ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διέξοδος στη λαϊκή συμμαχία κόντρα στα μονοπώλια

Επανακατατέθηκε Επίκαιρη Επερώτηση του Κόμματος για την οικονομική πολιτική

Επανακατατέθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, που αφορά στο σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, για να στηρίξει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Η Επερώτηση είχε αρχικά κατατεθεί στις 7 Σεπτέμβρη 2010 από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Υπενθυμίζεται ότι είχε οριστεί να συζητηθεί στις 17 Σεπτέμβρη 2010, αλλά αποσύρθηκε με πρωτοβουλία της ΚΟ του ΚΚΕ, καθώς την ίδια μέρα είχε οριστεί να συζητηθεί Επερώτηση της ΝΔ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και γιατί ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, περιφρονώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, δήλωσε ότι δε θα παραστεί στη συζήτηση, αλλά θα στείλει τον υφυπουργό του.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ σημειώνεται ότι η ραγδαία επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, οι μεγάλοι κίνδυνοι για το λαό και τη χώρα απορρέουν από τους μεγάλους ανταγωνισμούς μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών χωρών που συγκρούονται στην περιοχή μας. Και αναφέρεται η περίπτωση της ανάπτυξης συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ, τα σχέδια ΝΑΤΟποίησης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Γίνεται αναφορά στο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο που σηματοδοτεί κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και τονίζεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη, τα λαϊκά στρώματα να συμπορευτούν στο δρόμο της πάλης για την προστασία και τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, για τις ώριμες και αναγκαίες ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.

Στα πλαίσια αυτά, επισημαίνεται η ανάγκη: Ο λαός να αρνηθεί να πληρώσει τα βάρη της κρίσης. Να εκφραστεί μαζική λαϊκή οργανωμένη δράση κατά της ακρίβειας, των φορολογικών μέτρων, της ληστείας από τις τράπεζες. Να υπάρχει σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση κάθε είδους και μορφής ελαστικής - προσωρινής εργασίας. Διασφάλιση του λαϊκού εισοδήματος. Σύγχρονη Κοινωνική Ασφάλιση. Δραστική μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Και καταλήγει με την επισήμανση: «Λύση για το λαό δεν μπορεί να έρθει από κινήσεις κορυφής και χωρίς να θιχτούν η οικονομική κυριαρχία και η εξουσία των μονοπωλίων, ο "ευρωμονόδρομος" και κάθε ιμπεριαλιστική ένωση - συμμαχία, χωρίς οργανωμένο εργατικό κίνημα και λαϊκή συμμαχία σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τα κόμματα, τις κυβερνήσεις τους. Το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει η κυβέρνηση, αλλά να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Κοροϊδεύουν με τις τιμές της αγοράς

Τώρα, λέει, «ψάχνουν» να διαπιστώσουν γιατί οι πολυεθνικές πουλάνε ακριβά στην Ελλάδα

Στο φόντο της αβάσταχτης ακρίβειας που επιβάλλουν τα ντόπια και ξένα μονοπώλια, που λεηλατούν τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επιδίδεται σε ένα απολύτως αποπροσανατολιστικό δήθεν κυνήγι των ...«κακών» πολυεθνικών, που πουλάνε τα προϊόντα τους ακριβότερα στην Ελλάδα απ' ό,τι σε άλλες χώρες.

Χτες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο σύσκεψη υπό τον υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ντ. Ρόβλια, του γενικού γραμματέα Εμπορίου, του ειδικού γραμματέα της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς και του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με αντικείμενο, όπως έγινε γνωστό, τις τιμές στις οποίες πουλάνε πολυεθνικά μονοπώλια 70 προϊόντα και υπηρεσίες. Ο υπουργός ζήτησε από τα στελέχη του υπουργείου και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού να προχωρήσουν σε κοστολογικούς ελέγχους και συλλογή στοιχείων σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών σ' αυτά τα προϊόντα, μεταξύ των οποίων τρόφιμα, απορρυπαντικά, καλλυντικά κ.ά. κάποια από τα οποία διακινούνται - ελέγχονται σχεδόν ολοκληρωτικά από πολυεθνικές, σε ποσοστά που ξεπερνούν ακόμα και το 80%.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση το μόνο που φαίνεται ότι αποφάσισε είναι η ...χαρτογράφηση μιας πραγματικότητας, που είναι γνωστή στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ειδικά μετά την εγκατάσταση στη χώρα γνωστών πολυεθνικών, οι οποίες διαθέτουν στην αγορά τα ίδια ακριβώς είδη σε διάφορες χώρες, με εντελώς διαφορετικές τιμές, που στην περίπτωση της δικής μας αγοράς είναι σχεδόν πάντα ακριβότερες. Με αυτή την έννοια τίποτα θετικό δεν προμηνύεται για τους εργαζόμενους, αφού στόχος τελικά των κυβερνώντων είναι να αμβλύνουν τη λαϊκή αγανάκτηση που προκαλούν τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων.

Παρόμοιοι έλεγχοι που έγιναν και στο παρελθόν ουδέποτε οδήγησαν σε κάποιον έλεγχο ή συγκράτηση των τιμών, πολύ περισσότερο σε μειώσεις τιμών, δεδομένου ότι ο στόχος ποτέ δεν ήταν αυτός. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, στο βαθμό που έγνοια και της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης είναι η προστασία των επιχειρηματικών κερδών. Δε χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι, με δεδομένη την ασκούμενη πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική ελέγχου των τιμών. Χρόνια τώρα, ακόμα και «οι πέτρες», κατά τη λαϊκή ρήση, ξέρουν ποιες είναι οι πολυεθνικές που μονοπωλούν συγκεκριμένα προϊόντα και κλάδους.

ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ - ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ
Συνεχίζουν τον αγώνα

Σύνδεση με το συνεπές αγωνιστικό κίνημα των αυτοπασχολούμενων προτείνουν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις του κλάδου

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεδρίαζαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι και εκπρόσωποι των μπλόκων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. για το μέλλον της κινητοποίησής τους, με την κυβέρνηση να εκβιάζει ότι από σήμερα αναλαμβάνουν «δράση» οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των μεγαλεμπόρων πιέζουν για διακοπή των κινητοποιήσεων, ενώ δε λείπουν και οι προβοκάτσιες, καθώς χτες καταγγέλθηκαν πυροβολισμοί εναντίον φορτηγών που κινούνταν συνοδεία αστυνομικών οχημάτων στην εθνικό οδό Αθηνών - Λαμίας, λίγο πριν τα διόδια Σχηματαρίου.

Από νωρίς το μεσημέρι ξεκίνησε η πανελλαδική γενική συνέλευση των ιδιοκτητών φορτηγών, εκατοντάδες μέλη του κλάδου ήταν συγκεντρωμένα εκεί, επιμένοντας για την συνέχιση της απεργίας, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χερσαίων Μεταφορών Γ. Τζωρτζάτο, να μην προχωρήσει σε πρόταση για διακοπή της απεργίας, αφήνοντας τον κλάδο να επιλέξει «κατά συνείδηση».

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελαφρών Φορτηγών Χρ. Ντάγκας για μία ακόμη φορά τόνισε ότι οι μικροί φορτηγατζήδες υποφέρουν μαζί με όλο το λαό, από την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και διεκδικούν τη θέση εργασίας, που είναι γι' αυτούς η άδεια του φορτηγού. Υπογράμμισε επίσης ότι ο αγώνας πρέπει να ενταθεί και να ενταχθεί στο συνεπές αγωνιστικό κίνημα των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων για να αντισταθούν από καλύτερες θέσεις στην οικονομική καταστροφή που προδικάζει γι' αυτούς ο νόμος για την «απελευθέρωση» των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια παραπλάνησης του κλάδου και ευρύτερα της κοινής γνώμης, παρουσίασε στο νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, άρθρο που αφορά την «απόσβεση» της αξίας των αδειών φορτηγών και βυτιοφόρων μέσω φοροελαφρύνσεων. Συνδικαλιστές και εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής, χαρακτήρισαν την παραπάνω ρύθμιση ως «καθαρή κοροϊδία», αφού όπως έλεγαν για να έχει κάποιος «φοροελαφρύνσεις», θα πρέπει πρώτα να έχει εισόδημα, κάτι που είναι αδιανόητο για τους μικρούς ιδιοκτήτες, τους οποίους ο κυβερνητικός νόμος καταστρέφει οικονομικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ