ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Επίθεση σε βάρος των λαών όξυνση αντιθέσεων

Ενιαία η αντίληψη της οικονομικής ολιγαρχίας στην ΕΕ, για την καταλήστευση των λαών

Νέο πεδίο εκδήλωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στο χώρο της ευρωζώνης αποτελούν οι προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «την οικονομική διακυβέρνηση». Προτάσεις, οι οποίες συζητήθηκαν χτες στα άτυπα συμβούλια «Γιουρογκρούπ» και «Εκοφίν» στις Βρυξέλλες, ενώ στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται και η «Στρατηγική ΕΕ 2020», η οποία συνιστά το συντονισμό και την κλιμάκωση της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει η ευρωπαϊκή αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και η κοινοτική γραφειοκρατία, σε βάρος των λαών της Ευρώπης. Επίθεση, η οποία, την περίοδο αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον διττό αλλά και αλληλοεξαρτώμενο στόχο, της προστασίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της καταβαράθρωσης των κατακτήσεων των εργαζομένων, ειδικά στα πεδία της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων.

Σε μια περίοδο, κατά την οποία η ανισομετρία, που χαρακτηρίζει την ανάπτυξη της ευρωζώνης, έχει πάρει ακραία χαρακτηριστικά (η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά, τη στιγμή κατά την οποία Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία απειλούνται με κατάρρευση), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την προηγούμενη Τετάρτη τις προτάσεις για την «οικονομική διακυβέρνηση». Προτάσεις, οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα της γερμανικής επιρροής και συνίστανται στην επιβολή ακόμα πιο σκληρών ποινών και κυρώσεων στα κράτη - μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες «δημοσιονομικής πειθαρχίας», αλλά και στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης που εμφανίζουν ανταγωνιστικά και διαρθρωτικά ελλείμματα...Ειδικότερα εισηγούνται, χώρες που εμφανίζουν δημόσιο χρέος μεγαλύτερο του 60% του ΑΕΠ να λαμβάνουν μέτρα μείωσής του, τα οποία, σε ετήσια βάση, να αντιστοιχούν στο 1/20 της διαφοράς που τις χωρίζει από το όριο αναφοράς του 60%, ο ρυθμός αύξησης των κρατικών δαπανών να μην υπερβαίνει το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ενώ προβλέπονται χρηματικές ποινές και πρόστιμα, που φτάνουν το 0,2% του εθνικού ΑΕΠ για τις χώρες παραβάτες της «δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και τις χώρες εκείνες που εμφανίζουν «διαρθρωτικά ελλείμματα».

Στο γερμανικής έμπνευσης σχέδιο προτάσεων, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις, κυρίως από τις χώρες του νότου (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία κ.λπ.). Οχι γιατί η υιοθέτησή του θα ισοδυναμεί με τη θεσμική λειτουργία ενός πλαισίου λιτότητας, πολύ πιο αυστηρού από το υπάρχον, με συνέπεια οι ευρωπαϊκοί λαοί να υποστούν νέα συντριπτικά πλήγματα, σε ό,τι αφορά το βιοτικό τους επίπεδο. Οι αντιρρήσεις των κυβερνήσεων της νότιας Ευρώπης συνίστανται στο γεγονός ότι η επιβολή των προτάσεων αυτών, θα οδηγήσει τις οικονομίες τους σε μια διαρκή κατάσταση ύφεσης, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί περαιτέρω η διαφορά δυναμικότητας που τις χωρίζει από την ταχύτατα αναπτυσσόμενη γερμανική οικονομία.

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, για μια ακόμη φορά ότι οι ευρωπαϊκές αστικές τάξεις έχουν ενιαία στάση στο θέμα της καταλήστευσης των λαών τους, αλλά τα μαχαίρια βγαίνουν κάθε φορά, που τίθεται θέμα μοιράσματος και ξαναμοιράσματος των αγορών, των πρώτων υλών και εδαφικών περιοχών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Πολυποίκιλη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου

Στην ...επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης των επιχειρηματιών ποντάρει η κυβέρνηση

Ευημερία για τους λίγους και... «κοινωνική συνοχή» για τους πολλούς με εγγυητές τις τράπεζες, το μνημόνιο και τον «υγιή ανταγωνισμό», υπόσχεται η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στη βάση των χτεσινών αναφορών του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, για τις βασικές κατευθύνσεις του υπουργείου του. «Ανάπτυξη» κόντρα στην ύφεση και ένα νέο πρότυπο - μοντέλο ανάπτυξης, είναι οι βασικοί στόχοι που επισημάνθηκαν και στους οποίους θα στηριχτεί η κυβερνητική πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Περισσότερο από ποτέ, χτες φάνηκε ότι η κυβέρνηση «ρίχνει τις γέφυρες» και σε επίπεδο διακηρύξεων με τη μικρή βιοτεχνία, τον μικρό έμπορο, τον επαγγελματία, τον αυτοαπασχολούμενο, που με τη δουλειά τους καλύπτουν βασικές εγχώριες ανάγκες και υπηρεσίες.

Τα επόμενα κυβερνητικά βήματα προβλέπουν - απόλυτα ταυτισμένα και με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ - ενίσχυση της «εξωστρέφειας» και της «καινοτομίας». Γι' αυτό και την ερχόμενη βδομάδα ο υπουργός θα έχει επαφές με εξαγωγείς σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, προκειμένου να προσδιοριστεί ο τρόπος ενίσχυσής τους με χρηματοδοτήσεις και «άυλες δράσεις», ώστε στην επόμενη τετραετία να διπλασιαστεί το ποσοστό των εξαγωγών επί του ΑΕΠ και να φτάσει το 16%. Αναφορικά με την «καινοτομία», που ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για μια «δυναμική» και «επιθετική» οικονομία, όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που εκτελούνται ή πρόκειται να δημιουργηθούν, καθώς και το ΕΣΠΑ και άλλα ανάλογα εργαλεία, θα προσανατολιστούν προς τη στήριξή της.

Ανάλογα, ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος που θα είναι έτοιμος τέλος του Οκτώβρη - και που θα δίνει βάρος όχι τόσο στις επιδοτήσεις, αλλά και σε άλλες υποστηρικτές δράσεις για τις επιχειρήσεις, π.χ., φορολογικές διευκολύνσεις - θα προσανατολιστεί στη στήριξη της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Στο «διά ταύτα», ο υπουργός έκανε λόγο για 2 δισ. ευρώ την περίοδο 2010 - 2011 για την ανάπτυξη με την προσδοκία οι τράπεζες να συνεισφέρουν άλλα... 3 - 4 δισ. ευρώ.

Εκανε επίσης λόγο για «επανεκκίνηση» της οικονομίας, με σκοπό την αύξηση της ζήτησης, που θα αυξήσει τους τζίρους. Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή την αόριστη, ανακριβή και δημαγωγική δήλωση, αναφέρθηκε στη «μεγάλη φιλοδοξία» για ένα... «μεγάλο κίνημα νέων επενδυτών», τόσο σε ηλικία όσο και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Μάλιστα, θα κληθούν χιλιάδες επιστήμονες που η κυβέρνηση θα τους δώσει «φτερά». Με τα μεροκάματα μειωμένα και ψαλιδισμένα, με τις συντάξεις κομμένες, με τη φορολογία να επιβαρύνει κάθε πτυχή της ζωής και να καθηλώνει την κατανάλωση, με τις μικρές επιχειρήσεις να σπρώχνονται στον «καιάδα» της... καινοτομίας και της εξωστρέφειας, με τους πόρους να διοχετεύονται στις μεγάλες επιχειρήσεις!!!

Ειδικά για την αγορά, ο υπουργός επανέλαβε την απορία του για το γεγονός ότι μια σειρά από προϊόντα των πολυεθνικών πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα, αλλά δεν προανήγγειλε κάποια παρέμβαση, αφού η κυβέρνηση αποσκοπεί μόνο στην εφαρμογή των νόμων και στη λειτουργία του «υγιούς ανταγωνισμού». Τέλος, προωθείται νέος νόμος για την αδειοδότηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων, έως το τέλος του χρόνου.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Ξεκοκαλίζουν τα κρατικά «πακέτα»

Εντείνονται οι διεργασίες, ενόψει αποκρατικοποιήσεων

Στο διορισμό της διοίκησης και την ενεργοποίηση του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» προχώρησε χτες η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τις αξιώσεις του τραπεζικού κεφαλαίου και γενικότερα από την πλουτοκρατία.

Πρόκειται για ένα πρόσθετο εργαλείο για τον πακτωλό με τα 10 δισ. ευρώ από τα συνολικά δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), που πηγαίνουν απευθείας για τις «ανάγκες» των τραπεζών. Είναι δάνεια που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού και μάλιστα με σκληρούς τοκογλυφικούς όρους και από πάνω επιπλέον προμήθειες 0,5%. Τα ποσά αυτά προορίζονται για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Σύμφωνα με τις «δανειακές συμβάσεις», που υπέγραψε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο «χορηγός» των 10 δισ. ευρώ είναι το ελληνικό κράτος, δηλαδή το κράτος έχει την αποκλειστική ευθύνη για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων στους μηχανισμούς στήριξης! Ετσι, σε περίπτωση «αθέτησης» από την πλευρά των τραπεζών όπως κανονιών, πτώχευσης κ.ά. τα σπασμένα θα φορτωθούν εξ ολοκλήρου στον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή και πάλι στις πλάτες του λαού ! Ξέχωρα από το παραπάνω έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες για το ξεκοκάλισμα και του νέου εθνικού πακέτου με ακόμη 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Διεργασίες και παζάρια εξελίσσονται γύρω από τη μοιρασιά της τραπεζικής πίτας ενόψει και του πορίσματος που θα καταθέσουν οι διορισμένοι από την κυβέρνηση «σύμβουλοι», τα μονοπώλια Lazard, Deutche Bank και HCBC. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες η κυβέρνηση ανοίγει το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων σε κοιναγορίτικα και άλλα μονοπώλια. Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρει το «ενδιαφέρον της» για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με τον ισχυρισμό ότι οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις δεν είναι του «αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς δρομολογεί τις διαδικασίες για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενδεχομένως σε συνεργασία με λεγόμενο «στρατηγικό επενδυτή».

ΒΟΥΛΗ
Ψήφισαν την περαίωση

Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Με δύο ονομαστικές ψηφοφορίες, στα άρθρα 4 και 12 (αφορούν τις εξαιρέσεις από την περαίωση και τα εικονικά τιμολόγια), ολοκληρώθηκε χτες στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την περαίωση που ψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές αποκλειστικά, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Και στις δύο ψηφοφορίες σε σύνολο 99 βουλευτών 53 τάχθηκαν υπέρ και 46 κατά.

Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ με τον εισηγητή του Αγγελο Τζέκη να σημειώνει πως «το ΚΚΕ έχει διατυπώσει την αντίθεσή του και είναι μια αντίθεση κάθετη. Οχι όπως κάνει η ΝΔ, που προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση κάτι να αλλάξει για να το ψηφίσουν μαζί». Επανέλαβε ότι «για εμάς δίκαιο είναι να φορολογηθούν τα κέρδη ομίλων με 45%», ενώ επισήμανε ότι «με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση κάνει μια φοροεπιδρομή με έναν καθαρό, εκβιαστικό τρόπο προς τους μικροεπαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους». Με το νομοσχέδιο «θα φορολογηθούν βαρύτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα μειωθεί το φορολογικό βάρος σε όσους έχουν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, προσθέτοντας πως «είναι ένα καθαρά ταξικό νομοσχέδιο».

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι «γίνεται πράξη η εξαγγελία για γενναία ρύθμιση που βάζει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν με μια τελευταία ευκαιρία. Να σταματήσουμε να υποκρινόμαστε και να αφήσουμε μια κατάσταση να αναπαράγεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ