διατηρείται και σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στο στάρι έπεσαν κατακόρυφα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, στην πεπατημένη των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων, από τότε που η διαμόρφωση των τιμών παραδόθηκε στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των μονοπωλίων και των κάθε λογής κερδοσκόπων, εξαντλεί την «παρέμβασή» της σε λεονταρισμούς και κορόνες. Χτες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στ. Κομνηνός, δήλωνε ανέξοδα ότι «δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών» και ότι το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «παρακολουθεί» το θέμα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «απειλεί» με κοστολογικούς ελέγχους και με παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
«Οχι» στις ανατιμήσεις

Δήλωση - παρέμβαση του Βαγγέλη Μπούτα, υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην απόφαση του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων για αύξηση στην τιμή των αλεύρων, που θα οδηγήσει και σε αύξηση της τιμής του ψωμιού, εκφράζει ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Σε σχετική δήλωσή του ο Β. Μπούτας αναφέρει:

«Οι αλευροβιομήχανοι, το μεγάλο κεφάλαιο που εμπλέκεται στο κύκλωμα "στάρι - αλεύρι - ψωμί" και ληστεύει τους εργαζόμενους και τους αγρότες, με πρόσχημα τις καταστροφές στη Ρωσία, κάνουν λόγο για "επιβεβλημένες αυξήσεις" στα άλευρα και στα προϊόντα που παράγονται απ' αυτά. Η αλήθεια είναι ότι ετοιμάζουν και προωθούν μια νέα "καραμπινάτη ληστεία" σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Πριν από τρία χρόνια η τιμή στο στάρι είχε φτάσει στα 40 λεπτά το κιλό και, τότε, οι αλευροβιομήχανοι είχαν προχωρήσει σε αύξηση της τιμής των αλεύρων, που οδήγησε σε αύξηση της τιμής του ψωμιού, προκειμένου να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, η τιμή των σιτηρών κατρακύλησε στα 10 - 12 λεπτά το κιλό, πλήττοντας άγρια το εισόδημα των αγροτών. Δεν είδαμε, όμως, όλο αυτό το διάστημα τους αλευροβιομήχανους να προχωρούν σε μείωση της τιμής των αλεύρων.

Τώρα, μόλις "κάτι ακούστηκε" για μια μικρή αύξηση στην τιμή του σταριού, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων σπεύδει, τάχιστα, να εξαγγείλει αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων.

Τι δείχνει αυτό; Οτι το μόνο που ενδιαφέρει τους αλευροβιομήχανους είναι πώς θα αυγατίσουν τα κέρδη τους, ληστεύοντας, ξεδιάντροπα, τον κόπο των παραγωγών και κερδοσκοπώντας, άγρια, σε βάρος των καταναλωτών. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι αυτή η επίθεση ξεζουμίσματος του λαού γίνεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης που οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα λένε, στην κυριολεξία, "το ψωμί, ψωμάκι".

Βεβαίως, η κερδοσκοπική ασυδοσία των αλευροβιομηχάνων στηρίζεται στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που λειτουργούν σαν αβανταδόροι του μεγάλου κεφαλαίου, διαμορφώνοντας τις "κατάλληλες συνθήκες" και το "ιδανικό περιβάλλον" για την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης απαιτείται η κοινή αγωνιστική δράση, το ενιαίο μέτωπο αγώνα των εργαζομένων με τη φτωχή αγροτιά, που είναι τα "κοινά θύματα" των αλευροβιομηχάνων και της πολιτικής που τους στηρίζει και τους πριμοδοτεί.

Οι ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δίνουν στο λαό την ευκαιρία να δώσει απάντηση στη σφοδρή επίθεση που δέχεται, καταψηφίζοντας τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τάσσονται στο πλευρό των αλευροβιομηχάνων και των κυβερνήσεων του μεγάλου κεφαλαίου, και υπερψηφίζοντας τους υποψηφίους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που βρίσκονται και θα βρίσκονται, πάντα και παντού, μαζί με το λαό στα μετερίζια των αγώνων».

«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ»
Πακτωλός 200 δισ. ευρώ στις τράπεζες !

Κρατικά και διακρατικά πακέτα στη διάθεση της πλουτοκρατίας

Τζάμπα κεφάλαια που φτάνουν στα 200 δισ. ευρώ έχουν στη διάθεσή τους οι ντόπιες τράπεζες που έχουν βάλει στο χέρι τα κρατικά και τα διακρατικά «πακέτα» που τους προσφέρονται μέσω των διάφορων «μηχανισμών στήριξης».

Πρόκειται για ασύλληπτα ποσά που φτάνουν στο 81% του ΑΕΠ που αναμένεται να παραχθεί στη χώρα μέσα στο 2010 και τα οποία προορίζονται για τη στήριξη όχι μόνο των τραπεζών αλλά και συνολικά για την πλουτοκρατία. Είναι απόλυτη ξεδιαντροπιά οι ισχυρισμοί τους, τάχα ότι δεν υπάρχουν χρήματα, τάχα ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης ήρθαν και έρχονται τα απανωτά αντιλαϊκά πακέτα, οι πρόσθετοι φόροι και τα άλλα απάνθρωπα μέτρα που συναποφάσισαν η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο πακτωλός των ενισχύσεων προς το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο - χώρια οι άλλες ενισχύσεις προς τις άλλες μερίδες της κεφαλαίου - προέρχεται από τους παρακάτω πυλώνες:

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Τα ποσά που έχουν αντληθεί από τις ντόπιες τράπεζες υπολογίζονται σήμερα στο αστρονομικό ύψος των 96,2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για τις συνολικές δοσοληψίες της περιόδου αλλά για τα ποσά που σήμερα βρίσκονται ακόμη στη διάθεση του ντόπιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, για την τζάμπα ρευστότητα που έχουν αντλήσει με συμβολικά επιτόκια της τάξης του 1%. Η κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος τους ενισχύει και με απευθείας αγορές κρατικών ομολόγων, που σήμερα είναι στα αζήτητα από τις άλλες τράπεζες. Η τέτοια ενίσχυση υπολογίζεται σε 40 δισ. ευρώ και συνολικά μέσω του μηχανισμού της κεντρικής τράπεζας σε 136,2 δισ. ευρώ!

«Εθνικές» ενισχύσεις: Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμο και το νέο πακέτο στήριξης με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα ενεργοποίησαν εκ νέου και το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ που του άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΝΔ, το οποίο οι τραπεζίτες ήδη ξεκοκάλισαν. Για την ώρα οι κρατικές ενισχύσεις φτάνουν στα 53 δισ. ευρώ !

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ακόμη 10 δισ. ευρώ περιμένουν τους τραπεζίτες, μέσω του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», ποσό που είναι κομμάτι από τα δάνεια με τα 110 δισ. ευρώ που τους προσφέρει η λεγόμενη τρόικα, και τα οποία θα χρυσοπληρωθούν από το λαό.

Τζογάρουν το ψωμί του λαού

Η άγρια αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων - μεγαλοεισαγωγέων με το ψωμί του λαού αναδεικνύει εκτός των άλλων και το τεράστιο πρόβλημα της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής για την ικανοποίηση των αναγκών του πληθυσμού.

Η Ελλάδα κάθε χρόνο αναγκάζεται να εισάγει περίπου 1 εκατ. τόνους μαλακού σταριού, αυτό που προορίζεται για την παραγωγή ψωμιού δηλαδή, από τις ξένες αγορές, αφού η εγχώρια παραγωγή την τελευταία δεκαετία κυμαίνεται περίπου στους 350.000 τόνους.

Αν ανατρέξει κάποιος στα επίσημα στοιχεία της παραγωγής σιτηρών, θα διαπιστώσει ότι το 1980, η παραγωγή μαλακού σταριού έφτανε τα 2,3 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που κάλυπτε τις εγχώριες ανάγκες και περίσσευε για κρατική αποθεματοποίηση ή και για εξαγωγές.

Στη συνέχεια όμως και χρόνο με το χρόνο η παραγωγή έφθινε, για να φθάσουμε στη σημερινή σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από τις εισαγωγές, για ένα προϊόν που η χώρα θα μπορούσε να ήταν πλεονασματική. Ακόμη χειρότερα, βάσει των διαφόρων προγραμμάτων για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, δόθηκε έμφαση στην περαιτέρω μείωση της καλλιέργειας σιτηρών και στην αντικατάστασή της από ...«ενεργειακές» καλλιέργειες, καστανιές και... αρωματικά φυτά. Για να φτάσει σήμερα η ελληνική λαϊκή οικογένεια να είναι έρμαιο των άθλιων αεριτζήδων που τζογάρουν το ψωμί της στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Η συμμετοχή της Ελλάδας στη λυκοφωλιά των ευρωμονοπωλίων, που μπορεί να ευνοεί τις επιδιώξεις της ντόπιας άρχουσας τάξης και την εξουσία του κεφαλαίου, μόνο δεινά προκαλεί στον εργαζόμενο λαό. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα αντίστασης μέχρι να ρίξουν στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας το μπαγιάτικο, μέχρι σαπίλας, σύστημά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ