Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασκήσεις πολεμικής προετοιμασίας στα Βαλκάνια

Η πρώτη άσκηση της βαλκανικής ταξιαρχίας στη Βουλγαρία

Από την πρόσφατη άσκηση «Dynamic Mix»
Από την πρόσφατη άσκηση «Dynamic Mix»
Μια ακόμα πρωτιά θα έχουμε μέσα στις επόμενες ημέρες στα πλαίσια της πολεμικής προετοιμασίας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για νέες επεμβάσεις στα Βαλκάνια. «Πρεμιέρα» έχει και η βαλκανική ταξιαρχία ταχείας επέμβασης που μετά από υπαγόρευση των ΗΠΑ ίδρυσαν 7 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η πολυεθνική ταξιαρχία SEEBRIG που ενεργοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου 1999 πραγματοποιεί την πρώτη της άσκηση μετά στρατευμάτων που έχει την επωνυμία «SEVEN STARS - 2000». Τόπος διεξαγωγής της άσκησης που θα γίνει το διάστημα 17-30 Σεπτέμβρη η περιοχή Κορέν της Βουλγαρίας, κοντά στο Χάσκοβο, θα πάρουν δε μέρος σ' αυτή 1.154 άτομα από τις 7 χώρες - μέλη της Συμφωνίας MPFSEE (Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Πολιτικοστρατιωτικής Επιτροπής της Δύναμης Ν. Δημάδης «η άσκηση βασίζεται σε ένα υποθετικό σενάριο, έτσι ώστε να προβλεφτούν οι θεμελιώδεις φάσεις ειρηνευτικών και ανθρωπιστικών επιχειρήσεων». Επίσης αναφέρεται ότι «απαιτείται πρακτική εξάσκηση» για μελλοντικές αποστολές. Να υπενθυμίσουμε ότι και οι περσινοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας είχαν και αυτοί σύμφωνα με τους προπαγανδιστές του ΝΑΤΟ και τα κατά τόπους όργανά τους «ειρηνευτικό», «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα.

Και στη Ρουμανία

ΝΑΤΟικού χαρακτήρα άσκηση πραγματοποιείται και στη Ρουμανία από τις 11 μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη. Πρόκειται για την άσκηση «COOPERATIVE BEST EFFORT 2000» η οποία διεξάγεται στα πλαίσια του ψευδεπίγραφου «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» (PFP) με τη συμμετοχή δυνάμεων από 8 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ (Καναδάς, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ) και από 10 χώρες - μέλη του PFP (Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Γεωργία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουκρανία). Θα πάρουν μέρος σ' αυτήν 1.200 άτομα. Από την Ελλάδα συμμετέχουν 2 αξιωματικοί επιτελείς, 2 υπαξιωματικοί και 7 στρατεύσιμοι οπλίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ