ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Περήφανη απάντηση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης

Θρασεία παρέμβαση  του Ελληνα ΥΠΕΞ στις επικείμενες εκλογές στη γείτονα χώρα

Από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης του ελληνικού λαού στον πατριωτικό αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες
Από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης του ελληνικού λαού στον πατριωτικό αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (του απεσταλμένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΛΑΚΑ).-

«Οι εκλογές αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα του γιουγκοσλαβικού λαού και κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει. Οι εκλογές γίνονται για να εκφραστεί ο λαός και όχι για να ικανοποιηθεί ο οποιοσδήποτε οπουδήποτε».

Αυτή ήταν η καθαρή απάντηση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης στο «απλό» μήνυμα που ανέλαβε να φέρει στο Βελιγράδι, μέσα στην προεκλογική περίοδο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου. Η απάντηση διατυπώθηκε σαφέστατη και δημόσια στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζ. Γιοβάνοβιτς, αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον Γ. Παπανδρέου.

Το χάσμα που χωρίζει πια Αθήνα και Βελιγράδι αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση της γιουγκοσλαβικής Προεδρίας αμέσως μετά τη συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Σλ. Μιλόσεβιτς: «O Πρόεδρος Μιλόσεβιτς ανέφερε στον Γ. Παπανδρέου, ότι η πολιτική πιέσεων και εκβιασμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας είναι λανθασμένη και χωρίς προοπτική. Μια τέτοια πολιτική δεν εκφράζει τα συμφέροντα των πολιτών καμίας χώρας - οι κυβερνήσεις των οποίων την ακολουθούν - ούτε μπορεί να κάμψει το λαό μας στην υπεράσπιση των ζωτικών του συμφερόντων».

Σαφής, πάντως, ήταν και ο Ελληνας υπουργός στις δηλώσεις του, όταν περιέγραψε το μήνυμα που κόμισε:«Ηρθα, είπε, σαν φίλος για να πω μερικές αλήθειες για το τι θα πρέπει ο γιουγκοσλαβικός λαός να πράξει»! Ο Γ. Παπανδρέου από το σημείο αυτό και έπειτα περιόρισε τη σαφήνεια των δημόσιων λόγων του. Δεν είπε τι ακριβώς ζητά η ΕΕ και η Ουάσιγκτον από το γιουγκοσλαβικό λαό. Δεν είπε δηλαδή ότι αν καταψηφιστεί ο Μιλόσεβιτς η διεθνής κοινότητα θα ανοίξει τις αγκάλες της για τη Γιουγκοσλαβία. Το είπε, ωστόσο, με άλλα λόγια. «Το μήνυμά μας, είπε ο Γ. Παπανδρέου, είναι απλό. Είστε μέρος της Ευρώπης, καταλαβαίνω τον πόνο σας, αλλά πρέπει να αποκαταστήσετε σχέσεις με την Ευρώπη. Η Ευρώπη περιμένει ως πρώτο βήμα εμβάθυνση και ανάπτυξη της δημοκρατίας. Περιμένει ελεύθερες εκλογές».

Οταν ο Ελληνας υπουργός ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τις εκλογές, είπε πως «δεν ήρθα εδώ για να κρίνω το αποτέλεσμα πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές».

Ο Γ. Παπανδρέου, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του, σε μια επίδειξη υποκρισίας καλούν το γιουγκοσλαβικό λαό να ψηφίσει «σωστά», απειλώντας τον ταυτόχρονα ότι αν δεν ψηφίσει «σωστά» οι εκλογές δε θα αναγνωριστούν. Για να διατυπωθεί αυτή η απειλή, έχει εργαστεί συστηματικά η αμερικανική διπλωματία, η οποία «απαγόρευσε» κάθε προσπάθεια οργάνωσης ενός συστήματος παρατήρησης των γιουγκοσλαβικών εκλογών. Ο Γ. Παπανδρέου και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στην ΕΕ, όταν ερωτώνται αν η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αποστείλει παρατηρητές, δικαιολογούνται ότι τώρα πια δεν υπάρχει χρόνος. Φαίνεται πως τώρα πια χρόνος υπάρχει μόνο για απειλές και εκβιασμούς.

Κατά τα άλλα η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει κάποια πράγματα. Ο Ζ. Γιοβάνοβιτς υπογράμμισε την αδυναμία και αποτυχία της KFOR να επιβάλει την τάξη στο Κόσσοβο και ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα που περιγράφονται στο ψήφισμα 1244, όπου προβλέπεται η επιστροφή στο Κόσσοβο των σερβικών αρχών ασφαλείας.

Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να αρθούν οι παράνομες κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και υπογράμμισε ότι «η Γιουγκοσλαβία ουδέποτε είχε, έχει ή θα έχει κάτι, γενικά εναντίον της διεθνούς κοινότητας. Αλλά η Γιουγκοσλαβία - πρόσθεσε - όπως και αρκετές άλλες χώρες, έχει πρόβλημα με τον ηγεμονισμό και την υπαγόρευση πολιτικής που ακολουθούν και επιβάλλουν ισχυρές, οικονομικά και στρατιωτικά, δυνάμεις».

Η απάντηση του Βελιγραδίου δεν αποτέλεσε έκπληξη για την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν είναι δυνατό να πάρουν άλλη απάντηση όταν προεκλογικά ζητάς από ένα λαό να προσέξει τι θα ψηφίσει. Η ελληνική κυβέρνηση, απλώς, αισθάνεται τώρα περισσότερο ασφαλής στο εσωτερικό να ακολουθήσει την πολιτική που έχει χαράξει, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αμερικανικές πατημασιές στην περιοχή. Ωστόσο, φαίνεται πως οι Ελληνες κυβερνώντες ξεχνούν ότι η ελληνική «πατημασιά» είναι κατά πολύ μικρότερη της αμερικανικής, η οποία έχει ήδη ανοίξει «τρύπες» στα Βαλκάνια. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σε όλες τις βαλκανικές χώρες, από Αλβανία και Βοσνία μέχρι Ρουμανία και Βουλγαρία, το σύνθημα που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση, πολλές φορές και η κυβέρνηση, είναι: «Εξω οι Ελληνες». Πρόκειται για το κόστος της «υπεργολαβίας» των αμερικανικών συμφερόντων, το οποίο προβλέπεται οδυνηρό για την Ελλάδα.

Ο Γ. Παπανδρέου, λοιπόν, ολοκλήρωσε χτες τις επαφές του στο Βελιγράδι, με τη συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα με τον Β. Κουστούνιτσα, επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης το βράδυ στην ελληνική πρεσβεία, όπου ήταν καλεσμένα στελέχη της γιουγκοσλάβικης κυβέρνησης, δημιουργήθηκε ένταση έξω από την πρεσβεία, όταν η Αστυνομία συνέλαβε τρεις φοιτητές, μέλη της αντιπολιτευόμενης ΟΤΠΟΡ που ήθελαν να συναντηθούν (!!!) με τον Ελληνα ΥΠΕΞ.

Σήμερα ο Ελληνας υπουργός θα επισκεφτεί το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΟΧΙ στον «πολιτισμό» του 6ου Στόλου!

Την αντίθεσή τους στις πολιτιστικές παρεμβάσεις των κανονιοφόρων θα διαδηλώσουν σήμερα  στις 7.30 το απόγευμα,, έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, οι φιλειρηνικοί πολίτες

Την αντίθεσή τους στον «πολιτισμό» των κανονιοφόρων και στις νέες επεμβάσεις με τη συνοδεία μουσικής που ετοιμάζουν οι ΝΑΤΟικοί στη Βαλκανική, θα εκφράσουν σήμερα με συγκέντρωσή τους έξω από την Εκθεση οι φιλειρηνικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές που θα συγκεντρωθούν μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 7.30 το απόγευμα, μετά από κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ, θα καταδικάσουν δύο νέες προκλητικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη:

- Τη διοργάνωση δύο συναυλιών που δίνει σήμερα και αύριο η ορχήστρα του 6ου Στόλου στα πλαίσια των αμερικανικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της 65ης ΔΕΘ, όπου φέτος τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ.

- Την αποβίβαση 2.500 μισθοφόρων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μετέχουν στα ΝΑΤΟικά γυμνάσια που διεξάγονται στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Τα γυμνάσια αποτελούν συνέχιση της «Dynamic MIX».

Με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που αρχίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, σε μία εποχή που λειτουργεί η ΔΕΘ, ο λαός της πόλης θα δώσει το μαχητικό του «παρών» δηλώνοντας τόσο τα αντιιμπεριαλιστικά του αισθήματα, όσο και την αποδοκιμασία του για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με τη στήριξη των επιτελών της κυβέρνησης στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ, «είναι προφανές το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στο λαό της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας οι Αμερικανοί και ο εδώ πρέσβης: ο αμερικανικός στρατός πέρα από τα μαθήματα "δημοκρατίας", που ανέλαβε να δώσει σπέρνοντας το θάνατο στους λαούς της περιοχής, τώρα έχει αναλάβει και τον εκπολιτισμό των Βαλκάνιων Ιθαγενών».

«Είναι προφανές και το μήνυμα που θέλει να στείλει η ελληνική κυβέρνηση: Μετά την πλήρη πολιτική υποταγή της στους υπερατλαντικούς δολοφόνους έρχεται η πολιτιστική ισοπέδωση και ο απόλυτος εξευτελισμός ("κορίτσια ο στόλος")», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ, η οποία καλεί το λαό της πόλης να πει ΟΧΙ στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό.

Η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη»

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χτες και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» Θεσσαλονίκης:

«Πραγματοποιείται πανηγυρική εκδήλωση στη ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της οποίας θα παιανίζει η μουσική μπάντα του 6ου Στόλου. Το γεγονός αυτό συνιστά πρόκληση για κάθε πατριώτη, για κάθε φίλο της ειρήνης, αφού όλοι ξέρουμε καλά ότι στην πραγματικότητα η μπάντα θα παιανίζει για τη νέα επέλαση που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια.

Επέμβαση που θα έχει πάλι σαν ορμητήριο την πόλη μας. Επέμβαση για την οποία έχουν αρχίσει να μας προετοιμάζουν οι δηλώσεις μετάνοιας από το λαό της γείτονος χώρας.

Καταδικάζουμε τους ιμπεριαλιστές και τα βρώμικα σχέδιά τους. Καλούμε κάθε ανυπότακτο νέο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 μμ στο Αρχαιολογικό Μουσείο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔΕ.

Αν έρθει ο Μιλόσεβιτς θα τον συλλάβουμε!!!

Εμμέσως πλην σαφώς  άφησε να εννοηθεί μια τέτοια εξέλιξη ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η Ελλάδα πάντα σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της»! Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τ. Χυτήρης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το πώς θα ενεργούσε η κυβέρνηση στην περίπτωση που θα βρισκόταν στην Ελλάδα κάποιο μέλος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνεται στη «λίστα επικήρυξης» που έχει εκδώσει εναντίον τους η Ιντερπόλ, μεταξύ αυτών και ο Σλ. Μιλόσεβιτς (με τον οποίο χτες συναντήθηκε ο Γ. Παπανδρέου...).

Βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν προχωρήσει στην παραπάνω τοποθέτηση, είχε δηλώσει άγνοια για την ύπαρξη του συγκεκριμένου εντάλματος, χωρίς ωστόσο να αμφισβητήσει την ύπαρξή του. Παράλληλα πρόσθεσε ότι «δεν προκύπτει, ούτε προβλέπεται επίσκεψη του κ. Μιλόσεβιτς στη χώρα μας».

Στη συνέχεια, όμως και ενώ ο Τ. Χυτήρης, όπως ανέφερε, δε γνώριζε την ύπαρξη του... εντάλματος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόβλημα όταν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών βλέπει έναν «καταζητούμενο»... Δήλωσε: «Αντιθέτως. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Το κύρος της Ελλάδας στα Βαλκάνια είναι αυξημένο. Αυτό ακριβώς καταδεικνύει το ταξίδι αυτό του κ. Παπανδρέου στην περιοχή και το Βελιγράδι». Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα αυτό που θέλει είναι η ανάδειξη της περιοχής, η καλή συνεργασία, η προοπτική όλων των χωρών της Βαλκανικής για ένταξη στην ΕΕ. Και, βεβαίως, η τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών σε όλες τις χώρες της περιοχής».

Στο Δήμο Αχαρνών η Αλέκα Παπαρήγα

Τη Δευτέρα, 11/9, στις 7 μ.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί το Δήμο Αχαρνών και θα έχει συνάντηση - συζήτηση με τους φορείς της πόλης στο 1ο ΚΑΠΗ του Δήμου, στην κεντρική πλατεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ