ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κόμμα - «ιμάντας» του νεοφιλελευθερισμού

Τσουκάτος κατά Παπαντωνίου χτες στη Βουλή...

Ενα κόμμα που τώρα πια δεν το κρύβει ότι βρίσκεται στην υπηρεσία του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ της «νέας εποχής» και των επερχόμενων «αλλαγών» στο εσωτερικό του. Πρόκειται για ένα κόμμα «ιμάντα» προώθησης της ταξικής πολιτικής του κεφαλαίου και «πυξίδα» για το πώς θα ποδηγετηθεί το λαϊκό κίνημα.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά την ουσία των όσων είπε χτες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της οργανωτικής επιτροπής του Κινήματος, με θέμα το «σύγχρονο κοινωνικό κράτος»... Αυτό το κράτος είναι τόσο... «κοινωνικό» δε, ώστε ο Κ.Σκανδαλίδης δεν έκρυψε ότι μέχρι το τέλος του 2001 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει «ξεμπερδέψει» με θέματα όπως η επιβολή των αντιδραστικών της μέτρων σε υγεία, παιδεία, εργασία και ασφαλιστικό σύστημα. Σημειωτέον ότι δε δίστασε να περιγράψει τις κυβερνητικές θέσεις σαν «προοδευτικό πλαίσιο για τον κοινωνικό διάλογο»! Τόνισε, επιπλέον, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει τώρα που δεν υπάρχουν στον ορίζοντα εκλογές, να κινηθεί «απερίσπαστο» στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, χρησιμοποιώντας το μηχανισμό του για να εμπεδωθεί η λογική της «συναίνεσης» στην κοινωνία.

Για να επιτευχθούν, βέβαια, όλα αυτά απαιτείται «ανασύνθεση» του πολιτικού συστήματος. Συνεπώς δε θα μπορούσαν να λείψουν και χτες από την ομιλία Σκανδαλίδη οι πομφόλυγες περί «συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων», που σηματοδοτούν επιστροφή στην «ξαναζεσταμένη σούπα» της «κεντροαριστεράς».

Οσο για το επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του το χαρακτήρισε «συνέδριο μετεξέλιξης» και του προσέδωσε εκλογικό χαρακτήρα, αφού θα ανοίξει, όπως είπε, «το δρόμο για τις τοπικές εκλογές το φθινόπωρο του 2002».

Ο Κ.Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι ο κομματικός μηχανισμός θα βάλει το δικό του «λιθαράκι» στην υπηρεσία της κυβερνητικής πολιτικής και συγκεκριμένα προγραμματίζει μια σειρά από ημερίδες (αρχές Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη για την «αναμόρφωση του ΕΣΥ», τέλη Οκτωβρίου στην Αθήνα για τις «πολιτικές απασχόλησης και τα εργασιακά», αρχές Φεβρουαρίου για τη «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού»).

«Μαχαιρώματα»

Η εικόνα κομματικής «συστράτευσης», πάντως, παρά τις προσπάθειες του Κ.Σκανδαλίδη γίνεται όλο και πιο «θολή» στο ΠΑΣΟΚ... Μετά τη φιλολογία για τα «γεύματα», όπου οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν σχέδια για το μέλλον... Χτες προστέθηκε ένα ακόμα στοιχείο: Η επίθεση του Θ.Τσουκάτου κατά του Γ.Παπαντωνίου, αφού έτσι εκλήφθη η αναφορά του πρώτου περί «λαϊκισμού» που συνιστά η διάταξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, με την οποία δεν επιτρέπεται σε κυβερνητικά στελέχη να παίζουν στο Χρηματιστήριο. Η πλευρά Παπαντωνίου δήλωνε άγνοια για τα κίνητρα της επίθεσης και σχολίαζε ότι η ρύθμιση ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού... Αλλες πλευρές εκτιμούσαν ότι μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού στη θεσσαλονίκη ότι «θα με βλέπετε για πολλά χρόνια εδώ», οι στενοί του συνεργάτες άρχισαν το «ψαλίδισμα» κάποιων επιφανών «δελφίνων»...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζονται οι αναταράξεις

Επιμένει η Ντ. Μπακογιάννη στην πρότασή της για συγκεκριμένη θητεία του προέδρου της ΝΔ, συντηρώντας την αναταραχή που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της ΝΔ ενόψει του συνεδρίου, πιθανόν, τον ερχόμενο Φλεβάρη ή Μάρτη.

Επιχειρώντας να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται από τη Ρηγίλλης, η πρώην υπουργός, σε συνέντευξή της στον «Πλάνετ», είπε ότι την πρόταση αυτή την είχε καταθέσει μαζί με άλλα στελέχη το 1996 στο συνέδριο της ΝΔ. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν επιμένει και συζητά το χρόνο της θητείας του προέδρου, αν δηλαδή θα είναι δύο ή πέντε χρόνια. «Εμένα η αρχή με ενδιαφέρει», πρόσθεσε. Ακόμα, τοποθετήθηκε στο θέμα των διαπλεκομένων, απαντώντας ταυτόχρονα στις κατηγορίες που δέχτηκε ότι επέλεξε να καταθέσει τις προτάσεις της μέσα από την ιντερνετική «πύλη» (flash.gr) που ανήκει στον Σ. Κόκκαλη. Η Ντ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η ίδια δεν εξαιρεί κανένα ΜΜΕ στην προσπάθεια που κάνει να επικοινωνήσει με τον κόσμο και αυτό, πρόσθεσε, όπως γνωρίζει, κάνει και το σύνολο των στελεχών της ΝΔ.

Οσον αφορά τον «πόλεμο κατά των διαπλεκομένων», διαφοροποιήθηκε αισθητά και υπερφαλάγγισε τον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας ότι «ο αγώνας μας κατά της διαπλοκής δεν είναι αγώνας εναντίον μεμονωμένων προσώπων, είναι αγώνας αρχών». Η μάχη που δίνει η ΝΔ στη Βουλή, συμπλήρωσε, οφείλεται «στο ότι σήμερα στην Ελλάδα έχουμε έλλειψη θεσμών θωράκισης του δημοκρατικού πολιτεύματος και την ευθύνη την έχουμε εμείς οι πολιτικοί».

Από την πλευρά της Ρηγίλλης επιχειρείται να υποβαθμιστούν οι παρεμβάσεις της Ντ. Μπακογιάννη και στο πλαίσιο αυτό η «γραμμή» είναι να μη δίνονται απαντήσεις δημόσια από τους βουλευτές και τα στελέχη. Οι απαντήσεις, λένε στη Ρηγίλλης, θα δοθούν όταν θέσει τις προτάσεις της στα όργανα του κόμματος.

Στο μεταξύ, ο Κ. Καραμανλής προετοιμάζεται για την τριήμερη επίσκεψή του στη ΔΕΘ που αρχίζει αύριο. Οι ομιλίες του θα επικεντρωθούν στην αποκάλυψη των «ανακριβειών» που είπε Κ. Σημίτης στη ΔΕΘ, χωρίς όμως να αμφισβητεί την ουσία της, ακριβώς γιατί στόχος του είναι να καταξιωθεί ως καλύτερος διαχειριστής.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς 5ο γύρο συνομιλιών;

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε χθες ότι δεν έγινε βολιδοσκόπηση στην πλευρά μας για πέμπτο γύρο συνομιλιών, αλλά ούτε και για ημερομηνία.

Σχολιάζοντας πληροφορίες περί πέμπτου γύρου, ο Μιχάλης Παπαπέτρου κατέστησε σαφές ότι η ελληνοκυπρική πλευρά παραμένει στη δεδομένη θέση ότι η πορεία των συνομιλιών θα επανεξεταστεί από το Εθνικό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση αυτού του γύρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε ικανοποίηση για τις χθεσινές δηλώσεις του γγ των Ηνωμένων Εθνών ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να καταστούν ουσιαστικές, επισημαίνοντας πως ο Κόφι Ανάν συμμερίζεται το γεγονός ότι έχουμε φθάσει στο τέλος του προκαταρκτικού σταδίου.

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας και την έλλειψη πίεσης από το διεθνή παράγοντα για να μεταβάλει τη στάση της, ο Μιχ. Παπαπέτρου σημείωσε ότι υπάρχουν αρνητικά φαινόμενα, αλλά δεν είναι δεδομένα.

Αν θεωρήσουμε, πρόσθεσε ότι είναι δεδομένα και αποκρυσταλλωμένα, τότε ουσιαστικά εξανεμίζουμε κάθε ελπίδα. Θα έρθει ο χρόνος είπε, που η Τουρκία θα αλλάξει τη στάση της.

Ο κ. Παπαπέτρου προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον αποχωρούντα πρέσβη της Ελλάδας, Κυριάκο Ροδουσάκη, για τον οποίο είπε ότι έθεσε τη σφραγίδα του στους χειρισμούς του Κυπριακού σε μια δύσκολη περίοδο και στην εμπέδωση της ομοψυχίας μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.

Νέοι ισχυρισμοί του Ντενκτάς

Στο μεταξύ ο Ραούφ Ντενκτάς επιχειρεί να συνδέσει την εδαφική πτυχή του Κυπριακού με την κυριαρχία και διατείνεται ότι είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες, εάν οι Ελληνοκύπριοι παραδεχτούν ότι δεν είναι κυβέρνηση και των Τουρκοκυπρίων.

Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι δεν έφθασε ακόμη η ώρα για συζήτηση της εδαφικής πτυχής του Κυπριακού και πως το θέμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτό της κυριαρχίας.

Επαναλαμβάνοντας την αξίωσή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους του, είπε ότι μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με καλή θέληση, για να υπερασπιστεί, κατά την έκφρασή του, τις πραγματικότητες.

Κατηγόρησε μάλιστα τους Ελληνοκύπριους ότι δεν ανταποκρίνονται στη χείρα φιλίας των Τουρκοκυπρίων και ότι μεταβαίνουν στη Νέα Υόρκη όχι για να πετύχουν συμφωνία, αλλά για να αποδείξουν δήθεν στον κόσμο την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς η οποία, όπως είπε, δεν αποδέχεται τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στα οποία αναγνωρίζεται μόνο η ελληνική κυπριακή πλευρά.

Παράδειγμα αποτυχίας του ΟΗΕ το Κυπριακό

Ως το πιο χτυπητό παράδειγμα της αποτυχίας στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ύβρη προς τη διεθνή κοινότητα χαρακτήρισε το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα συμμετάσχει στις επικείμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με καλή θέληση και αποφασιστικότητα για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης εντός των παραμέτρων που εγκαθιδρύθηκαν από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΚΚΙ
Αυταπάτες για τον τρόπο εξόδου από την κρίση

Σαν διέξοδο από τη σημερινή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που έχει οδηγήσει τη χώρα μας η εφαρμογή της «σκληρής αντιαναπτυξιακής, αντιπαραγωγικής, μονεταριστικής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, βλέπει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, τη δράση των ίδιων δυνάμεων που έχουν οδηγήσει στην κρίση και των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα όπου καταλήγει κανείς από όσα είπε στη χτεσινή, εφ' όλης της ύλης, συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη. Η αισιοδοξία του ΔΗΚΚΙ για τη διέξοδο αυτή στηρίζεται στους παρακάτω τρεις βασικούς παράγοντες:

- Την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, που σαν κατοχυρωμένος θεσμός στην Ευρώπη «θα αποτελέσει παράγοντα ανάσχεσης» των αντιλαϊκών σχεδίων.

- Το εθνικό κράτος, είναι μια άλλη σοβαρότατη αιτία ανάσχεσης αυτής της κατάστασης.

- Τη βαθιά κρίση που οδηγεί την οικονομική και κοινωνική ζωή των χωρών ο σκληρός νεοφιλελευθερισμός και η οποία θα εξαναγκάσει «το ίδιο το σύστημα να αλλάξει κατεύθυνση και να οδηγηθεί σε νέες θέσεις».

Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ, πέρα από την αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και τις διαπιστώσεις για «διαφθορά», «διαπλοκές», «εξαρτήσεις» και «αυταρχισμό», αδυνατεί να διακρίνει την αλήθεια ότι για να βγει ο λαός από την κρίση δεν μπορεί να στηριχτεί στις δυνάμεις εκείνες που ευθύνονται για τη δημιουργία της.

Οι διαπιστώσεις αυτού του είδους και η κριτική της κυβερνητικής πολιτικής κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της χτεσινής συνέντευξης. Ο Δ. Τσοβόλας υπογράμμισε την «υποκατάσταση των παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων με σοσιαλδημοκρατικά» και σημείωσε πως «η ελληνική σοσιαλδημοκρατία απεδέχθη το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ σαν αντίτιμο της επιστροφής και της παραμονής της στην εξουσία». Τόνισε ακόμα ότι το παιχνίδι αυτό στην Ελλάδα παίζεται με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είναι εκσυγχρονισμός», είπε, «η εξαθλίωση των πολιτών, ο αυταρχισμός, οι εξαρτήσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες, ντόπιους και ξένους, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται». Στο θέμα αυτό επέμεινε ο κ. Τσοβόλας λέγοντας ότι για να υπάρξει διέξοδος δεν πρέπει «τα πολιτικά κόμματα να είναι εξαρτημένα από εξωθεσμικούς παράγοντες».

Παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρόταση του ΔΗΚΚΙ για μια άλλη πορεία ανέφερε πως «αντί γι' αυτή τη μονεταριστική, αντιαναπτυξιακή πολιτική, πρέπει να προωθηθεί μια παραγωγική πολιτική με αποκέντρωση και λαϊκή συμμετοχή». «Οι προοδευτικές δυνάμεις, που σ' αυτές στηρίζεται το ΔΗΚΚΙ, θα ξεσηκωθούν και θα απαιτήσουν αλλαγές», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ