Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Περήφανη απάντηση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης

Θρασεία παρέμβαση  του Ελληνα ΥΠΕΞ στις επικείμενες εκλογές στη γείτονα χώρα

Από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης του ελληνικού λαού στον πατριωτικό αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες
Από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης του ελληνικού λαού στον πατριωτικό αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (του απεσταλμένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΛΑΚΑ).-

«Οι εκλογές αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα του γιουγκοσλαβικού λαού και κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει. Οι εκλογές γίνονται για να εκφραστεί ο λαός και όχι για να ικανοποιηθεί ο οποιοσδήποτε οπουδήποτε».

Αυτή ήταν η καθαρή απάντηση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης στο «απλό» μήνυμα που ανέλαβε να φέρει στο Βελιγράδι, μέσα στην προεκλογική περίοδο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου. Η απάντηση διατυπώθηκε σαφέστατη και δημόσια στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζ. Γιοβάνοβιτς, αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον Γ. Παπανδρέου.

Το χάσμα που χωρίζει πια Αθήνα και Βελιγράδι αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση της γιουγκοσλαβικής Προεδρίας αμέσως μετά τη συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Σλ. Μιλόσεβιτς: «O Πρόεδρος Μιλόσεβιτς ανέφερε στον Γ. Παπανδρέου, ότι η πολιτική πιέσεων και εκβιασμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας είναι λανθασμένη και χωρίς προοπτική. Μια τέτοια πολιτική δεν εκφράζει τα συμφέροντα των πολιτών καμίας χώρας - οι κυβερνήσεις των οποίων την ακολουθούν - ούτε μπορεί να κάμψει το λαό μας στην υπεράσπιση των ζωτικών του συμφερόντων».

Σαφής, πάντως, ήταν και ο Ελληνας υπουργός στις δηλώσεις του, όταν περιέγραψε το μήνυμα που κόμισε:«Ηρθα, είπε, σαν φίλος για να πω μερικές αλήθειες για το τι θα πρέπει ο γιουγκοσλαβικός λαός να πράξει»! Ο Γ. Παπανδρέου από το σημείο αυτό και έπειτα περιόρισε τη σαφήνεια των δημόσιων λόγων του. Δεν είπε τι ακριβώς ζητά η ΕΕ και η Ουάσιγκτον από το γιουγκοσλαβικό λαό. Δεν είπε δηλαδή ότι αν καταψηφιστεί ο Μιλόσεβιτς η διεθνής κοινότητα θα ανοίξει τις αγκάλες της για τη Γιουγκοσλαβία. Το είπε, ωστόσο, με άλλα λόγια. «Το μήνυμά μας, είπε ο Γ. Παπανδρέου, είναι απλό. Είστε μέρος της Ευρώπης, καταλαβαίνω τον πόνο σας, αλλά πρέπει να αποκαταστήσετε σχέσεις με την Ευρώπη. Η Ευρώπη περιμένει ως πρώτο βήμα εμβάθυνση και ανάπτυξη της δημοκρατίας. Περιμένει ελεύθερες εκλογές».

Οταν ο Ελληνας υπουργός ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τις εκλογές, είπε πως «δεν ήρθα εδώ για να κρίνω το αποτέλεσμα πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές».

Ο Γ. Παπανδρέου, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του, σε μια επίδειξη υποκρισίας καλούν το γιουγκοσλαβικό λαό να ψηφίσει «σωστά», απειλώντας τον ταυτόχρονα ότι αν δεν ψηφίσει «σωστά» οι εκλογές δε θα αναγνωριστούν. Για να διατυπωθεί αυτή η απειλή, έχει εργαστεί συστηματικά η αμερικανική διπλωματία, η οποία «απαγόρευσε» κάθε προσπάθεια οργάνωσης ενός συστήματος παρατήρησης των γιουγκοσλαβικών εκλογών. Ο Γ. Παπανδρέου και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στην ΕΕ, όταν ερωτώνται αν η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αποστείλει παρατηρητές, δικαιολογούνται ότι τώρα πια δεν υπάρχει χρόνος. Φαίνεται πως τώρα πια χρόνος υπάρχει μόνο για απειλές και εκβιασμούς.

Κατά τα άλλα η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει κάποια πράγματα. Ο Ζ. Γιοβάνοβιτς υπογράμμισε την αδυναμία και αποτυχία της KFOR να επιβάλει την τάξη στο Κόσσοβο και ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα που περιγράφονται στο ψήφισμα 1244, όπου προβλέπεται η επιστροφή στο Κόσσοβο των σερβικών αρχών ασφαλείας.

Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να αρθούν οι παράνομες κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και υπογράμμισε ότι «η Γιουγκοσλαβία ουδέποτε είχε, έχει ή θα έχει κάτι, γενικά εναντίον της διεθνούς κοινότητας. Αλλά η Γιουγκοσλαβία - πρόσθεσε - όπως και αρκετές άλλες χώρες, έχει πρόβλημα με τον ηγεμονισμό και την υπαγόρευση πολιτικής που ακολουθούν και επιβάλλουν ισχυρές, οικονομικά και στρατιωτικά, δυνάμεις».

Η απάντηση του Βελιγραδίου δεν αποτέλεσε έκπληξη για την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν είναι δυνατό να πάρουν άλλη απάντηση όταν προεκλογικά ζητάς από ένα λαό να προσέξει τι θα ψηφίσει. Η ελληνική κυβέρνηση, απλώς, αισθάνεται τώρα περισσότερο ασφαλής στο εσωτερικό να ακολουθήσει την πολιτική που έχει χαράξει, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αμερικανικές πατημασιές στην περιοχή. Ωστόσο, φαίνεται πως οι Ελληνες κυβερνώντες ξεχνούν ότι η ελληνική «πατημασιά» είναι κατά πολύ μικρότερη της αμερικανικής, η οποία έχει ήδη ανοίξει «τρύπες» στα Βαλκάνια. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σε όλες τις βαλκανικές χώρες, από Αλβανία και Βοσνία μέχρι Ρουμανία και Βουλγαρία, το σύνθημα που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση, πολλές φορές και η κυβέρνηση, είναι: «Εξω οι Ελληνες». Πρόκειται για το κόστος της «υπεργολαβίας» των αμερικανικών συμφερόντων, το οποίο προβλέπεται οδυνηρό για την Ελλάδα.

Ο Γ. Παπανδρέου, λοιπόν, ολοκλήρωσε χτες τις επαφές του στο Βελιγράδι, με τη συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα με τον Β. Κουστούνιτσα, επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης το βράδυ στην ελληνική πρεσβεία, όπου ήταν καλεσμένα στελέχη της γιουγκοσλάβικης κυβέρνησης, δημιουργήθηκε ένταση έξω από την πρεσβεία, όταν η Αστυνομία συνέλαβε τρεις φοιτητές, μέλη της αντιπολιτευόμενης ΟΤΠΟΡ που ήθελαν να συναντηθούν (!!!) με τον Ελληνα ΥΠΕΞ.

Σήμερα ο Ελληνας υπουργός θα επισκεφτεί το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ