Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Ξεκοκαλίζουν τα κρατικά «πακέτα»

Εντείνονται οι διεργασίες, ενόψει αποκρατικοποιήσεων

Στο διορισμό της διοίκησης και την ενεργοποίηση του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» προχώρησε χτες η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τις αξιώσεις του τραπεζικού κεφαλαίου και γενικότερα από την πλουτοκρατία.

Πρόκειται για ένα πρόσθετο εργαλείο για τον πακτωλό με τα 10 δισ. ευρώ από τα συνολικά δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), που πηγαίνουν απευθείας για τις «ανάγκες» των τραπεζών. Είναι δάνεια που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού και μάλιστα με σκληρούς τοκογλυφικούς όρους και από πάνω επιπλέον προμήθειες 0,5%. Τα ποσά αυτά προορίζονται για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Σύμφωνα με τις «δανειακές συμβάσεις», που υπέγραψε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο «χορηγός» των 10 δισ. ευρώ είναι το ελληνικό κράτος, δηλαδή το κράτος έχει την αποκλειστική ευθύνη για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων στους μηχανισμούς στήριξης! Ετσι, σε περίπτωση «αθέτησης» από την πλευρά των τραπεζών όπως κανονιών, πτώχευσης κ.ά. τα σπασμένα θα φορτωθούν εξ ολοκλήρου στον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή και πάλι στις πλάτες του λαού ! Ξέχωρα από το παραπάνω έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες για το ξεκοκάλισμα και του νέου εθνικού πακέτου με ακόμη 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Διεργασίες και παζάρια εξελίσσονται γύρω από τη μοιρασιά της τραπεζικής πίτας ενόψει και του πορίσματος που θα καταθέσουν οι διορισμένοι από την κυβέρνηση «σύμβουλοι», τα μονοπώλια Lazard, Deutche Bank και HCBC. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες η κυβέρνηση ανοίγει το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων σε κοιναγορίτικα και άλλα μονοπώλια. Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρει το «ενδιαφέρον της» για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με τον ισχυρισμό ότι οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις δεν είναι του «αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς δρομολογεί τις διαδικασίες για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενδεχομένως σε συνεργασία με λεγόμενο «στρατηγικό επενδυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ