Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ
Από σήμερα θα αλωνίζουν τη χώρα μας και με τη βούλα!

Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον η περιβόητη ελληνοαμερικανική «αντιτρομοκρατική» συνεργασία

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Επιβεβλημένες» είχε χαρακτηρίσει ο Κ. Σημίτης στη Θεσσαλονίκη τις ρυθμίσεις που πρέπει να παρθούν για τον αποτελεσματικότερο... αντιτρομοκρατικό αγώνα. Οσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τις αλλαγές που θα γίνουν στην ποινική νομοθεσία επί το αυταρχικότερον, αυτό είναι έτοιμο και βρίσκεται προ των πυλών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το άλλο «πλαίσιο», που αφορά τους εμπνευστές του αυταρχικού πλέγματος που θα αγκαλιάσει την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, υπογράφεται σήμερα στην Ουάσιγκτον από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την Αμερικανίδα υπουργό Δικαιοσύνης Τζάνετα Ρίνο. Αποκαλείται «μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας».

Στόχος του είναι η καλύτερη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και η πάταξη της τρομοκρατίας. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει πολύ «ευρεία» αντίληψη γι' αυτήν, αφού επανειλημμένα έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατικά πολλά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, καθώς και κράτη ή κυβερνήσεις που δε συμμορφώνονται στις επιταγές της «νέας τάξης πραγμάτων». Αλλωστε Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις που είχαν γίνει στη χώρα μας κατά της αμερικανοΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία.

Η εφαρμογή των όρων του μνημονίου, το οποίο αποτελεί μεν ένα τυπικό κείμενο με ελαστικούς όρους, που μπορεί δε να σημαίνουν πολλά ή και τίποτα, θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των συμβαλλομένων. Οι διαθέσεις του αμερικανικού παράγοντα είναι γνωστές. Τις έκανε σαφέστατες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η χώρα του θεωρεί θετική εξέλιξη τόσο την υπογραφή του μνημονίου, όσο και την πολιτική απόφαση για ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου κατά της τρομοκρατίας και ζητά «ακόμη στενότερη συνεργασία», πέρα από τη θεσμική που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια ανάμεσα στο FBI και την ΕΛ.ΑΣ. Δηλαδή όχι απλώς να αλωνίζουν στη χώρα, αλλά και κάτι παραπάνω...

Το μνημόνιο παρέχει και τη δυνατότητα σύστασης ομάδας εργασίας υπεύθυνης για την υλοποίησή του. Αυτή η ομάδα θα εξετάζει μεταξύ των άλλων και την ανάγκη σύναψης συμπληρωματικών πρωτοκόλλων, με σκοπό την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη συνεργασία. Εδώ προκύπτει το ερώτημα αν θα υπάρξουν στο μέλλον μυστικά πρωτόκολλα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ με τη στενότερη συνεργασία θέλουν να πετύχουν συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατική δράση και να γίνει νόμιμη η παρουσία των πρακτόρων τους στη χώρα μας.

Χτες ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τόμας Πίκερινγκ και το συντονιστή για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας Μάικλ Σίαν. Συναντήθηκε δε με τον διευθυντή του FBI Λούις Φρι, ενώ μίλησε με αναλυτές και κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με θέματα οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας. Το απογευματινό πρόγραμμα περιλάμβανε συνάντηση με γερουσιαστές και εκπροσώπους του ελληνικού «λόμπι» στις ΗΠΑ, καθώς και συζήτηση με επιτροπή του Κογκρέσου για την τρομοκρατία.

Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον σύμβουλο της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μ. Ολμπράιτ για θέματα συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Ρίτσαρντ Σίφτερ, το διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ και την υπουργό Δικαιοσύνης Τζάνετα Ρίνο, με την οποία θα υπογράψει το μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας. Το μνημόνιο θα δοθεί στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης με δημοσιογράφους που θα ακολουθήσει τη διαδικασία υπογραφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ