Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Προτρέπει το Ισραήλ να χτυπήσει άμεσα το Ιράν

Δίνει διορία οκτώ ημερών, καθώς στις 21 Αυγούστου ξεκινάει η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στην πόλη Μπουσέρ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Το εκρηκτικό και επικίνδυνο κλίμα που σκόπιμα καλλιεργείται στην περιοχή της ευρείας Μέσης Ανατολής, αλλά και τα πραγματικά σχέδια ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν, αντανακλά η έμμεση παραίνεση του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον προς στο Ισραήλ να εξαπολύσει στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ στο Ιράν μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες, για και να εμποδίσει την Τεχεράνη να θέσει σε λειτουργία τον πυρηνικό σταθμό.

Η έναρξη της λειτουργίας του σταθμού προβλέπεται για τις 21 Αυγούστου, οπότε θα φορτωθεί το καύσιμο στον αντιδραστήρα, ανακοίνωσε η Ρωσία την περασμένη Παρασκευή. Ο σταθμός κατασκευαζόταν εδώ και 15 χρόνια με τη βοήθεια της Ρωσίας, ενώ η κατασκευή του είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του '70 από τη γερμανική «Ζήμενς».

Ο Μπόλτον υποστήριξε, σε αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο, πως με την έναρξη της λειτουργίας του σταθμού στο Μπουσέρ «το Ιράν θα διαθέτει κάτι που δε διαθέτει κανένας άλλος εχθρός του Ισραήλ ή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δηλαδή έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σε κατάσταση λειτουργίας». Γι' αυτό επέκρινε και το ρόλο της ανταγωνίστριας Ρωσίας στην κατασκευή του σταθμού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα την κατασκευή το 2011 μιας νέας εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου και θέσπισε νόμο που υποχρεώνει την κυβέρνηση να συνεχίσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου και να περιορίσει τη συνεργασία της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Στο μεταξύ, ιρανικό μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη χτες 6 χλμ βόρεια της πόλης Μπουσέρ, αρκετά κοντά στο πυρηνικό σταθμό. Οι δύο πιλότοι εκτοξεύτηκαν με ασφάλεια, ενώ οι αρχές έκαναν λόγο για μηχανική βλάβη.

Στο μέτωπο των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, οι πρώτες διέψευσαν χτες με πολύωρη καθυστέρηση το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που ανέφερε πως η κυβέρνηση Ομπάμα απείλησε με αναστολή των πωλήσεων όπλων προς την Τουρκία με αφορμή την αντιπαράθεση Τουρκίας - Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον απέρριψε την ύπαρξη «τελεσιγράφου» της κυβέρνησης Ομπάμα προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η σχετική συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες «είναι σε εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ