Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ»
Πακτωλός 200 δισ. ευρώ στις τράπεζες !

Κρατικά και διακρατικά πακέτα στη διάθεση της πλουτοκρατίας

Τζάμπα κεφάλαια που φτάνουν στα 200 δισ. ευρώ έχουν στη διάθεσή τους οι ντόπιες τράπεζες που έχουν βάλει στο χέρι τα κρατικά και τα διακρατικά «πακέτα» που τους προσφέρονται μέσω των διάφορων «μηχανισμών στήριξης».

Πρόκειται για ασύλληπτα ποσά που φτάνουν στο 81% του ΑΕΠ που αναμένεται να παραχθεί στη χώρα μέσα στο 2010 και τα οποία προορίζονται για τη στήριξη όχι μόνο των τραπεζών αλλά και συνολικά για την πλουτοκρατία. Είναι απόλυτη ξεδιαντροπιά οι ισχυρισμοί τους, τάχα ότι δεν υπάρχουν χρήματα, τάχα ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης ήρθαν και έρχονται τα απανωτά αντιλαϊκά πακέτα, οι πρόσθετοι φόροι και τα άλλα απάνθρωπα μέτρα που συναποφάσισαν η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο πακτωλός των ενισχύσεων προς το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο - χώρια οι άλλες ενισχύσεις προς τις άλλες μερίδες της κεφαλαίου - προέρχεται από τους παρακάτω πυλώνες:

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Τα ποσά που έχουν αντληθεί από τις ντόπιες τράπεζες υπολογίζονται σήμερα στο αστρονομικό ύψος των 96,2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για τις συνολικές δοσοληψίες της περιόδου αλλά για τα ποσά που σήμερα βρίσκονται ακόμη στη διάθεση του ντόπιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, για την τζάμπα ρευστότητα που έχουν αντλήσει με συμβολικά επιτόκια της τάξης του 1%. Η κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος τους ενισχύει και με απευθείας αγορές κρατικών ομολόγων, που σήμερα είναι στα αζήτητα από τις άλλες τράπεζες. Η τέτοια ενίσχυση υπολογίζεται σε 40 δισ. ευρώ και συνολικά μέσω του μηχανισμού της κεντρικής τράπεζας σε 136,2 δισ. ευρώ!

«Εθνικές» ενισχύσεις: Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμο και το νέο πακέτο στήριξης με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα ενεργοποίησαν εκ νέου και το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ που του άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΝΔ, το οποίο οι τραπεζίτες ήδη ξεκοκάλισαν. Για την ώρα οι κρατικές ενισχύσεις φτάνουν στα 53 δισ. ευρώ !

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ακόμη 10 δισ. ευρώ περιμένουν τους τραπεζίτες, μέσω του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», ποσό που είναι κομμάτι από τα δάνεια με τα 110 δισ. ευρώ που τους προσφέρει η λεγόμενη τρόικα, και τα οποία θα χρυσοπληρωθούν από το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ