ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Αύριο η σύσκεψη για το συλλαλητήριο

Στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης θα γίνει η σύσκεψη. Τη συμμετοχή της ανακοίνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ

Η αφίσα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο στις 11 Σεπτέμβρη
Η αφίσα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο στις 11 Σεπτέμβρη
Αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚΘ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών με στόχο την οργάνωση της αγωνιστικής εργατικής λαϊκής «υποδοχής» στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των μονοπωλίων και της τρόικας. Οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν με ορμή στη μάχη με στόχο το παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, να δώσει απάντηση στη νέα επιχείρηση εμπαιγμού του λαού και να αποτελέσει σταθμό στη δράση για την ταξική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων, στη δράση για να δυναμώσει ο αγωνιστικός συντονισμός όλων των λαϊκών στρωμάτων. Να φέρει στο επίκεντρο της συζήτησης και της δράσης τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τον εργαζόμενο λαό και τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ άρχισαν να υλοποιούν το πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών σε χώρους δουλειάς και κατοικίας προκειμένου να μεταφέρουν παντού το κάλεσμα του ταξικού κινήματος για την ανάγκη ο εργαζόμενος λαός, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, η νεολαία, να περάσουν αποφασιστικά σε συντονισμένη αντεπίθεση. Να καταδικάσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ σαρώνει ό,τι απέμεινε από τις λαϊκές κατακτήσεις στη μόνιμη δουλειά, στο ανθρώπινο μεροκάματο και σύνταξη, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια. Να περάσουν στον παλλαϊκό αντιμονοπωλιακό αγώνα για να ακυρωθεί στη πράξη το μνημόνιο και οι νόμοι του. Να δυναμώσουν το μέτωπο που θα παλέψει να αλλάξει το δρόμο ανάπτυξης της χώρας.

Τη συμμετοχή τους ετοιμάζουν κι οι αυτοαπασχολούμενοι

Τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 11 του Σεπτέμβρη αλλά και στη σύσκεψη για την προετοιμασία του, ανακοίνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ.

Στη συνεδρίασή της το βράδυ της Δευτέρας, συζήτησε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο χώρο των ΕΒΕ από τη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης. Οπως διαπιστώθηκε, τα αποτελέσματα είναι τραγικά, με τα μαζικά λουκέτα στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Απάντηση σε αυτή την επίθεση πρέπει να δοθεί μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, μέσα από τα σωματεία και την ΠΑΣΕΒΕ, σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αγρότες. Αυτό το κάλεσμα θα μεταφέρουν στους συναδέλφους τους μέσα από το πρόγραμμα δράσης που θα ξεδιπλώσουν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίζονται εξορμήσεις, συσκέψεις, επαφές με σωματεία, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμπορους.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Αδιάκοπη ενίσχυση των επιχειρήσεων

Επανέρχονται οι δηλώσεις για την ανάγκη μείωσης των εργοδοτικών εισφορών

Ενα μόλις μήνα μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος με το οποίο κατεδαφίζεται η κοινωνική ασφάλιση με πρόσχημα τα ελλείμματα και τη βιωσιμότητα των ταμείων, η κυβέρνηση τώρα σπεύδει να ανοίξει το δρόμο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε προχτεσινές δηλώσεις του ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος και μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές «μπορεί και πρέπει να μειωθούν» και συνέδεσε αυτή την προοπτική με την απόδοση των μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών υγείας και την αύξηση των εσόδων από την εισφοροδιαφυγή.

Δηλαδή ο διοικητής του ΙΚΑ αποκαλύπτει ότι οι όποιες οικονομίες πετύχουν τα ταμεία και η αύξηση των εσόδων τους, τελικά δεν θα ενισχύσουν τα οικονομικά τους, όπως διακηρύσσεται, αλλά θα ωφελήσουν την εργοδοσία για την οποία επιφυλάσσουν μείωση των εισφορών. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει απλόχερα να επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών. Για τέτοιες ρυθμίσεις υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας, αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται την αγωνία και τα αδιέξοδα των λαϊκών οικογενειών, εκβιάζοντάς τες για να συναινέσουν στην προσφορά φτηνών εργατικών χεριών και στην κατάργηση της σταθερής εργασίας.

Αυτά σχεδιάζονται όταν η εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας έχει πλέον χτυπήσει κόκκινο και εκτιμάται ότι μόνο στο ΙΚΑ φτάνει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Δε φτάνει δηλαδή που οι επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τις εισφορές, δεν τους αρκεί που δεν πληρώνουν ούτε τις εισφορές που παρακρατούν από τους εργαζόμενους, τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους ανταμείψει και με τη θεσμοθέτηση μειωμένων εισφορών. Μάλιστα το ζήτημα αυτό ανοίγει από τον διοικητή του ΙΚΑ τη στιγμή που βρίσκεται σε ισχύ χαριστική ρύθμιση για βεβαιωμένες εισφορές προς το Ιδρυμα το ύψος των οποίων ξεπερνάει χωρίς τις προσαυξήσεις τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το ζήτημα αυτό καθώς και για τις δαπάνες στους κλάδους υγείας, χτες έγινε σύσκεψη των προέδρων των διοικητών των τεσσάρων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ).

Θυμίζουμε βέβαια, μετά τη σύσκεψη που έκανε το υπουργείο με τους διοικητές των Ταμείων την περασμένη Πέμπτη, αποφασίστηκε τα Ταμεία να εκδώσουν εγκυκλίους που θα τονίζουν «ότι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης αποτελούν ευχέρεια της διοίκησης και όχι υποχρεωτική ενέργειά της» αλλά και «η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να αρθούν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που επιβλήθηκαν ακόμα και σε επιχειρήσεις που μπήκαν σε διαδικασίες ρύθμισης». Δηλαδή, αποφασίστηκε ότι τα μέτρα για την άμεση πάταξη της εισφοροδιαφυγής - όπως τα παρουσίαζε η κυβέρνηση - δε ... θα είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν.

Κλάμα για «υγιή» ανταγωνισμό στον ΟΣΕ

«

Κλαίει με μαύρο δάκρυ» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, επειδή - λέει - η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ δε συνάδει με την απελευθερωμένη αγορά μεταφορών και δεν προάγει τον υγιή ανταγωνισμό. Με χτεσινή ανοιχτή επιστολή του, ο πρόεδρος της ΠΟΣ, Ν. Κιουτσούκης, απαιτεί ο ΟΣΕ «σε μια απελευθερωμένη αγορά» να διατηρήσει το δικαίωμά του «να έχει δική του μεταφορική εταιρεία» και να λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς. Μια «υγιή» κρατική καπιταλιστική επιχείρηση ζητάει η ΠΟΣ. Φυσικά από την επιστολή απουσιάζει η ουσία. Οτι, δηλαδή, ακριβώς επειδή ο ΟΣΕ λειτουργεί ήδη σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς - δε θα μπορούσε να συμβαίνει και διαφορετικά σήμερα - η λειτουργία του γίνεται σε βάρος τόσο των επιβατών, όσο και των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο. Αυτή ακριβώς η λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή προς όφελος των ιδιωτικών ΚΤΕΛ, των μονοπωλίων, των μεγαλοεργολάβων, είναι που έστρωσε το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο: Εδώ και 10 μήνες δεν έγινε εξορθολογισμός και αλλαγή του πλέγματος των δρομολογίων του σιδηροδρόμου, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες, ενώ τα ΚΤΕΛ διπλασίασαν τα δρομολόγιά τους, όπου έγιναν περικοπές στα δρομολόγια του ΟΣΕ. Μειώνεται το προσωπικό σε βάρος της ασφάλειας των μεταφορών, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία, όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου σημειώθηκε αύξηση των ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Αυτά είναι ορισμένα από τα «καυτά» ζητήματα που θέτει ο πρόεδρος της ΠΟΣ, ζητώντας ως «φάρμακο» την ίδια την αιτία που έχει προκαλέσει την «ασθένεια», δηλαδή να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα του ΟΣΕ. Μάλιστα, «κλαίγεται» ο πρόεδρος της ΠΟΣ, επειδή η «ΓΑΙΑΟΣΕ αξιοποίησε μόλις το 0,3% της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ», δε λειτούργησε δηλαδή σαν καλός επιχειρηματίας ξεπουλώντας την περιουσία του ελληνικού λαού.

Τέλος, γι' αυτό το ζήτημα η ΠΟΣ εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν τολμά δημόσιο διάλογο με τους εργαζόμενους, λες και η κυβέρνηση κρύβει τις θέσεις και προθέσεις της, λες και κρύβει ότι υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη. Κατά τα άλλα, καλεί τη ΓΣΕΕ «να ξυπνήσει από το λήθαργο» και να μη βγάζει μόνο ένα ...«δελτίο Τύπου» για το θέμα του ΟΣΕ.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ