Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Πολυποίκιλη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου

Στην ...επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης των επιχειρηματιών ποντάρει η κυβέρνηση

Ευημερία για τους λίγους και... «κοινωνική συνοχή» για τους πολλούς με εγγυητές τις τράπεζες, το μνημόνιο και τον «υγιή ανταγωνισμό», υπόσχεται η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στη βάση των χτεσινών αναφορών του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, για τις βασικές κατευθύνσεις του υπουργείου του. «Ανάπτυξη» κόντρα στην ύφεση και ένα νέο πρότυπο - μοντέλο ανάπτυξης, είναι οι βασικοί στόχοι που επισημάνθηκαν και στους οποίους θα στηριχτεί η κυβερνητική πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Περισσότερο από ποτέ, χτες φάνηκε ότι η κυβέρνηση «ρίχνει τις γέφυρες» και σε επίπεδο διακηρύξεων με τη μικρή βιοτεχνία, τον μικρό έμπορο, τον επαγγελματία, τον αυτοαπασχολούμενο, που με τη δουλειά τους καλύπτουν βασικές εγχώριες ανάγκες και υπηρεσίες.

Τα επόμενα κυβερνητικά βήματα προβλέπουν - απόλυτα ταυτισμένα και με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ - ενίσχυση της «εξωστρέφειας» και της «καινοτομίας». Γι' αυτό και την ερχόμενη βδομάδα ο υπουργός θα έχει επαφές με εξαγωγείς σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, προκειμένου να προσδιοριστεί ο τρόπος ενίσχυσής τους με χρηματοδοτήσεις και «άυλες δράσεις», ώστε στην επόμενη τετραετία να διπλασιαστεί το ποσοστό των εξαγωγών επί του ΑΕΠ και να φτάσει το 16%. Αναφορικά με την «καινοτομία», που ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για μια «δυναμική» και «επιθετική» οικονομία, όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που εκτελούνται ή πρόκειται να δημιουργηθούν, καθώς και το ΕΣΠΑ και άλλα ανάλογα εργαλεία, θα προσανατολιστούν προς τη στήριξή της.

Ανάλογα, ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος που θα είναι έτοιμος τέλος του Οκτώβρη - και που θα δίνει βάρος όχι τόσο στις επιδοτήσεις, αλλά και σε άλλες υποστηρικτές δράσεις για τις επιχειρήσεις, π.χ., φορολογικές διευκολύνσεις - θα προσανατολιστεί στη στήριξη της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Στο «διά ταύτα», ο υπουργός έκανε λόγο για 2 δισ. ευρώ την περίοδο 2010 - 2011 για την ανάπτυξη με την προσδοκία οι τράπεζες να συνεισφέρουν άλλα... 3 - 4 δισ. ευρώ.

Εκανε επίσης λόγο για «επανεκκίνηση» της οικονομίας, με σκοπό την αύξηση της ζήτησης, που θα αυξήσει τους τζίρους. Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή την αόριστη, ανακριβή και δημαγωγική δήλωση, αναφέρθηκε στη «μεγάλη φιλοδοξία» για ένα... «μεγάλο κίνημα νέων επενδυτών», τόσο σε ηλικία όσο και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Μάλιστα, θα κληθούν χιλιάδες επιστήμονες που η κυβέρνηση θα τους δώσει «φτερά». Με τα μεροκάματα μειωμένα και ψαλιδισμένα, με τις συντάξεις κομμένες, με τη φορολογία να επιβαρύνει κάθε πτυχή της ζωής και να καθηλώνει την κατανάλωση, με τις μικρές επιχειρήσεις να σπρώχνονται στον «καιάδα» της... καινοτομίας και της εξωστρέφειας, με τους πόρους να διοχετεύονται στις μεγάλες επιχειρήσεις!!!

Ειδικά για την αγορά, ο υπουργός επανέλαβε την απορία του για το γεγονός ότι μια σειρά από προϊόντα των πολυεθνικών πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα, αλλά δεν προανήγγειλε κάποια παρέμβαση, αφού η κυβέρνηση αποσκοπεί μόνο στην εφαρμογή των νόμων και στη λειτουργία του «υγιούς ανταγωνισμού». Τέλος, προωθείται νέος νόμος για την αδειοδότηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων, έως το τέλος του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ