Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΤΟΪΤΣ ΜΠΑΝΚ
Οδηγίες για κατεδάφιση των εργασικών σχέσεων

Προγεφύρωμα της προς Ανατολάς επέκτασης της ΕΕ η Ελλάδα, σύμφωνα με τον «κραταιό» Γερμανό τραπεζίτη

Προσκεκλημένοι του ομίλου της Eurobank, με την οποία είναι «στρατηγικοί εταίροι», ήρθανε στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας της Deutsche Bank. O πρόεδρός της (ο... πολύς)Ρ.Μπρόγερ βρήκε την ευκαιρία να διατυπώσει σε συνέντευξη Τύπου άποψη επί παντός του επιστητού, για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία. Ενας τραπεζίτης αυτού του βεληνεκούς δε θα μπορούσε να αρκεστεί μόνο σε διαπιστώσεις. Επαναλαμβάνοντας τα γνωστά αναμασήματα, προέτρεψε και αυτός για «αποκανονικοποίηση» στην αγορά εργασίας και για τις απαιτούμενες, κατά πώς είπε, αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Ο Μπρόγερ είχε μόνο καλά λόγια για τα μέχρι σήμερα «επιτεύγματα» της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, δηλώνοντας «περισσότερο από ενθουσιασμένος» για την επικείμενη ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ. Αφού επανέλαβε το μονότονο, τον τελευταίο καιρό, σλόγκαν της πλουτοκρατίας πως η ένταξη στην ευρωζώνη δεν είναι το τέλος της διαδικασίας παρά μόνο η εκκίνησή της μπήκε στο... ζουμί. Ιδού: Να περιοριστεί η «ακαμψία» στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική ασφάλιση. Δήλωσε μάλιστα -θρασύτατα- ότι θέλει να ενθαρρύνει τους ιθύνοντες σε αυτή την κατεύθυνση. Εμείς, απλώς, σημειώνουμε ότι ο κραταιός Γερμανός τραπεζίτης είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον υπουργό εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Ο κ. Μπρόγερ συνέχισε ακάθεκτος: Η διεύρυνση προς Ανατολάς της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνει, λόγω γειτνίασης, στην Ελλάδα, την ευκαιρία να λειτουργήσει σαν «διαμεσολαβητικό κέντρο»,σαν «γέφυρα» με τις κεφαλαιαγορές των χωρών αυτών «που βρίσκονται στα σπάργανα». Σημείωσε εν κατακλείδι ότι το ατού της χώρας στην εποχή της ΟΝΕ είναι η διεύρυνση της ΕΕ. Στρατηγικός στόχος της τράπεζάς του, της Deutsche Bank, είναι «να επεκτείνουμε τη συγκέντρωση κεφαλαίου, να επεκτείνουμε τις δυνατότητες τοποθέτησης κεφαλαίων». Αργότερα, σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως δεν ενδιαφέρεται για την Alpha Τράπεζα Πίστεως, διαψεύδοντας την περί του αντιθέτου φημολογία. Τη συνεχιζόμενη απαξίωση του ευρώ στη διεθνή χρηματαγορά απέδωσε στην καλή κατάσταση της οικονομίας στις ΗΠΑ, εκτιμώντας για τον επόμενο χρόνο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5% έναντι ποσοστού 3% στην Ευρώπη.

Ο συντάκτης του «Ριζοσπάστη», όπως και άλλοι δημοσιογράφοι, δεν είχαν τη δυνατότητα ερώτησης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ετσι, δεν έχουμε την απάντησή του Γερμανού τραπεζίτη για τα κατοχικά δάνεια και για την καταλήστευση του εθνικού πλούτου της χώρας στη διάρκεια της χιτλερικής κατοχής. Τοποθέτησή του δεν έχουμε ούτε για τα αστρονομικά κέρδη που αποκομίζει σήμερα η τράπεζά του από τις τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα (κρατικό χρέος) και τη σχέση των κερδών αυτών με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ