Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλάμα για «υγιή» ανταγωνισμό στον ΟΣΕ

«

Κλαίει με μαύρο δάκρυ» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, επειδή - λέει - η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ δε συνάδει με την απελευθερωμένη αγορά μεταφορών και δεν προάγει τον υγιή ανταγωνισμό. Με χτεσινή ανοιχτή επιστολή του, ο πρόεδρος της ΠΟΣ, Ν. Κιουτσούκης, απαιτεί ο ΟΣΕ «σε μια απελευθερωμένη αγορά» να διατηρήσει το δικαίωμά του «να έχει δική του μεταφορική εταιρεία» και να λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς. Μια «υγιή» κρατική καπιταλιστική επιχείρηση ζητάει η ΠΟΣ. Φυσικά από την επιστολή απουσιάζει η ουσία. Οτι, δηλαδή, ακριβώς επειδή ο ΟΣΕ λειτουργεί ήδη σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς - δε θα μπορούσε να συμβαίνει και διαφορετικά σήμερα - η λειτουργία του γίνεται σε βάρος τόσο των επιβατών, όσο και των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο. Αυτή ακριβώς η λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή προς όφελος των ιδιωτικών ΚΤΕΛ, των μονοπωλίων, των μεγαλοεργολάβων, είναι που έστρωσε το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο: Εδώ και 10 μήνες δεν έγινε εξορθολογισμός και αλλαγή του πλέγματος των δρομολογίων του σιδηροδρόμου, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες, ενώ τα ΚΤΕΛ διπλασίασαν τα δρομολόγιά τους, όπου έγιναν περικοπές στα δρομολόγια του ΟΣΕ. Μειώνεται το προσωπικό σε βάρος της ασφάλειας των μεταφορών, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία, όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου σημειώθηκε αύξηση των ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Αυτά είναι ορισμένα από τα «καυτά» ζητήματα που θέτει ο πρόεδρος της ΠΟΣ, ζητώντας ως «φάρμακο» την ίδια την αιτία που έχει προκαλέσει την «ασθένεια», δηλαδή να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα του ΟΣΕ. Μάλιστα, «κλαίγεται» ο πρόεδρος της ΠΟΣ, επειδή η «ΓΑΙΑΟΣΕ αξιοποίησε μόλις το 0,3% της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ», δε λειτούργησε δηλαδή σαν καλός επιχειρηματίας ξεπουλώντας την περιουσία του ελληνικού λαού.

Τέλος, γι' αυτό το ζήτημα η ΠΟΣ εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν τολμά δημόσιο διάλογο με τους εργαζόμενους, λες και η κυβέρνηση κρύβει τις θέσεις και προθέσεις της, λες και κρύβει ότι υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη. Κατά τα άλλα, καλεί τη ΓΣΕΕ «να ξυπνήσει από το λήθαργο» και να μη βγάζει μόνο ένα ...«δελτίο Τύπου» για το θέμα του ΟΣΕ.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ