ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Ερωτήσεις εφ' όλης της ύλης δέχτηκε η Αλ. Παπαρήγα

Με ένα πλήθος ερωτήσεων «βομβαρδίστηκε» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, στην αίθουσα του Βαλκανικού Κέντρου Τύπου στη Θεσσαλονίκη, από το βήμα της οποίας τόνισε: «Δεν είναι η ώρα της επιλεκτικής προβολής κάποιων ζητημάτων, είναι η ώρα της γενικής γραμμής αντιπαράθεσης»! Μία φράση που αποδίδει το περιεχόμενο της συνέντευξής της και καταδεικνύει την ανάγκη έντασης της πάλης για τα ζητήματα τα οποία σχολίασε και όχι μόνο.

Η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην πόλη και περιοδεία στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι ερωτήσεις που δέχτηκε η Αλ. Παπαρήγα αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, στο πού αυτή η πρόταση απευθύνεται και στο πόσο πιθανή και άμεση εκτιμά το ΚΚΕ ότι είναι η υλοποίησή της.

Ακόμα, δέχτηκε ερωτήσεις για τη διαπλοκή, τις συζητήσεις που έγιναν και γίνονται επ' αυτού, την άρνησή της να λάβει μέρος στις συναντήσεις που είχαν ως αποκλειστικό αντικείμενο τη διαπλοκή χαρακτηρίζοντάς τες αποπροσανατολιστικές για το λαό.

Η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε και για την ελληνική εξωτερική πολιτική, σε σχέση με το ταξίδι του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι. Τέλος, απάντησε σε ερωτήσεις για τη νέα ΝΑΤΟική άσκηση επί ελληνικού εδάφους, την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ και τις εξελίξεις στην Παιδεία.

Να αντιπαλέψουμε όλα τα μονοπώλια

Αρκετές ερωτήσεις δέχτηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και για το θέμα της «διαπλοκής» γενικότερα, αλλά και για την άρνησή της να συμμετάσχει στις συναντήσεις μεταξύ πολιτικών αρχηγών, οι οποίες είχαν ως αποκλειστικό αντικείμενο το συγκεκριμένο θέμα.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε εμφατικά: «Με την ευκαιρία επειδή μπήκε κι αυτό το ζήτημα των συναντήσεων και της διαπλοκής, πείτε μου ποια ήταν η συμβολή όλων αυτών των κομμάτων που διαπλέχθηκαν μεταξύ τους στις συναντήσεις για το θέμα 2-3 διαπλεκομένων, τι βγήκε για το λαϊκό κίνημα; Τι βγήκε για την πολιτική ζωή του τόπου; Είχε κανένα αποτέλεσμα;

Το θέμα δεν είναι να ανταλλάσσουμε επισκέψεις για οποιοδήποτε ζήτημα. Το θέμα είναι για κείνα τα ζητήματα που δίνουν πραγματικά φτερά στο λαό, στο κίνημα και τον ενισχύουν απ' αυτή την επίθεση που δέχεται. Πέστε μου τι βγήκε.

Συναντήθηκε ο κ. Καραμανλής με τον κ. Κωνσταντόπουλο, ο κ. Μάνος, ο κ. Τσοβόλας, ο κ. Σαμαράς. Πείτε μου το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Τι βγήκε; Να ισχύσει η νομοθεσία της ΕΕ στην Ελλάδα. Μα ισχύει. Για το πώς θα μοιραστεί η πίτα; Να μην παίρνει μόνο η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ο ΔΟΛ, αλλά να πάρει και ο Ομιλος Βαρδινογιάννη και ο Τεγόπουλος; `Η να πάρει περισσότερα ο Λάτσης, που μπαίνει και στις τηλεπικοινωνίες; `Η ο Κοπελούζος;

Δηλαδή οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σ' αυτούς τους Ομίλους τι έχουν να κερδίσουν απ' αυτές τις συναντήσεις; Αυτό ήταν το πρόβλημα μας».

Κάποια πράγματα ας μην εκπέσουν...

Καλούμενη να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την άρνησή της να συναντηθεί με τον Ν. Κωνσταντόπουλο, έστω και στα πλαίσια «του θεσμικού παιχνιδιού της δημοκρατίας», όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, όπου «όταν ένας πρόεδρος κόμματος καλεί τον άλλο πρόεδρο ενός κόμματος για οποιοδήποτε θέμα νομίζω, δικιά μου άποψη είναι, και γι' αυτό έχουμε κατακτήσει την Ευρώπη, να δέχεται ο άλλος αρχηγός να συναντηθεί μαζί του», η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Αυτή τη Δημοκρατία εμείς τη χαρίζουμε. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατία.

Να ολοκληρώσω στο ζήτημα αυτό. Αν η φιλοδοξία για τη Δημοκρατία είναι να συναντιόμαστε τα κόμματα και να ανταλλάζουμε απόψεις μεταξύ μας, πολύ φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατία. Αυτά είναι κατακτημένα. Υπάρχει Βουλή, υπάρχουν διάφοροι χώροι, ανταλλάσσουμε απόψεις. Και μάλιστα εκεί που είναι και το φλέγον ζήτημα.

Να σας πω όμως και μια άλλη πλευρά. Μπορεί να μην κάνουμε καλά ή να μην αρέσει κιόλας. Ξέρετε οι συναντήσεις ανάμεσα στα κόμματα δεν είναι ψωμοτύρι. Αν δείτε, εμείς έχουμε μια πρακτική. Δεν κάνουμε κατάχρηση αυτού του πράγματος. Δηλαδή πείτε τώρα ότι σαν εκπρόσωπος του Κόμματος ζητώ συνάντηση γι' αυτή την άσκηση που γίνεται σε Πτολεμαΐδα - Κοζάνη. Κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα; Αφού ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Ο καθένας εκτιμάει ένα ζήτημα. Με γεια του με χαρά του. Οι συναντήσεις πρέπει να έχουν κάτι, ένα στόχο, ένα σκοπό. Ξεκινάς κατ' αρχήν ότι υπάρχει έδαφος κάπου να συμφωνήσεις. Συναντήθηκε ο κ. Κωνσταντόπουλος με τον κ. Μάνο. Ο κ. Μάνος είπε ότι η διαπλοκή οφείλεται στο ότι υπάρχουν ακόμα κρατικά μονοπώλια και διαπλέκονται με το κράτος.

Δηλαδή τι έφεραν αυτές οι συναντήσεις; Οι συναντήσεις είναι μια σοβαρή υπόθεση. Δεν είναι ότι δε θέλουμε, ούτε είναι θέμα αρχής να συναντηθούμε ή να μη συναντηθούμε. Ποιος ο σκοπός των συναντήσεων;

Αυτό, ας διαφυλάξουμε και αυτό τον τύπο των σχέσεων ανάμεσα στα κόμματα, ας τον διαφυλάξουμε να έχει κάποια αξία όταν χρειάζεται. Να μην εκπέσει κι αυτός όπως έπεσαν πάρα πολλά άλλα πράγματα».

Το ΚΚΕ δεν απολογείται

Σε ερώτηση σχετική με τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή από τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννη, «τις βαρύτατες καταγγελίες του που εμπλέκουν και τον επίτιμο πρόεδρο του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκη» αναφορικά με τη διαπλοκή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Ξέρετε πολύ καλά ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για ένα πράγμα δεν απολογείται: δεν υπάρχει ούτε μία πράξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ούτε μία πράξη που στράφηκε σε βάρος των εργαζομένων με μόνο και κύριο σκοπό να τα "βρει" με έναν επιχειρηματία, να πάρει μίζα, ή να αποκτήσει καλές σχέσεις με έναν επιχειρηματικό όμιλο για να κερδίσει σε προβολή κλπ. Δεν υπάρχει ούτε μια πράξη!

Οπότε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είχε την πολιτική του ως μια πολιτική ότι "εδώ έκανα λάθος", ποτέ δεν είχε σχέση αυτό με δοσοληψίες με κανέναν επιχειρηματία. Εμείς δεν πρόκειται να απολογηθούμε για αυτά τα οποία λέει ο κ. Κεφαλογιάννης και όλοι οι άλλοι κύριοι, οι οποίοι πρέπει να σας πω ότι έχουν ανάγκη πραγματικά να αποδεικνύουν ότι είναι λευκές περιστερές. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη σε αυτό το ζήτημα.

Αν είναι για ένα πράγμα που πρέπει να κριθούμε κάθε φορά που χειριζόμαστε ζητήματα, είναι αν κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Επιπλέον ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" έχει ολοκληρωμένη και καθαρή απάντηση. Δώσαμε στη δημοσιότητα την απάντηση του Κόμματος το 1996, όταν έγινε η ίδια κατηγορία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ο τότε Συνασπισμός, δεν ενέχεται σε τίποτα. Οι διαδικασίες ήταν διαφανείς. Το ζήτημα είχε ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ το 1986 και οι διαδικασίες ήταν διαφανέστατες. Ο τότε Συνασπισμός είχε ζητήσει μάλιστα να γίνουν κανονικοί διαγωνισμοί για όλες τις νέες διαδικασίες και συμβάσεις του ΟΤΕ.

Η προηγούμενη που είχε ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ έπρεπε να διευθετηθεί με έναν ορισμένο τρόπο. Και διευθετήθηκε έτσι, με πλήρη διαφάνεια, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Τις ευθύνες για το πώς μπήκε η ΙΝΤΡΑΚΟΜ στον ΟΤΕ - πριν από όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ.

Εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ μια προεκλογική του διακήρυξη ότι θα κάνει εθνική βιομηχανία γύρω από τον ΟΤΕ, ότι θα διαμορφώσει μια εθνική βιομηχανία για την κατασκευή τηλεπικοινωνιακού υλικού και ό,τι χρειάζεται για τα θέματα της τηλεφωνίας; Οχι μόνο δεν το προχώρησε, το ματαίωσε κι έδωσε την άδεια να το κάνει η ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

Η ύπαρξη μονοπωλίων είναι το πρόβλημα

Εμείς σε αυτά τα πράγματα έχουμε τοποθετηθεί. Και για να ολοκληρώσω σε αυτό το ζήτημα. Ξέρετε, όταν τα κόμματα έχουν τις ίδιες πολιτικές πρέπει να αμπαλάρουν ωραία την πολιτική, για να μη φαίνεται που είναι ίδια. Αυτό το πρόβλημα έχουμε τώρα. Ενα αμπαλάρισμα μιας πολιτικής που αγκαλιάζει ορισμένα κόμματα και που δεν έχει μεγάλες διαφορές.

Να βάλουμε το εξής ερώτημα: Πάρτε την περίπτωση όμιλος ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Δραστηριοποιείται σήμερα σε ένα σωρό κλάδους και τομείς. Ο εκδοτικός όμιλος Λαμπράκη. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη. Τεγόπουλος. Σάλλας. Αλαφούζος - δεν έχει εδώ στην Ελλάδα πολυκλαδική δραστηριότητα, ενδιαφέρεται όμως για τις συμμαχίες στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ομιλος Λάτση. Ομιλος Κοπελούζου. Εδώ έχουμε και τις θυγατρικές εταιρίες που έχουν και δεν τις ξέρει ο κόσμος και τις συμπράξεις τους με ξένες εταιρίες. Ολοι αυτοί οι οποίοι γιγαντώνονται στην Ελλάδα έχουν κάνει συμπράξεις με ξένες εταιρίες αμερικανικές, γερμανικές.

Πώς έγιναν όλα αυτά; Και δεν είναι μόνο αυτοί. Πάρτε το χώρο της υγείας: Αποστολόπουλος, Κοντομηνάς κλπ. Αυτοί πώς γιγαντώθηκαν; Από την ατομική τους ικανότητα; Είχαν το νομικό, το θεσμικό, το πολιτικό πλαίσιο.

Βεβαίως, η κάθε κυβέρνηση έχει ιδιαίτερες σχέσεις με ορισμένους επιχειρηματίες. Κάποιοι "ρίχνονται". Γίνονται αναδιατάξεις. Η διάσπαση συμμαχιών ανάμεσα σε δυο επιχειρηματίες προκαλεί αντιδράσεις, προκαλεί νέες συμμαχίες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα παίξει το παιχνίδι αντικειμενικά, στο πλευρό του ενός επιχειρηματία εναντίον άλλου; `Η θα αντιπαλέψουμε αυτό που λέμε εμείς μονοπώλια; Και βεβαίως και για το κάθε συγκεκριμένο μονοπώλιο στην ώρα του στη Βουλή, στην αρθρογραφία μας θα πούμε και τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Είναι απάτη και υποκρισία όπως τίθεται το θέμα της διαπλοκής. Είναι απάτη και υποκρισία. Θα μπούμε δηλαδή στο παιχνίδι πώς θα διανεμηθεί η πίτα. Η απάντηση πρέπει να είναι και γενική και κατά επιχειρηματία. Ολοι αυτοί γιγαντώθηκαν. Και γιγαντώθηκαν με συγκεκριμένες πράξεις, ξεκίνησαν από την ενιαία εσωτερική αγορά στη δεκαετία του '80.

Εμείς τα "βάζουμε" με όλους τους επιχειρηματίες. Δε μας ενδιαφέρει να υποστείλουμε την κριτική σε κάποιον για να μας ανεχτεί και να μας αγαπήσει ο άλλος. Επίσης δεν έχουμε πρόβλημα με τα πρόσωπα, ως πρόσωπα. Εχουμε πρόβλημα με το μονοπώλιο ως ουσία».

Οι συναντήσεις αυτές αποπροσανατολίζουν

Η παραπάνω απάντηση της Αλ. Παπαρήγα προκάλεσε ερώτηση σχετικά με τον αν «η Νέα Δημοκρατία, ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ παίζουν ουσιαστικά το παιχνίδι των μεγαλοεπιχειρηματιών και των διαπλεκομένων», στην οποία η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε: «Μη βάζετε στο στόμα μας θέματα τα οποία δε θίξαμε. Κατ' αρχήν δεν είναι οι συναντήσεις που γίνονται που αποδεικνύουν αυτό το πράγμα. Οι συναντήσεις αποπροσανατολίζουν, ανεξαρτήτως των προθέσεων του ενός ή του άλλου. Γιατί ο πόλεμος που σήκωσε η Νέα Δημοκρατία για τη διαπλοκή δεν είναι υποκρισία;

Εγώ δε λέω ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ή ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας έχει προσωπικές σχέσεις με έναν επιχειρηματία, ούτε έχω τέτοιες αποδείξεις, ούτε και με ενδιαφέρει να τις δω κιόλας. Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία είναι έξω από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις; Είναι αθώα περιστερά; Η Νέα Δημοκρατία το είπε πολύ καθαρά, την έχουν ρίξει οι επιχειρηματίες. Εχουν ρίξει τον έρωτά τους στο ΠΑΣΟΚ. Ριγμένη είναι.

Ως κόμμα είναι συνυφασμένο με το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό δε σημαίνει ότι κατηγορούμε κάποιον πολιτικό της Νέας Δημοκρατίας ότι χρηματίζεται από την πλευρά του μεγάλου κεφαλαίου. Δε λέμε τέτοια θέματα.

Η θέση του Συνασπισμού, ο οποίος, μάλιστα, είναι ένα κόμμα που λέει "εγώ είμαι αριστερό κόμμα", κάνει επιλεκτική προβολή ζητημάτων. Εδώ υπάρχει ένα θέμα: Η γενικότερη πολιτική του. Τι έλεγε π.χ. γενικά για τις ιδιωτικοποιήσεις; Ηταν το κόμμα εκείνο που είπε ότι είναι δογματισμός να λέμε μεγάλο ή μικρό κράτος γενικά;

Τι θα πει μεγάλο ή μικρό κράτος; Το ζήτημα είναι ποιο κράτος και ποιες επιχειρήσεις πρέπει να είναι κρατικές. Βεβαίως, εμείς δεν είμαστε υπέρ του καπιταλιστικού κράτους. Αλλά εν πάση περιπτώσει είναι το κόμμα εκείνο που βοήθησε να ανοίξει ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων, δίνοντας ένα πολιτικό άλλοθι; Δεν έχει την άμεση ευθύνη, με την έννοια ότι δεν υλοποίησε ο Συνασπισμός. Και έρχεται μετά και μιλάει για τα αποτελέσματα μιας πολιτικής.

Δεν κατηγορούμε κανένα ότι έχει συμπράξει με κάποιους ομίλους, ούτε ξέρουμε, ούτε ψάχνουμε, ούτε μας ενδιαφέρει. Αντικειμενικά, όμως, έτσι όπως χειρίζεται τα ζητήματα, επιτρέπει να αξιοποιείται η ιστορία της διαπλοκής μέσα σε αυτή τη διαμάχη.

Δεν κατηγορήσαμε το ΔΗΚΚΙ ότι εκπροσωπεί κάποιους μονοπωλιακούς ομίλους. Ισα - ίσα, πρέπει να πω ότι με δυνάμεις του ΔΗΚΚΙ και κομμουνιστές συνεργαζόμαστε σε μέτωπο πάλης στο συνδικαλιστικό κίνημα ή με δυνάμεις της ΑΚΟΑ ή με την Κομμουνιστική Ανανέωση.

Εμείς λέμε ότι αντικειμενικά, έτσι όπως ξεκίνησε αυτή η ιστορία από το Συνασπισμό και τη Νέα Δημοκρατία, συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό και δίνει τη δυνατότητα αν θέλετε και στον πρωθυπουργό να λέει "ναι, με πιέζουν, αλλά εγώ αντιστέκομαι". Ποιος τον πιέζει τον πρωθυπουργό; Κάποιοι τον πιέζουν, βέβαια, αλλά επί της ουσίας συμβάλλει σε αυτή την πολιτική. Γι' αυτό λέμε ότι είναι αποπροσανατολισμός.

Σας παρακαλούμε πάρα πολύ, νομίζω το καταλαβαίνετε και εσείς, εμείς δε δίνουμε τη μάχη σε αυτό τον τύπο των κατηγοριών. Εμάς μας ενδιαφέρει η καθαρή, η ανοιχτή πολιτική που έχουν τα κόμματα, αυτά κρίνουμε, αυτό που βλέπουμε και αυτό που βλέπουμε μας φτάνει. Δε μας χρειάζεται να πάμε πιο πίσω, δε θα προσθέσουμε τίποτα».

Αντικειμενική ανάγκη η συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου

Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ και η πρότασή του για τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των εκπροσώπων του Τύπου, απευθύνοντας στην Αλέκα Παπαρήγα πλήθος σχετικών ερωτήσεων. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ερωτήθηκε αν οι εκκλήσεις συσπείρωσης και συστράτευσης που απευθύνει το ΚΚΕ αφορούν και τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων ή μόνο τα μέλη τους ή και τα δύο. Ακόμα, η Αλ. Παπαρήγα ερωτήθηκε αν το ΚΚΕ εκτιμά - με δεδομένο το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και του ποσοστού που συγκέντρωσαν τα δύο μεγάλα κόμματα - ότι η συγκρότηση του Μετώπου ή η αντίδραση του ελληνικού λαού έχει σήμερα καλύτερες πιθανότητες να επιτύχει από ό,τι πριν από 5-6 μήνες, το διάστημα δηλαδή διεξαγωγής των εκλογών.

Απαντώντας η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Αυτά θα τα συζητήσουμε και με τη δημοσίευση των Θέσεων. Αλλά εγώ θα σας παραπέμψω στο πρόσφατο παρελθόν. Η απάντηση είναι απλή. Δεν υπεκφεύγω. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί σ' αυτό το ζήτημα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι όταν μιλάμε για τη συγκρότηση ενός κοινωνικο-πολιτικού μετώπου, ας αφήσουμε την ορολογία ή τον τίτλο που μπορεί να πάρει, μιλάμε για ένα Μέτωπο πανελλαδικό, με προγραμματικούς στόχους, με στόχο προοπτικής. Ενα Μέτωπο εφ' όλης της ύλης.

Διότι πραγματικά στην ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, η πλουτοκρατία του τόπου κλπ., πρέπει να προβληθεί ένας άλλος δρόμος. Εμείς θα παλέψουμε για να γίνει αυτό το Μέτωπο και θα έχει και κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Ποιες; Ανάλογα με το βαθμό συμφωνίας που θα υπάρχει».

«Εμείς προτάσσουμε - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - τη συζήτηση σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί αυτό το Μέτωπο. Δεν πάμε ανάποδα το κάρο. Βεβαίως έχουμε τοποθετηθεί. Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις με τις θέσεις τους και απέναντι στο Μέτωπο, όχι μόνο απέναντι σε επιμέρους ζητήματα, έχουν τοποθετηθεί.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή έδαφος συνεργασίας. Δεν άλλαξε τίποτα από χτες και προχτές. Ομως, πάμε στο πρόσφατο παρελθόν. Εμείς δε θα περιμένουμε πότε θα γίνει αυτό το Μέτωπο. Δε θα γίνει από μόνο του ούτε θα έρθει σε ένα βράδυ. Μπορεί, δεν ξέρω, αν προκύψουν και κάποια μεγάλα γεγονότα να επιταχύνουν.

Εμείς και στο πρόσφατο παρελθόν, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων, σε εργασιακά ζητήματα λέμε να διαμορφωθούν συσπειρώσεις με βάση, αν θέλετε, όργανα του μαζικού κινήματος. Αλλά, ξέρετε, πολλά όργανα του μαζικού κινήματος είναι με το μέρος της εργοδοσίας και των μηχανισμών της ΕΕ. Και είναι αγωγοί και αρωγοί της κυβερνητικής πολιτικής.

Εν πάση περιπτώσει, να διαμορφωθούν διάφορες μορφές συσπειρώσεων και συμμαχιών σε επιμέρους ζητήματα. Σε επιμέρους μεγάλα ζητήματα. Παραδείγματος χάριν, το ΠΑΜΕ δεν είναι μια μορφή συσπείρωσης κοινωνικών δυνάμεων, που, αν θέλετε, στηρίζεται και από πολιτικές δυνάμεις; Εδώ λοιπόν το πεδίο είναι ανοιχτό».

Κάλεσμα για δράση από κοινού

Συνεχίζοντας τόνισε: «Και καλούμε τους πάντες, και μ' αυτή την έννοια, και ανθρώπους οι οποίοι προβληματίζονται, δε συμφωνούν με την πολιτική της ηγεσίας τους στο συγκεκριμένο ζήτημα, να έρθουν και να δράσουμε από κοινού όλοι μαζί γύρω από τέτοια ζητήματα. Παραδείγματος χάριν, στον τομέα της υγείας, στα θέματα των Βαλκανίων.

Αυτό το κάναμε και στο παρελθόν. Μπορεί κανείς να αξιολογήσει. Μεγάλη, μικρή επιτυχία, θα τα αξιολογήσουμε. Τα αξιολογούμε αυτά τώρα και μπροστά στο Συνέδριο.

Δηλαδή, αν αυτή τη στιγμή έρθουν κόμματα της αντιπολίτευσης και βάλουν ζήτημα όχι να υποκαταστήσουμε το λαό, αλλά να στηρίξουμε δραστηριότητες για να φύγουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από τα Βαλκάνια, θα πει το ΚΚΕ ότι εμένα ο τάδε αρχηγός δε μου αρέσει, που δεν είναι εκεί πέρα το θέμα, ή ο άλλος θα πει ότι δε μου αρέσει η Παπαρήγα;

Αμα τα πει αυτά και δε γίνονται γι' αυτό το λόγο, δεν κάνουμε τίποτα. Μπορούν να 'ρθουν και μαζικοί φορείς, δήμαρχοι, άλλοι παράγοντες, νομάρχες και να πουν να φύγουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Τα οποία, είδατε, είναι επιθετικά στρατεύματα. Δεν είναι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ, που ήταν παλιά. Θα πούμε εμείς όχι; Μπορεί σε άλλα ζητήματα να διαφωνούμε.

Και για να ολοκληρώσω, επειδή έχουμε ακούσει διάφορα σχόλια, δεν προβάλλουμε τις επιμέρους συσπειρώσεις για να μην κάνουμε το Μέτωπο. Αλλά ακριβώς για να βοηθήσουμε και να αναπτύσσεται ο αγώνας και οι συσπειρώσεις και να ωριμάζει και αυτή η ιδέα του Μετώπου. Δεν είναι θέμα μόνο του ΚΚΕ πότε θα γίνει».

Αντικειμενική ανάγκη η συσπείρωση

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν το ΚΚΕ εκτιμά ότι η συγκρότηση του Μετώπου βρίσκεται σήμερα πιο κοντά από ό,τι πριν λίγους μήνες, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Η υπόθεση της συσπείρωσης όλων των ριζοσπαστικών δυνάμεων του λαού σε κοινωνικό πολιτικό επίπεδο, σε κάθε φάση δηλαδή, συγκεκριμένα στην ποσότητα και στην ποιότητα αυτών που υπάρχουν, είναι ανάγκη αντικειμενική.

Δεν είμαστε εμείς οι έξυπνοι που το βρήκαμε. Είναι ανάγκη αντικειμενική. Αν θα δείτε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, οι μεγάλες κατακτήσεις είναι συνδεδεμένες με αγώνες, αλλά αυτοί οι αγώνες για να γίνουν χρειάζονται και συμμαχίες, χρειάζονται και συμφωνίες. Οι λαοί καθορίζουν τις εξελίξεις για μας. Πρέπει να συγκροτηθεί μια λαϊκή πλειοψηφία. Αυτή είναι μια αντικειμενική ανάγκη.

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή δεν είναι απλώς αντικειμενική ανάγκη, αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιηθεί. Υπάρχουν αλλαγές και διεργασίες - θα το ξαναπούμε - και στο χώρο των ανθρώπων που ψήφιζαν ή νομίζουν ότι ακόμη μπορούν να ψηφίσουν κάποια άλλα κόμματα. Είναι η δύναμη των προβλημάτων.

Εμείς ακριβώς θέλουμε να βοηθήσουμε να επιταχυνθούν αυτές οι διεργασίες. Είναι και μια ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να μετρήσει την ψήφο του. Η δύναμη της ψήφου είναι όπως την πάρει κανείς. Με τη δύναμη της ψήφου μπορεί να νομιμοποιήσεις μια αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και με τη δύναμη της ψήφου μπορεί να της επιφέρεις ρήγματα. Αυτό είναι θέμα επιλογής του ελληνικού λαού.

Και εμείς σε αυτό τον τομέα θα δουλέψουμε και εκεί κρινόμαστε. Δεν κρινόμαστε αν θα βγάλουμε ωραίους λόγους στο Κοινοβούλιο, αν θα έχουμε ύφος πολύ άγριο, αν θα χρησιμοποιήσουμε κάποιες εκφράσεις οι οποίες αποτυπώνονται πιο εύκολα και είναι πιο ωραίες. Εκεί που θα κριθεί η ικανότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι στην καθημερινή του προσπάθεια να συνενωθούν όλες αυτές οι δυνάμεις σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης. Εκεί θα κριθούμε. Κι άλλοι θα κριθούν, όχι μόνο εμείς. Αλλά εκεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ