Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΔΕΘ έχει «βγει στο σφυρί»
  • Ο δήμαρχος προτείνει να αγοραστούν από το δήμο οι μετοχές
  • Συνάντηση χτες με την Αλέκα Παπαρήγα

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατά την επίσκεψη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατά την επίσκεψη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης
Ως κυρίαρχο πρόβλημα της πόλης αυτό της πώλησης της ΔΕΘ, παρουσίασε τις εξελίξεις γύρω από την Εκθεση ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος στη συνάντησή του με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, που έγινε στο δημαρχείο.

Ο δήμαρχος, βέβαια, έκανε καθαρό πως επί της ουσίας δε διαφωνεί με την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής η οποία μετατρέπει το δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα. Η διαφωνία του εστιάζεται κύρια στη συγκεκριμένη μεθόδευση ιδιωτικοποίησης, που οδηγεί τη ΔΕΘ στα χέρια του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση σημείωσε: «Είμαστε αντίθετοι στις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, είμαστε αντίθετοι στην πώληση έστω του 25% και του μάνατζμεντ και της εισαγωγής του 20% στο Χρηματιστήριο. Σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη, οι Διεθνείς Εκθέσεις ανήκουν ή στο κράτος ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατ' επανάληψη έχω τονίσει ότι στις Βρυξέλλες ανήκει 100% στο δήμο. Ενημέρωσα και για την πρόθεση του Δήμου θεσσαλονίκης να διεκδικήσει ακόμη και οικονομικά την αγορά αυτού του 25% και του μάνατζμεντ της Hellexpo. Εχουμε και την EXPO 2007-2008 που ακούμε και διαβάζουμε στις εφημερίδες, ότι θα διεκδικήσει η χώρα μας, που για μένα είναι μια δικαιολογία για να δημιουργήσουμε ένα καινούριο εκθεσιακό κέντρο εκτός Θεσσαλονίκης, να υποβαθμιστεί η υπάρχουσα Εκθεση της πόλης μας και ακόμη χειρότερα αύριο-μεθαύριο να δοθούν ως δώρο στον επενδυτή αυτόν, ο οποίος θα αγοράσει έναντι 3-4 δισ. δρχ. τη ΔΕΘ και τις καινούριες αυτές εγκαταστάσεις».

Να μείνει στο κράτος

Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε: «Δυστυχώς η ΔΕΘ έχει ήδη "βγει στο σφυρί". Αυτή είναι η γνώμη μας, η εκτίμησή μας, η βεβαιότητά μας. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Εκθεσης και στη διάσπαση την τεχνητή που έγινε τώρα σε ΔΕΘ και Hellexpo. Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνει στο κράτος. Ακούσαμε με ενδιαφέρον την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Εμείς δε θα αποκλείαμε και αυτή την περίπτωση, στο βαθμό όμως που δε λειτουργήσει ως άλλοθι για την κυβέρνηση για να ρίξει τα βάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης μιας Εκθεσης που είναι διεθνής, πανελλαδική, δεν είναι τοπική, και στο βαθμό που δεν αποτελέσει άλλοθι για να στηρίξει η κυβέρνηση άλλα εκθεσιακά ιδιωτικά κέντρα. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι δεν πρέπει να πουληθεί η ΔΕΘ και από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρξει συζήτηση για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της ΤΑ σ' αυτή την Εκθεση.

Υποστηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων να μην απολυθούν. Εφόσον η κυβέρνηση λέει ότι η ΔΕΘ παραμένει και με αυτή τη μορφή ως χώρος δραστηριότητας, πώς είναι δυνατόν να μην παραμείνουν και οι εργαζόμενοι. Πρόκειται λοιπόν για μια εξέλιξη εντελώς αρνητική και για τη Θεσσαλονίκη και για τον τόπο και για τους εργαζόμενους. Και ακόμα περισσότερο από την πληροφόρηση που είχαμε από το δήμαρχο, επιβεβαιώνεται ότι όχι μόνο η Θεσσαλονίκη αλλά ολόκληρη η Ελλάδα πάει να γίνει ένα εκθεσιακό κέντρο, μια χώρα δηλαδή μεσίτης, μεσολαβητής για συμφέροντα εγχώρια και ξένα και όχι για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Γρανάζι του κρατικού μηχανισμού

Αναφερόμενη γενικότερα στις εξελίξεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Μας απασχολεί πάρα πολύ αυτή η τάση που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, αλλά μπορώ να πω ότι γενικά υποστηρίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να πάρουν οι δήμοι όσο γίνεται περισσότερες αρμοδιότητες. Στην πραγματικότητα περνάνε το μπαλάκι, κυριολεκτικά, ανάληψης ευθυνών χωρίς καμία στήριξη, και μιλάμε για ευθύνες που έχουν να κάνουν με κυβερνητικές υπηρεσίες, γενικότερα δηλαδή με την καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Και πολύ φοβόμαστε ότι μέσω του νομοσχεδίου για το λεγόμενο εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, η ΤΑ δε θα είναι τίποτε άλλο παρά ένα γρανάζι, ένας μηχανισμός του κρατικού μηχανισμού. Μηχανισμός του κρατικού μηχανισμού, με συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική. Πιστεύουμε ότι όλοι οι δήμοι, ανεξάρτητα με ποια κομματική σημαία εμφανίστηκαν ή ψηφίστηκαν, αν είναι ουδέτεροι ή όχι, δεν έχει σημασία για μας, πρέπει να μιλήσουν καθαρά στο λαό, ότι η ΤΑ χάνει αντικειμενικά όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούσε κάποιος να μιλήσει στο παρελθόν για ένα θεσμό κοντά στο λαό».

Τι έχει να κερδίσει ο λαός;

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει οικονομικό κέντρο της περιοχής σημείωσε: «Οικονομικό κέντρο κάποιων επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη. Το ζήτημα είναι τι έχει να κερδίσει ο ελληνικός λάος, τι έχουν να κερδίσουν οι κάτοικοι της περιοχής. Από την άλλη μεριά θεωρώ ότι έτσι όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση αυτός ο στόχος, παρουσιάζεται με αρκετή έπαρση. Ξεχνά η κυβέρνηση ότι στα Βαλκάνια υπάρχει ένας πολύ μεγάλος ανταγωνισμός για το ποια πόλη, ποια περιοχή θα γίνει οικονομικό κέντρο ανάλογα με το αν η περιοχή αυτή είναι γερμανικής, βρετανικής, αμερικάνικης επιρροής. Επομένως, επί της ουσίας οικονομικό κέντρο υπέρ του λαού δε θα γίνει. Αλλά μπορεί και τυπικά να μη γίνει οικονομικό κέντρο όπως το οραματίζεται ο κ. Σημίτης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με γνώμονα τις συνολικές πραγματικές ανάγκες του νομού (2009-08-02 00:00:00.0)
Δεν προχωρά η λεγόμενη «ανάπλαση» (2006-01-28 00:00:00.0)
Πρόταση για Δημόσιο Ενιαίο Εκθεσιακό Φορέα (2002-07-30 00:00:00.0)
Αβαντάρει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ (2001-06-14 00:00:00.0)
Ταξική, αγωνιστική απάντηση (2000-08-29 00:00:00.0)
Στη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα (1999-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ