ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ
«Οχι αυξήσεις στο ψωμί - αυτή η πολιτική να ανατραπεί»!
  • Παράσταση στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
  • Η κυβέρνηση παραπέμπει το θέμα των επιχειρούμενων ανατιμήσεων στην ...Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Αποφασιστική και ηχηρή κοινή παρέμβαση ενάντια στην πολιτική που, παραδίδοντας τη διατροφή των εργαζομένων στα μονοπώλια, απειλεί να στερήσει από τη λαϊκή οικογένεια ακόμα και βασικά προϊόντα, αποτέλεσε η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ και του ΜΑΣ στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Παρέμβαση που ανέδειξε τα κοινά συμφέροντα που ενώνουν όλα τα λαϊκά στρώματα και άρα την ανάγκη να δυναμώσει ολόπλευρα η συντονισμένη οργάνωση και πάλη τους ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοπασχολούμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, μαθητές, συνταξιούχοι και γυναίκες συσπειρωμένοι πίσω από κοινό πανό που έγραφε «Να μειωθεί η τιμή στο ψωμί. Κατώτερη εγγυημένη τιμή στο στάρι» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Να καταργηθεί ο ΦΠΑ - όχι αυξήσεις στα σιτηρά» και «Οχι αυξήσεις στο ψωμί, αυτή η πολιτική να ανατραπεί» συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο. Δήλωσαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δε θα ανεχτούν μετά την καταιγίδα των πιο σκληρών αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης την παραπέρα και πλήρη εξαθλίωσή τους από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μονοπωλίων. Διατράνωσαν την απόφασή τους πρωτοβουλίες όπως η χτεσινή να συνεχιστούν με κοινή δράση ώστε να υψωθεί αγωνιστικό φράγμα στις επιδιώξεις των μονοπωλίων με σκοπό την ανατροπή των πολιτικών που τις εξυπηρετούν και τις ενθαρρύνουν.

«Να μειωθεί η τιμή του ψωμιού»

Η αύξηση στο αλεύρι θα συμπαρασύρει τα πάντα, τόνισε ο Δ. Κουμπούρης
Η αύξηση στο αλεύρι θα συμπαρασύρει τα πάντα, τόνισε ο Δ. Κουμπούρης
Αυτή η απόφαση διατρανώθηκε και μέσα στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, με τον υφυπουργό Σταύρο Αρναουτάκη και άλλους παράγοντες του υπουργείου στους οποίους ταυτόχρονα κατέθεσαν υπόμνημα απαιτώντας:

  • Να απαγορευτεί οποιαδήποτε αύξηση στο ψωμί και στα τρόφιμα.
  • Να μειωθεί η τιμή του ψωμιού και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να καθοριστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή στα σιτηρά, με εγγυημένο και αξιοπρεπές εισόδημα για τους μικρούς παραγωγούς.

Μοναδική απάντηση όμως που πήραν από τον υφυπουργό ήταν ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες ώστε να εμποδίσει τις αυξήσεις και ότι έχει στείλει το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού...

«Θέλουν να μας πάρουν τη μπουκιά από το στόμα»

Αμέσως μετά τη συνάντηση σε δήλωσή του ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, επισήμανε: «Η σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας έγινε γιατί η εργατική τάξη, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, η φτωχομεσαία αγροτιά και αυτοπασχολούμενοι δέχονται μια άγρια επίθεση στα δικαιώματά τους και τώρα με την αύξηση στην τιμή του ψωμιού έρχονται κυριολεκτικά να μας πάρουν την μπουκιά από το στόμα. Δε θα τους επιτρέψουμε, θα συνεχίσουμε τους αγώνες. Η θέση μας είναι να παγώσει και να μειωθεί η τιμή του ψωμιού, να σταματήσουν να κερδίζουν οι αλευροβιομήχανοι και τα μεγάλα μονοπώλια σε βάρος του λαού και των εργαζομένων. Γιατί η αύξηση στο αλεύρι θα συμπαρασύρει τα πάντα αφού ζυμαρικά, γλυκά κρέατα, ζωωτροφές είναι τα βασικά διατροφικά υλικά για να ζήσει σήμερα η εργατική τάξη. Δεν αντέχουμε άλλο οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ΕΒΕ, να δυναμώσουν τον αγώνα τους με πιο μεγάλη αποφασιστικότητα μέχρι την ανατροπή αυτών των πολιτικών».

Ο Γιώργος Γκικόπουλος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, τόνισε: «Η πολιτική που εφαρμόζεται ιδιαίτερα στον τομέα των σιτηρών εξυπηρετεί μεγαλοβιομήχανους, εμποροβιομήχανους και μεγαλεμπόρους και στρέφεται κατά των μικρών αγροτών οι οποίοι εκβιαζόμενοι πουλάμε πάρα πολύ φτηνά τα στάρια και κατά των καταναλωτών και των λαϊκών στρωμάτων γιατί πληρώνουν τελικά πανάκριβα το ψωμί και τα άλλα προϊόντα. Παλιότερα διαμαρτυρόμασταν γιατί η τιμή ανάμεσα στο στάρι και το ψωμί η αναλογία ήταν 1 προς 4, σήμερα που η αναλογία είναι 1 προς 20 η κατάσταση δεν πάει άλλο. Είναι απαράδεκτο 20 κιλά στάρι να κοστίζει όσο ένα κιλό ψωμί και φαίνεται πόσο τεράστιο είναι το κέρδος των εμπορομεσαζόντων που κινούνται ανάμεσα σε αγρότη και καταναλωτή. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συμμαχία όλων των λαϊκών στρωμάτων, δηλαδή μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, αυτοπασχολούμενοι, συνταξιούχοι φοιτητές θα πρέπει από κοινού να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική και να αποφασίσουμε ότι θα δοθεί λύση σε μια άλλη κατεύθυνση από τη σημερινή».

Η ελεύθερη αγορά γεννά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια

Σχολιάζοντας ο συνδικαλιστής την απάντηση του υφυπουργού για την Επιτροπή Ανταγωνισμού επισήμανε: «Την Επιτροπή την έχουμε δει στο παρελθόν πάλι και για το στάρι αλλά και για άλλα προϊόντα και όσες φορές παρέβηκε δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα και στην πράξη με την πολιτική που ακολουθείται της ελεύθερης αγοράς έχει αποτέλεσμα να κερδοσκοπούν σε βάρος όλων των λαϊκών στρωμάτων μεγαλέμποροι και εμποροβιομήχανοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αλευροβιομήχανοι.

Το θέμα των αλεύρων και του σταριού έχει αντανάκλαση σε όλα τα προϊόντα. Γι' αυτό πρέπει να απαιτηθεί σήμερα από τα λαϊκά στρώματα να μειωθεί η τιμή του ψωμιού και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα. Για να μπορούν να είναι προσιτά στο λαό που βρίσκεται σήμερα σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Και βέβαια, το ίδιο το λαϊκό κίνημα να παλέψει για αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων, για ανατροπές και αλλαγές στην πολιτική ώστε να στραφεί σε φιλολαϊκή κατεύθυνση μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό με την κοινωνικοποίηση των αλευροβιομηχανιών ώστε με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και με παραγωγικό συνεταιρισμό των αγροτών να μπορούν και οι αγρότες να παίρνουν τιμές ικανοποιητικές και οι καταναλωτές να πληρώνουν φτηνά τα αγροτικά προϊόντα και συγκεκριμένα το ψωμί».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΕΛΛΗΣ
Απαιτείται κοινή αγωνιστική δράση

Δήλωση - παρέμβαση του υποψήφιου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο Χρήστος Τρέλλης
Ο Χρήστος Τρέλλης
Σε κοινή αγωνιστική δράση, σε ενιαίο μέτωπο αγώνα των εργαζομένων με τη φτωχή αγροτιά, που είναι τα «κοινά θύματα» των αλευροβιομηχάνων και της πολιτικής που τους στηρίζει και τους πριμοδοτεί, καλεί τους εργαζόμενους με δήλωση - παρέμβασή του ο Χρήστος Τρέλλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η δήλωση του Χρήστου Τρέλλη έχει ως εξής:

«Οι αλευροβιομήχανοι, το μεγάλο κεφάλαιο που εμπλέκεται στο κύκλωμα "στάρι - αλεύρι - ψωμί - παράγωγα του σίτου " και ληστεύει τους εργαζόμενους και τους αγρότες, με πρόσχημα τις καταστροφές στη Ρωσία, κάνουν λόγο για "επιβεβλημένες αυξήσεις" στα άλευρα και στα προϊόντα που παράγονται απ' αυτά. Η αλήθεια είναι ότι ετοιμάζουν και προωθούν μια νέα "καραμπινάτη ληστεία" σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Πριν από τρία χρόνια, η τιμή στο στάρι είχε φτάσει στα 40 λεπτά το κιλό και, τότε, οι αλευροβιομήχανοι είχαν προχωρήσει σε αύξηση της τιμής των αλεύρων, που οδήγησε σε αύξηση της τιμής του ψωμιού, προκειμένου να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, η τιμή των σιτηρών κατρακύλησε στα 10 - 12 λεπτά το κιλό, πλήττοντας άγρια το εισόδημα των αγροτών. Δεν είδαμε, όμως, όλο αυτό το διάστημα τους αλευροβιομήχανους να προχωρούν σε μείωση της τιμής των αλεύρων.

Τώρα, μόλις "κάτι ακούστηκε" για μια μικρή αύξηση στην τιμή του σταριού, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων σπεύδει, τάχιστα, να εξαγγείλει αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων.

Τι δείχνει αυτό; Οτι το μόνο που ενδιαφέρει τους αλευροβιομήχανους είναι πώς θα αυγατίσουν τα κέρδη τους, ληστεύοντας, ξεδιάντροπα, τον κόπο των παραγωγών και κερδοσκοπώντας, άγρια, σε βάρος των καταναλωτών. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι αυτή η επίθεση ξεζουμίσματος του λαού γίνεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα λένε, στην κυριολεξία, "το ψωμί - ψωμάκι".

Βεβαίως, η κερδοσκοπική ασυδοσία των αλευροβιομηχάνων στηρίζεται στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που λειτουργούν σαν αβανταδόροι του μεγάλου κεφαλαίου, διαμορφώνοντας τις "κατάλληλες συνθήκες" και το "ιδανικό περιβάλλον" για την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, απαιτείται η κοινή αγωνιστική δράση, το ενιαίο μέτωπο αγώνα των εργαζομένων με τη φτωχή αγροτιά, που είναι τα "κοινά θύματα" των αλευροβιομηχάνων και της πολιτικής που τους στηρίζει και τους πριμοδοτεί.

Οι ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δίνουν στο λαό την ευκαιρία να δώσει απάντηση στη σφοδρή επίθεση που δέχεται, καταψηφίζοντας τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τάσσονται στο πλευρό των αλευροβιομηχάνων και των κυβερνήσεων του μεγάλου κεφαλαίου, και υπερψηφίζοντας τους υποψηφίους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που βρίσκονται και θα βρίσκονται, πάντα και παντού, μαζί με το λαό στα μετερίζια των αγώνων».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αναβλήθηκε η απόφαση για τις εξαγωγές

ΚΙΕΒΟ.--

Αναβλήθηκε χτες η συζήτηση για απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας για περιορισμό των εξαγωγών σιτηρών στα 3,5 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως είχε ανακοινωθεί την Τρίτη από τον υπουργό Αγροτικής Πολιτικής Μικόλα Πρισιαζνιούκ. Αφορμή για μια τέτοια απόφαση αποτέλεσε η καταστροφή της παραγωγής από την ξηρασία και τις φωτιές, ζήτημα ωστόσο που δεν μπορεί αντικειμενικά να εκτιμηθεί μέχρι στιγμής. Το θέμα της απόφασης για περιορισμό των εξαγωγών σιτηρών ανακοινώθηκε ότι θα τεθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο στις 25 Αυγούστου.

Η Ουκρανία, που είναι η μεγαλύτερη χώρα στις εξαγωγές κριθαριού και η έκτη στις εξαγωγές σιταριού εξήγαγε περισσότερους από 21 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τον Ιούλη του 2009 έως τον Ιούνη του 2010.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΠΟΤΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μέτωπο στην αντεργατική λαίλαπα

Τη νέα επίθεση αισχροκέρδειας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της εργατικής τάξης της χώρας, με αφορμή τις εξελίξεις στα σιτηρά καταδικάζει σε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων.

«Οι αλευροβιομήχανοι, σημειώνει ειδικότερα η Ομοσπονδία, όλοι οι μονοπωλιακοί όμιλοι στον κλάδο σχεδιάζουν αυξήσεις - φωτιά στα παράγωγα του σιταριού, έχοντας τις αποθήκες γεμάτες από σιτάρι και εκβιάζουν τους μικρομεσαίους αγρότες για τιμές στο ύψος των 0,10 λεπτών τη στιγμή που το αλεύρι πωλείται στα σούπερ μάρκετ από 0,90 έως 1,10 λεπτά με μεικτό κέρδος από 600% και πάνω. Οι βιομήχανοι και το κεφάλαιο ένα θεό έχουν, τη μεγιστοποίηση των κερδών εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, τους μικρούς παραγωγούς, τους καταναλωτές με τις μεγάλες και συνεχείς αυξήσεις πολλές φορές με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα».

Η Ομοσπονδία καλεί στη συνέχεια το λαό της χώρας να συγκροτήσει μέτωπο απέναντι σ' αυτή τη λαίλαπα των αυξήσεων, να απαιτήσει όχι μόνο καμία αύξηση αλλά και μείωση τιμών σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ΦΠΑ και να γίνουν τα εργοστάσια λαϊκή περιουσία για φθηνά ποιοτικά προϊόντα διατροφής. Ταυτόχρονα, δηλώνει, ότι μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ και τη ΠΑΣΕΒΕ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη συνολική ανατροπή αυτή της πολιτικής. «Μια πολιτική, όπως σημειώνει, που γεννά αυξήσεις στα προϊόντα, καταδικάζει τους εργαζόμενους στην πείνα με το πάγωμα των μισθών και τις απολύσεις, τους μικρούς αγρότες στο ξεκλήρισμα, τους επαγγελματοβιοτέχνες σε λουκέτα. Απαιτούμε άμεσα καλύτερα μεροκάματα στους εργαζόμενους, καμία απόλυση, ικανοποιητικές τιμές στους παραγωγούς, καμία αύξηση στο ψωμί και τα ζυμαρικά».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η ... «απελευθέρωση» φουντώνει την κερδοσκοπία

Την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή του στην αύξηση της τιμής των αλεύρων που θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού και όλα τα είδη που έχουν σχέση με το αλεύρι, εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, επισημαίνει: Η κερδοσκοπική ασυδοσία των αλευροβιομηχάνων στηρίζεται στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς, στα κερδοσκοπικά παιγνίδια που παίζουν οι καπιταλιστές σε βάρος των καταναλωτών και παραγωγών.

Η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και όλο το πολιτικό προσωπικό που υπηρετούν το κεφάλαιο λειτουργούν σαν αβανταδόροι του μεγάλου κεφαλαίου, διαμορφώνουν το ανάλογο περιβάλλον για την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Και καταλήγει: Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί όλους τους εργατοϋπάλληλους σε κοινό αγώνα με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους εμποροβιοτέχνες.

Να στηριχτούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί και το κράτος να αναλάβει τη συγκέντρωση της παραγωγής, τις εισαγωγές - εξαγωγές, να απαλλαγούμε από τα μονοπώλια του κυκλώματος στάρι - αλεύρι - ψωμί.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος, για να αναπτυχθεί η εγχώρια παραγωγή και να διασφαλιστούν φτηνά και ποιοτικά διατροφικά προϊόντα για την κάλυψη των λαϊκών διατροφικών αναγκών και πρώτων υλών και την ανάπτυξη της βιομηχανίας σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία που μαστίζει την εργατική τάξη και ξεκληρίζει τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς γεωργοκτηνοτρόφους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ