ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις και προβληματισμός μετά την «πρώτη» συνάντηση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Χωρίς να κάνουν δηλώσεις, αρκούμενοι να επιβεβαιώσουν ότι συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στις 14-15 Σεπτέμβρη στο Σαρμ ελ Σέικ, της Αιγύπτου, και πάλι υπό την εποπτεία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επέστρεψαν χτες από την Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας να δώσει μια θετική «χροιά» στην «πρώτη» των άμεσων συνομιλιών, για την πραγματοποίηση των οποίων πίεσε όσο τίποτε άλλο, γεγονός είναι ότι οι εκτιμήσεις εκατέρωθεν είναι μάλλον απαισιόδοξες.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Τύπος και οι αναλυτές και των δύο πλευρών εκτιμούσαν ότι το ενδεχόμενο να επιτευχθεί πρόοδος στο πλαίσιο της διαδικασίας των άμεσων συνομιλιών είναι «εξαιρετικά δύσκολο», ενώ παραδέχονταν ότι ουδείς είναι σε θέση να υποθέσει τι ακριβώς, τελικά, είναι διατεθειμένες να συζητήσουν οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Στενοί συνεργάτες του Παλαιστινίου Προέδρου επέμεναν ότι «αν δε διακοπεί ο εποικισμός, δε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», ενώ συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού έσπευδαν να απαντήσουν ότι «δεν έχει αποφασιστεί τίποτε καινούριο για τον εποικισμό, που έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί κανονικά από τις 26 Σεπτεμβρίου και μετά».

Ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ χαρακτήρισε «θνησιγενείς» τις συνομιλίες. Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έκανε και ο ηγέτης της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης «Χεζμπολλάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ. Συγκρατημένα απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στις συνομιλίες», αν και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος «είναι πολύ επιφυλακτικός ως προς το τι ακριβώς προτίθεται να συζητήσει το Ισραήλ».

Από την πόλη της Γάζας, εκπρόσωποι 13 ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι μικρής εμβέλειας και ξεχωρίζουν το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς», η ισλαμική «Τζιχάντ» και οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά κατοχικών στόχων, συντονίζοντας τη δράση τους.

Διπλωματικές τριβές Ισραήλ με ΕΕ

Ενταση στις ευρω-ισραηλινές σχέσεις προκάλεσαν δηλώσεις του επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ, Κάρελ ντε Γκουχτ, στις οποίες έθιγε το ρόλο του εβραϊκού λόμπι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι θέτει εμπόδια και δε θα πρέπει να υποτιμάται η δράση του. Αμεσες και έντονες ήταν οι αντιδράσεις εβραϊκών και ισραηλινών οργανώσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να δώσει εξηγήσεις σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της, καθώς οι σχέσεις ΕΕ και Ισραήλ έχουν συσφιχθεί περαιτέρω ασχέτως των ευχολογίων και κροκοδείλιων δακρύων για το δράμα του παλαιστινιακού λαού, τονίζοντας ότι ο Γκουχτ εξέφραζε προσωπικές απόψεις. Ο επίτροπος, πάντως, επιδίωξε να ανασκευάσει, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση το σχόλιό του δεν ήταν «αντισημιτικό», αλλά απέφυγε προσεκτικά να αρνηθεί τα όσα είπε για την ισχύ του εβραϊκού λόμπι.

ΚΟΥΒΑ
Φιντέλ Κάστρο: Να αποτραπεί η επίθεση στο Ιράν

Ομιλία του ηγέτη του Νησιού της Επανάστασης σε μαζική διαδήλωση στην Αβάνα

Χιλιάδες Κουβανοί παρακολούθησαν την ομιλία του Φιντέλ Κάστρο
Χιλιάδες Κουβανοί παρακολούθησαν την ομιλία του Φιντέλ Κάστρο
ΑΒΑΝΑ.--

Χιλιάδες φοιτητές υποδέχτηκαν τον ηγέτη της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην Αβάνα, στα σκαλοπάτια της κυρίας εισόδου του Πανεπιστημίου, απ' όπου είχε ο ίδιος αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή.

Ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, μιλώντας περίπου μία ώρα στους παρευρισκόμενους, επισήμανε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή με απρόβλεπτες συνέπειες για τον πλανήτη. Προειδοποίησε πως μια ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών ενάντια στο Ιράν θα μετατραπεί άμεσα σε μια παγκόσμια σύρραξη. Υπέδειξε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς λήγει - την ερχόμενη βδομάδα - η προθεσμία που έχει θέσει τον Ιούνη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την επιθεώρηση των Ιρανικών εμπορικών πλοίων.

Υπογράμμισε επίσης πως υπάρχουν 25.000 πυρηνικά όπλα ανά τον κόσμο, τα οποία είναι 460.000 φορές πιο ισχυρά απ' αυτά που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.

Ο Φιντέλ Κάστρο κάλεσε τους λαούς του πλανήτη να σώσουν την ειρήνη, τη ζωή και το μέλλον της ανθρωπότητας και τους προέτρεψε να αγωνιστούν ενάντια σ' αυτούς που επιβάλλουν ένα σύστημα που απειλεί την ύπαρξη της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης εντός και εκτός ΔΕΑΕ

TΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Το Ιράν, αν δεχτεί επίθεση, έχει τη δυνατότητα να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ», προειδοποίησε, χτες, ο αρχηγός του ιρανικού ΓΕΣ, στρατηγός Χασάν Φιρουζαμπάντι, συμπληρώνοντας, όμως, ότι το Ιράν δε θα εξαπολύσει, άνευ λόγου, μια τέτοια επίθεση. Οι δηλώσεις Φιρουζαμπάντι ήρθαν να συμπληρώσουν αναλόγου περιεχομένου αναφορές του Ιρανού Προέδρου Αχμαντινετζάντ, ο οποίος σε ομιλία του σε συγκέντρωση για την ημέρα της Ιερουσαλήμ (αλ Κουντς), εκτίμησε ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του «είναι πολύ αδύναμοι για να πλήξουν το Ιράν».

Την ίδια στιγμή, η αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν έχει μεταφερθεί και κλιμακώνεται εντός της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Σφοδρή ενόχληση φέρεται να έχει προκαλέσει στην ισραηλινή ηγεσία η νέα έντονη αναφορά του επικεφαλής της ΔΕΑΕ στο ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Γιουκίγια Αμάνο, επισκεπτόμενος το Ισραήλ πριν από μερικές βδομάδες, ζήτησε ανοιχτά να υπογράψει το Ισραήλ τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, κάτι που συνεπάγεται επιθεωρήσεις στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Και κυρίως, συνεπάγεται δημόσια παραδοχή ότι κατέχει πυρηνικό οπλοστάσιο, κάτι που το Τελ Αβίβ, εδώ και χρόνια, ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει.

Η ισραηλινή ηγεσία απέρριψε, για άλλη μια φορά, κατηγορηματικά την πρόταση Αμάνο και προχώρησε σε καταιγισμό της έδρας της ΔΕΑΕ με επιστολές, (με υπογραφή τόσο του Τελ Αβίβ όσο και συμμάχων του) που ζητούν περισσότερη αυστηρότητα απέναντι στο Ιράν. Σε ανάλογο καταιγισμό επιστολών, όμως, φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει και αραβικές και ισλαμικές χώρες με αποτέλεσμα, όπως σημείωναν παρατηρητές, για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΔΕΑΕ να εμφανίζεται σοβαρά διχασμένη.

Νέα ένταση με «μεταρρυθμιστές»

Επίθεση δεκάδων μελών του παραστρατιωτικού σώματος Μπασίτζ κατά του σπιτιού ενός εκ των επικεφαλής του λεγόμενου μεταρρυθμιστικού ρεύματος, του Μεχντί Καρουμπί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sahamnews, μετά από μέρες πολιορκίας, χτες το πρωί, οι παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν και προκάλεσαν ζημιές στην κατοικία του Καρουμπί, ενώ τραυμάτισαν σοβαρά έναν σωματοφύλακά του, πριν απωθηθούν από τους υπόλοιπους. Στόχος φέρεται ότι ήταν να αποτραπεί η παρουσία του Καρουμπί στη συγκέντρωση για την ημέρα της Ιερουσαλήμ. Την υποστήριξή τους εξέφρασαν άλλες προσωπικότητες της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης όσο και ο Γιασάρ Χομεϊνί, εγγονός του Αγιατολάχ.

ΚΙΝΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΑΣΤΟΝ
Για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Πιέσεις για άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στα ευρωπαϊκά κεφάλαια με άρση των περιορισμών, άσκησε κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο, την Πέμπτη, η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Κάθριν Αστον. Στη συνάντησή της με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γιανγκ Τζιετσί, η Ευρωπαία αξιωματούχος, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία ΕΕ - Κίνας στον οικονομικό τομέα, ζητώντας ενίσχυση της συνεργασίας για ένα καλύτερο περιβάλλον επενδύσεων. Στα ζητήματα της ασφάλειας η Κ. Αστον τάχθηκε υπέρ της κοινής στάσης απέναντι σε ζητήματα όπως το Ιράν, υπεραμυνόμενη των κυρώσεων, σε συνδυασμό με το διάλογο. Η Ευρωπαία αξιωματούχος πραγματοποίησε και εθιμοτυπική συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα προκλητικά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν. Κορέας

ΣΕΟΥΛ.--

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νοτίου Κορέα ξεκινούν αύριο (Κυριακή) και ως την ερχόμενη Πέμπτη πάνω από 17.000 Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες στρατιώτες, σε μία νέα επίδειξη ισχύος έναντι της ΛΔ Κορέας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι στόχος των γυμνασίων που πραγματοποιούνται στην περιοχή για τέταρτη φορά μέσα στο τελευταίο δίμηνο, είναι «να αποτραπεί τυχόν επίθεση» από τη ΛΔ Κορέας και να βελτιωθούν παράλληλα οι ανθυποβρυχιακές δυνατότητες της διμερούς συμμαχίας ΗΠΑ - Ν. Κορέας...

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ν. Κορέας στην άσκηση θα πάρουν μέρος επτά πολεμικά πλοία, τουλάχιστον δύο υποβρύχια και αρκετά αεροσκάφη.

Πάντως, και αυτές οι ασκήσεις πραγματοποιούνται σε μικρή σχετικά απόσταση από τις ρίψεις αληθινών πυρών που θα επιχειρήσουν την ερχόμενη βδομάδα οι Κινέζοι έξω από τις νοτιοανατολικές ακτές της πόλης Τσιντάο στο πλαίσιο δικών τους στρατιωτικών ασκήσεων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ