Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑΡΙ - ΑΛΕΥΡΙ - ΨΩΜΙ
Κερδοσκοπικοί εκβιασμοί από τα μονοπώλια

Οργή προκαλούν οι μεθοδεύσεις των αλευροβιομήχανων να επιβάλουν ανατιμήσεις με πρόσχημα τις κακές σοδειές σε ...Ρωσία και Ουκρανία

Eurokinissi

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα οι νέες ανατιμήσεις στο ψωμί και γενικά στα αρτοποιητικά προϊόντα και στα ζυμαρικά, που πυροδοτούν οι μεθοδεύσεις των αλευροβιομήχανων και των μεγαλοεισαγωγέων σιτηρών για αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων, με πρόσχημα την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία και τη διαφαινόμενη μείωση της παραγωγής από άλλες σιτοπαραγωγούς χώρες.

Την ώρα που το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών πλήττεται από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχεται σε όλα τα μέτωπα, από τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, τις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση του κόστους διαβίωσης, οι νέες αυξήσεις των τιμών σε είδη καθημερινής ανάγκης, όπως είναι το ψωμί και ό,τι παράγεται από αλεύρι, θα δώσουν τη χαριστική βολή.

Στην πραγματικότητα, από κανένα δεδομένο μέχρι στιγμής δε δικαιολογούνται οι ανατιμήσεις που «παίζονται» στα διεθνή χρηματιστήρια τροφίμων και εκείνες που με περίσσιο θράσος προεξοφλούν ως «επιβεβλημένες και αναγκαίες» οι αρτοβιομήχανοι. Η όποια μείωση της παραγωγής θα φανεί από τον επόμενο Ιούνη, ενώ, όπως εκτιμούν αρμόδια πρόσωπα, η επίπτωση στην ΕΕ από την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία θα είναι «σχεδόν μηδενική», όπως χαρακτηριστικά προέβλεψε χτες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκ Βενσέν. Ο ίδιος ανέφερε, ακόμη, ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ενωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών». Σημείωσε, μάλιστα, πως η ΕΕ διαθέτει μεγάλα αποθέματα σιτηρών και πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ό,τι αφορά στα αποθέματα σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ίδια στιγμή και οι αλευροβιομήχανοι για τους δικούς τους λόγους και κάτω από την πίεση της λαϊκής αγανάκτησης, σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά, εμφανίστηκαν χτες να αναδιπλώνονται. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων, Κ. Λούλης, που μέχρι χτες υπερθεμάτιζε για την ανάγκη ανατιμήσεων στα άλευρα, δήλωσε ότι στην ελληνική αγορά υπάρχει πενταπλάσια προσφορά αλεύρων σε σχέση με τη ζήτηση και υποστήριξε ότι είναι πρόωρο να ειπωθεί ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις στην τιμή των αλεύρων.

Στην πραγματικότητα οι παραπάνω δηλώσεις είναι κενές περιεχομένου, αφού, όπως έχει γίνει γνωστό, ορισμένες αλευροβιομηχανίες έχουν αρχίσει να αναπροσαρμόζουν την τιμολογιακή τους πολιτική με επιβαρύνσεις που φτάνουν ακόμα και το 30%, ενημερώνοντας τους αρτοποιούς ότι η νέα πολιτική θα επιβληθεί από τον επόμενο μήνα.

Οι αρτοποιοί καταγγέλλουν τις ανατιμήσεις στα άλευρα και εκτιμούν ότι οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να μην τις μετακυλήσουν στην τελική τιμή του ψωμιού. Για την ιστορία, αξίζει να θυμίσουμε ότι όταν το 2007 είχε αυξηθεί πάλι η τιμή του σταριού και των αλεύρων, είχε ακριβύνει και το ψωμί κατά 15 και 20 λεπτά η φραντζόλα των 350 γραμμαρίων, τιμή η οποία διατηρείται και σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στο στάρι έπεσαν κατακόρυφα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, στην πεπατημένη των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων, από τότε που η διαμόρφωση των τιμών παραδόθηκε στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των μονοπωλίων και των κάθε λογής κερδοσκόπων, εξαντλεί την «παρέμβασή» της σε λεονταρισμούς και κορόνες. Χτες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στ. Κομνηνός, δήλωνε ανέξοδα ότι «δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών» και ότι το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «παρακολουθεί» το θέμα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «απειλεί» με κοστολογικούς ελέγχους και με παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ