ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αδιάλειπτη στήριξη στο αντιλαϊκό μνημόνιο

Με ψευτοδιλήμματα επιχειρεί να εγκλωβίσει και εκλογικά τη δεδομένη δυσαρέσκεια εντός του δικομματισμού

Η λαϊκή αντεπίθεση είναι όρος αναγκαίος για να κάτσει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, να πληρώσουν αυτοί που επιτίθενται και χτυπούν το λαό
Η λαϊκή αντεπίθεση είναι όρος αναγκαίος για να κάτσει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, να πληρώσουν αυτοί που επιτίθενται και χτυπούν το λαό
Τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα και τις πλαστές διαχωριστικές γραμμές γύρω από το μνημόνιο εντείνει η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στις κάλπες του Νοέμβρη, δίχως όμως να σταματήσει ούτε στιγμή να βάζει πλάτες στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Τα στελέχη της ΝΔ συμμετέχουν ενεργά στην επικοινωνιακή εκστρατεία που έχει ξεκινήσει υπέρ της «ανάπτυξης» και της «προσέλκυσης επενδύσεων», με προφανή στόχο τη διασφάλιση της ανοχής ή και τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων στην στρατηγική της πλουτοκρατίας για την έξοδο από την κρίση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Η κριτική που ασκούν είναι ότι τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ δεν αρκούν και χρειάζεται να ληφθούν περισσότερο τολμηρά, γενναιόδωρα και αποφασιστικά μέτρα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί η ομιλία του Α. Σαμαρά στη ΔΕΘ το Σάββατο, με την αναπαραγωγή προτάσεων για την παραπέρα μείωση των φορολογικών βαρών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών», προκειμένου να διαμορφωθεί το «φιλικό περιβάλλον» προς τους «επενδυτές» κ.ο.κ.

Στην αιχμή του δόρατος της εκλογικής τακτικής της ΝΔ είναι το ψευτοδίλημμα ότι «αν πρασινίσει ο χάρτης της χώρας το βράδυ των εκλογών τότε την επομένη θα έρθουν νέα σκληρά μέτρα». Ολοφάνερος στόχος είναι να παγιδευτεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στα πλαίσια του δικομματισμού.

«Είναι σαφέστατο ότι η υπερψήφιση των κυβερνητικών υποψηφίων σ' αυτές τις εκλογές θα είναι λευκή επιταγή προς την κυβέρνηση, θα είναι ένα "ναι" για τη λήψη σκληρότερων φοροεισπρακτικών μέτρων, γιατί δυστυχώς μόνο εισπρακτικά μέτρα λαμβάνει αυτή η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά (στον «Φλας») ο Μ. Χαρακόπουλος, δίνοντας το στίγμα της επικοινωνιακής καμπάνιας του κόμματός του. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο γιατί «εμείς λέμε ότι η χώρα θα τιμήσει την υπογραφή της».

Αυτό κάνει η ΝΔ και στην περίπτωση της «απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων». Σιγοντάροντας τις κυβερνητικές επιλογές, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, έσπευσε να καταδικάσει τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης, απευθύνοντας μάλιστα τη γνωστή αντιαπεργιακή «έκκληση» «να μην "τινάξουν στον αέρα", την οικονομία της χώρας, με τις δικές τους κινητοποιήσεις».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Λαϊκισμός, κινδυνολογία και ψέματα

Οι εθνικιστικές κορόνες και το ψάρεμα στα θολά νερά δεν μπόρεσαν να κρύψουν την επί της ουσίας συμφωνία με τη στρατηγική του μνημονίου

Τη συγκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου που διαχρονικά ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και το σιγοντάρισμα της αντιλαϊκής πολιτικής, επενδυμένο με κινδυνολογία και εθνικιστικές κορόνες, επιχείρησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. με τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου από τη ΔΕΘ.

Ο Γ. Καρατζαφέρης υπερασπίστηκε το μνημόνιο και την επιλογή του κόμματός του να το υπερψηφίσει στο όνομα της δήθεν «σωτηρίας της χώρας», που «δεν μπορεί μόνη της», ενώ κινδυνολογώντας ασύστολα για λογαριασμό της πλουτοκρατίας δήλωσε ότι έχουμε πάρει «αναστολή εκτελέσεως» και ότι «οδηγούμεθα στα χειρότερα», τα οποία, για να αποφευχθούν, χρειάζεται «οικουμενική κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατηγόρησε δημαγωγικά την κυβέρνηση ότι «κάνει το αντίθετο απ' αυτό που πρέπει», την ώρα που εφαρμόζει την πολιτική που συνομολόγησε με ΕΕ και ΔΝΤ και αποτυπώθηκε στο μνημόνιο, το οποίο ο ΛΑ.Ο.Σ. υπερψήφισε και υποστηρίζει ένθερμα. Δεν παρέλειψε να την προτρέψει για τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, επαναλαμβάνοντας γνωστές προτάσεις του ΛΑ.Ο.Σ. όπως αυτή που αφορά στη νομιμοποίηση των «χρημάτων της παραοικονομίας».

Οι εθνικιστικές κορόνες δεν απουσίαζαν, με αναφορές στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και καταγγελίες περί αφαίρεσης απ' τις εισόδους της Εκθεσης του θυρεού της πόλης, που φέρει την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατέφυγε και σε ψεύδη, όταν ερωτώμενος για τη δολοφονία του Α. Γκούμα στην Αλβανία ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο που δεν ψήφισε την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Κρύβει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ότι το κόμμα του καταψήφισε την ένταξη της Αλβανίας για εθνικιστικούς λόγους, ενώ το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά και αδιαπραγμάτευτα καταψηφίζει κάθε διεύρυνση της ΕΕ - και βέβαια την ένταξη της Αλβανίας -, κρίνοντας από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων σε κάθε χώρα, τα οποία μπαίνουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο εντός της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.

Με την ίδια διάθεση να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να κοροϊδέψει το λαό, ισχυρίστηκε ότι διόρισε στελέχη του κόμματός τους ως μόνιμους υπαλλήλους στη Βουλή, επειδή όλα τα κόμματα, μαζί και το ΚΚΕ, έκαναν το ίδιο τα τελευταία 35 χρόνια! Πρόκειται για ψέμα ολκής. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν έκανε ποτέ χρήση του νόμου για τη μονιμοποίηση των μετακλητών υπαλλήλων, όπως κάνουν διαχρονικά όλα ανεξαιρέτως τα άλλα κόμματα.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε χτες, ο ΛΑ.Ο.Σ. θα στηρίξει για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον βουλευτή του κόμματός του Κ. Βελόπουλο και για το Δήμο Θεσσαλονίκης τον επιχειρηματία Μ. Στεργίου.

ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Προωθείται η προσαρμογή στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και στα δεδομένα της πρόσφατης αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα της δομής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων και επιχειρείται να προσαρμοστεί η διοίκηση του στρατεύματος στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, συζητείται από χτες μέχρι και αύριο στο τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε ότι αυτό είναι καθρέπτης της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής και υπογράμμισε ότι οι σοβαρές ρυθμίσεις που περιέχονται και αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και την εξέλιξή τους στην ιεραρχία, ήρθαν στη Βουλή χωρίς προηγουμένως να γίνει η παραμικρή συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους.

Και σε αυτό το νομοσχέδιο, είπε, η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει σε «οικονομίες κλίματος» και να εξισορροπήσει τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων με τις ευέλικτες μονάδες του ΝΑΤΟ, προκειμένου αυτό να επεμβαίνει πιο εύκολα ανά τον κόσμο. Ολα γίνονται, συνέχισε, στο πλαίσιο της «πατρίδας- χωράφι» που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης ΝΑΤΟικής επικράτειας, ενώ επιδιώκεται και η «διά βίου καραβανοποίηση» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων.

Στην ουσία, είπε, η σημερινή κυβέρνηση, με την πρόβλεψη να μπορούν οι στρατιώτες να μένουν στο στράτευμα για χρονικό διάστημα έως και τρία χρόνια ως μισθοφόροι, στοχεύει στο να δημιουργήσει μια «χωματερή ανέργων με πηλήκιο και στολή». Τα όσα λέει η κυβέρνηση, ανέφερε, περί ενίσχυσης της αξιοκρατίας στο στράτευμα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και πρόκειται απλώς για «βαρύγδουπες κουβέντες».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες προκλήσεις Ερογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε χτες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο Στέφαν Φούλε, σε μία «ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό». Πληροφορίες θέλουν τον Ντ. Ερογλου να πιέζει για την υιοθέτηση του κανονισμού σχετικά με το απευθείας εμπόριο.

Ο ίδιος φέρεται να επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για «αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που επιδιώκει να χαθεί το μομέντουμ για λύση», προσθέτοντας ότι ο Κύπριος Πρόεδρος τον προκαλεί δήθεν να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις με «μηχανορραφίες», εξαντλώντας και την υπομονή του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, με την αρνητική του στάση.

Χτες, εξάλλου, συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο ο Δ. Χριστόφιας ενημέρωσε τα κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις εξελίξεις στο περιουσιακό. Οσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η προσπάθεια είναι να υπάρχει συναίνεση» και ότι δηλώσεις περί «καταστροφικών προτάσεων» και «διολισθήσεων» δε βοηθούν καθόλου την κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ