Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ
Ελλείψεις που σπρώχνουν τους ασθενείς στους ιδιώτες

Χαρακτηριστική η κατάσταση σε Βόλο και Λάρισα

Η κατάσταση στην Υγεία φτάνει στο απροχώρητο. Εργάτες και συνταξιούχοι πρέπει να δώσουν απάντηση με ταξικούς αγώνες (φωτ. από παλιότερη πορεία συνταξιούχων)
Η κατάσταση στην Υγεία φτάνει στο απροχώρητο. Εργάτες και συνταξιούχοι πρέπει να δώσουν απάντηση με ταξικούς αγώνες (φωτ. από παλιότερη πορεία συνταξιούχων)
Οι συνέπειες της απουσίας ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας για όλες ανεξαίρετα τις λαϊκές οικογένειες, ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι ή όχι ασφαλισμένος, αναδεικνύονται καθημερινά σε όλη τη χώρα ακόμα πιο οδυνηρές μέσα σε συνθήκες αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας.

Ετσι και στη Μαγνησία, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που απευθύνονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βόλου δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις αν δε τις πληρώσουν από την τσέπη τους. Το ΙΚΑ δεν έχει σύμβαση με το συγκεκριμένο νοσοκομείο και γι' αυτό δεν καλύπτει τα έξοδα γι' αυτές τις εξετάσεις. Την ίδια στιγμή, ούτε στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ δεν μπορούν να βρουν την υγειά τους, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό βασικών ειδικοτήτων. Ελλείψεις οι οποίες αυξάνονται συνεχώς, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα περίπου 20 γιατροί συνταξιοδοτήθηκαν ή παραιτήθηκαν οικειοθελώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 55% των περιστατικών που προσέρχονται καθημερινά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βόλου αφορά ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Ολη αυτή η κατάσταση βέβαια στα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγεί ασφαλισμένους και συνταξιούχους σε ιδιωτικές κλινικές, παρά το «φαρμακερό» κόστος, αλλά και τους κινδύνους που δημιουργεί για την υγεία του λαού η εισβολή του κεφαλαίου σ' αυτόν τον τόσο κρίσιμο τομέα. «Ωθηση» που εντείνουν οι νέες ανατροπές σε Ασφάλιση και Υγεία που οδηγούν αφενός σε διαρκείς περικοπές εξετάσεων και φαρμάκων από τα ταμεία και αφετέρου στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε παραρτήματα επιχειρήσεων του κλάδου.

Ανάλογες είναι οι ελλείψεις και στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ στη Λάρισα. Σε συνάντηση που είχαν πριν λίγες μέρες τα προεδρεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των συνταξιούχων του ΙΚΑ, με τον διευθυντή των υγειονομικών υπηρεσιών - έγινε μετά από καταγγελίες ασφαλισμένων και γιατρών για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, από την έλλειψη γιατρών και ιδιαίτερα παθολόγων - σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, από τους 30 παθολόγους που χρειάζονται υπάρχουν μόνο 15.

Να σημειωθεί ότι ένας παθολόγος γιατρός του ΙΚΑ σήμερα αντιστοιχεί σε πάνω από 6.000 ασφαλισμένους, ενώ, βάσει των κανονισμών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2.500. Στο επόμενο διάστημα, προβλέπονται νέες αποχωρήσεις γιατρών και, αν δε γίνουν προσλήψεις, θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε υλικοτεχνολογική υποδομή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν εδώ και ένα μήνα είναι εκτός λειτουργίας το μηχάνημα μέτρησης οστικής μάζας, το οποίο έχει υποστεί βλάβη. Οπως είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία στον «Ρ» ο διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών Λάρισας του ΙΚΑ η βλάβη θα αποκατασταθεί περίπου σε 10 μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ