Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν πρώτοι τη ζημιά

Συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τις διοικήσεις της ΔΕΘ και του συλλόγου εργαζομένων στην Εκθεση

Με το σωματείο των εργαζομένων
Με το σωματείο των εργαζομένων
«Είχαμε αντιταχθεί εξαρχής στη διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, ακριβώς επειδή εκφράζει κάτι βαθύτερο. Αντανακλά αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της «Helexpo Ελληνικές Εκθέσεις ΑΕ» Γ. Σορτίκο και τον Αντιπρόεδρο Δ. Κοσκοσίδη. Και διευκρίνισε πως όποιες αλλαγές και αν έχουν γίνει στην οικονομία, η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην ΕΕ. Και αυτό δεν οφείλεται στο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό της χώρας, αλλά στο πώς ενσωματώνεται η Ελλάδα στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευε πολυμελές κλιμάκιο της ΚΕ αποτελούμενο από τον Κ.Παρασκευά, μέλος του ΠΓ, Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Μ. Κοψίδη μέλος της ΚΕ, Χρ. Κόφα, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ και Γιάννη Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, οι δύο βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Α. Τζέκης, καθώς και στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση με τη Διοίκηση της Εκθεσης, ο Γ. Σορτίκος ενημέρωσε την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το σχέδιο της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει μειοψηφικό πακέτο της Helexpo ως και 45% ενώ το άλλο 45% θα παραμείνει στο Δημόσιο και το υπόλοιπο στον έλεγχο των φορέων της πόλης. Επίσης, επιβεβαίωσε έμμεσα τους φόβους των φορέων της πόλης για μεταφορά της Εκθεσης από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στις ανάγκες επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Εκθεσιακού Κέντρου πέρα από τα όρια των 180 στρεμμάτων, όπου δραστηριοποιείται σήμερα στο κέντρο της πόλης.

«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση

Την αντίθεσή τους στην πολιτική ιδιωτικοποίησης που ακολουθεί η κυβέρνηση για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με στόχο να παραδώσει το οικονομικό φιλέτο του Εθνικού Εκθεσιακού Φορέα στους ιδιώτες εξέφρασε η Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΘ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Μετά τη διάσπαση της ΔΕΘ σε δύο εταιρίες τη «Helexpo Ελληνικές Εκθέσεις ΑΕ» και τη ΔΕΘ, που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Φεβρουάριο αποκαλύφθηκε και τυπικά η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη Helexpo (διαθέτει ουσιαστικά όλο τον κύκλο εργασιών, όλα τα έσοδα, αφού έχει το δικαίωμα διοργάνωσης όλων των κλαδικών εκθέσεων, αλλά και της Γενικής) για να την παραδώσει στη συνέχεια στον ιδιώτη επενδυτή. Στη Helexpo απορροφήθηκαν 56 εργαζόμενοι και στη ΔΕΘ παρέμειναν 60, οι οποίοι εργάζονται υπερωριακά έως και 100 ώρες στις περιόδους αιχμής. Οι υπόλοιποι 183 προβλέπεται ότι θα μεταταγούν σε υπηρεσίες του νομού, με ή χωρίς τη θέλησή τους. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι οι 183 υπό μετάταξη παραμένουν στη ΔΕΘ όλο αυτό το διάστημα χωρίς εργασιακό αντικείμενο. Και όταν, λόγω της διοργάνωσης της 65ης ΔΕΘ, ζήτησαν να ενεργοποιηθούν για να βοηθήσουν στο στήσιμο της Εκθεσης, κρίθηκε προτιμότερο από τη διοίκηση της Helexpo οι εργασίες να ανατεθούν σε εργολάβους.

Αγώνας χωρίς αυταπάτες

Να μην έχουν αυταπάτες, να εμποδίσουν αγωνιστικά το ξεπούλημα της ΔΕΘ και να παλέψουν για να μην εφαρμοστούν τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, κάλεσε τους εργαζόμενους η Αλ. Παπαρήγα. Μάλιστα, για το «δόλωμα» των μετατάξεων που πέταξε η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει τη συναίνεση των εργαζομένων στο ξεπούλημα του Εθνικού Εκθεσιακού φορέα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως δε θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ειδικά αυτή την περίοδο, που ιδιωτικοποιούνται και τομείς του δημοσίου και περισσεύουν δημόσιοι υπάλληλοι. Ιδιαίτερα επισφαλής είναι η λογική των μετατάξεων, αφού τώρα επιχειρείται να ανατραπούν τα πάντα. Και προειδοποίησε πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση πουλά τομείς στρατηγικής σημασίας όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες κλπ., από τη στιγμή που επιφέρει τέτοιες αλλαγές, δεν μπορεί για την εκθεσιακή πλευρά της οικονομίας να κρατήσει μια άλλη στάση.

«Συμφέρον του τόπου σημαίνει συμφέρον των εργαζομένων», ανέφερε η Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας στη λογική της κυβέρνησης πως όσα γίνονται, γίνονται για το συμφέρον του τόπου. Και επικεντρώνοντας τη συζήτηση γύρω από τα μέτρα της κυβερνητικής επιτροπής για τα εργασιακά ζητήματα, δήλωσε ξεκάθαρα πως «αν δεν αντιπαραταχθεί σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, αυτά τα μέτρα θα περάσουν. Πρόκειται για μια πολιτική που είναι μεθοδευμένη και η οποία θα φέρει σε όλη την Ευρώπη τούς εργαζόμενους σε πολύ χειρότερη θέση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μας ενδιαφέρει η παραγωγική σφαίρα (2008-09-10 00:00:00.0)
Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΔΕΘ (2002-09-10 00:00:00.0)
Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΔΕΘ (2002-09-01 00:00:00.0)
Οι μνηστήρες, η νύφη και το παζάρι... (2001-05-30 00:00:00.0)
Πρόταση για εξαγορά της ΔΕΘ (2000-11-16 00:00:00.0)
Διαφωνίες για την... κατανομή ρόλων (1998-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ