ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξεκίνησε το 33ο Πανσιδηροδρομικό Συνέδριο

Η σταθερή εργασία και οι ασφαλείς μεταφορές απαιτούν σύγκρουση με τα κέρδη των μονοπωλίων, τόνισε στο χαιρετισμό της η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ξεκίνησαν χτες οι τριήμερες εργασίες του 33ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Σημείο αναφοράς των χτεσινών εργασιών οι τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων. Οι θέσεις των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για το σιδηρόδρομο είχαν ένα κοινό βασικό χαρακτηριστικό: Εκρυψαν από τους εργαζόμενους ότι η κυριαρχία των μονοπωλίων είναι αυτή που επιβάλλει την απελευθέρωση των μεταφορών και κατ' επέκταση το ξεπούλημα του ΟΣΕ, αυτή που αντιμετωπίζει το δικαίωμα στην εργασία ως «κόστος» και το δικαίωμα σε ασφαλείς μεταφορές ως εμπόρευμα και γι' αυτό τα χτυπά και τα δύο.

Στην αντίπερα όχθη, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, κάλεσε σε πάλη για ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η κυβέρνηση εκβιάζει και αξιοποιεί το χρέος και το έλλειμμα, αλλά και τον αυταρχισμό και την καταστολή, για να περάσει η ιδιωτικοποίηση και ο σφαγιασμός των εργασιακών δικαιωμάτων. Τα μέτρα που προωθούνται είναι προαποφασισμένα σημείωσε και πρόσθεσε ότι στόχο έχουν τη δημιουργία ενός καθεστώτος «που βολεύει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, με την είσοδό τους στην εγχώρια αγορά σιδηροδρομικών, επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών. Μαζί πηγαίνει και η σφαγή στα εργασιακά δικαιώματα. Γι' αυτό γίνεται προσπάθεια συκοφάντησης των εργαζομένων, που παλεύουν ενάντια στην πολιτική που τους εξοντώνει (...) Γι' αυτό και οι κυβερνώντες λένε "όλοι μαζί τα φάγαμε" κάνοντας δήθεν αυτοκριτική». Ταυτόχρονα, η πολιτική αυτή θυσιάζει τις ανάγκες του λαού «για γρήγορες, φθηνές, συχνές και ασφαλείς μεταφορές (...) και φυσικά θα αποτελέσει τον οδηγό για τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις». Για το ΚΚΕ, είπε, «διέξοδος είναι η σύγκρουση με την ευρωενωσιακή πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η συγκρότηση μετώπου πάλης που θα διεκδικεί σιδηρόδρομο που να υπάγεται σε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα μεταφορών και συγκοινωνιών και θα είναι λαϊκή περιουσία, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Θα είναι στο πλαίσιο φιλολαϊκής οικονομικής πολιτικής και εξουσίας που θα είναι πραγματικά κυρίαρχος ο λαός. (...) Σε αυτήν την κατεύθυνση όχι μόνο θα καταψηφίσουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο (...) αλλά καλούμε τους εργατοϋπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους αγρότες, νέους και γυναίκες να παλέψουν σε κοινό μέτωπο κατά των μονοπωλίων και των κομμάτων που τα υπηρετούν. Ετσι, ο αγώνας θα γίνει πιο αποτελεσματικός, θα έχει προοπτική. Οπλο του αγώνα είναι και η ψήφος στις επερχόμενες εκλογές. Μην τη χαραμίσετε, η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα σας το θυμίζει».

Θέλουν σιδηροδρόμους ανοιχτούς για τα μονοπώλια

Ο Στ. Ξεκαλάκης, επικεφαλής τομέα Μαζικών Χώρων του ΠΑΣΟΚ, πιπίλισε την καραμέλα περί διάσωσης της χώρας και προκάλεσε, μιλώντας για ένα νέο ξεκίνημα που προϋποθέτει «να είναι ανοιχτές όλες οι σιδηροδρομικές γραμμές», τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν οι γραμμές που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός. Αφησε, δηλαδή, υπονοούμενα κατά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, προσπερνώντας αποτελέσματα της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όπως οι περικοπές των δρομολογίων που ήδη αυξάνονται.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Στ. Καλαφάτης, δεν ήρθε και γι' αυτό διαβάστηκε ο χαιρετισμός του, στον οποίο έλεγε ότι το σχέδιο της ΝΔ για τον ΟΣΕ είναι σε πολλά σημεία ίδιο με αυτό της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι θέσεις που ανέπτυξαν ο Παν. Λαφαζάνης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Παρασκευόπουλος και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Διάκος, εκ μέρους των «Οικολόγων Πρασίνων», ήταν «εύηχες», αλλά σε τέτοιο σημείο γενικόλογες και αταξικές που, εκ του αποτελέσματος, στηρίζουν την κυρίαρχη αστική τάξη.

Ενώ ακούγοντας τις θέσεις της «Δημοκρατικής Αριστεράς» από τον Δ. Χατζησωκράτη, νόμιζες ότι άκουγες εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. «Η δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα στη δρομολόγηση και εκμετάλλευση επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών, στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, μπορεί να είναι ελεύθερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη ΓΣΕΕ μίλησαν ο Φ. Θωμάς (ΠΑΣΚΕ) και ο Ε. Μπουζούλας (ΔΑΚΕ). Ο πρώτος καλλιέργησε την αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να θεωρούν ως μη αντιστρέψιμο το σφοδρό χτύπημα που δέχθηκαν τους τελευταίους μήνες, ενώ ο δεύτερος διαμαρτυρήθηκε μεταξύ άλλων που η κυβέρνηση δεν κάνει «διάλογο» με τους εργαζόμενους και αναπόλησε «ευτυχισμένες στιγμές» ταξικής συνεργασίας μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - από την οποία προέρχεται - και της διορισμένης διοίκησης της ΔΕΗ.

ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πάρτε στα χέρια σας την επιτυχία της απεργίας!

Να συγκροτήσουν οι εργαζόμενοι απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο εργασίας. Να παραμερίσουν όσους επιδιώκουν μια εκφυλισμένη κινητοποίηση

Η εγκατάλειψη των συμβιβασμένων συνδικαλιστών είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση των εργατικών αγώνων
Η εγκατάλειψη των συμβιβασμένων συνδικαλιστών είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση των εργατικών αγώνων
Σε γενικό ξεσηκωμό καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με κάλεσμα - ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους στο δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ, στην Εκπαίδευση και την Υγεία, μπροστά και στην απεργία στις 7 του Οκτώβρη. Το ΠΑΜΕ καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στην Αθήνα, στην Ομόνοια στις 11 π.μ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Πάρτε την απεργία στα δικά σας χέρια. Οργανώστε τη μέσα από απεργιακές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα, μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Μην την αφήνετε να εξελιχθεί σε μια ακόμη απροετοίμαστη, ανοργάνωτη απεργία, χωρίς τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων. Σε μια ακόμη εκφυλισμένη απεργιακή κινητοποίηση, όπως επιδιώκει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.

Είναι επιλογή της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, είναι στάση συνειδητή. Επιδιώκουν και από αυτή την κινητοποίηση, όπως και σε όλες τις προηγούμενες, να σπείρουν την απογοήτευση, την ηττοπάθεια στο κίνημα. Δεν έχουν ούτε στόχο, ούτε σχέδιο και θέληση να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική. Επιδιώκουν μέσω τέτοιων άμαζων κινητοποιήσεων να εμφανίζονται με αγωνιστικό πρόσωπο και ταυτόχρονα να διευκολύνουν την κυβέρνηση στην υλοποίηση της βάρβαρης πολιτικής της.

Αυτό κάνουν χρόνια τώρα με την τακτική τους. Αυτό κάνουν και σήμερα και στην ουσία αποδέχονται τις θέσεις και την τακτική του προέδρου της ΓΣΕΕ, κ. Παναγόπουλου, ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και ότι δεν πρόκειται να γίνουν απεργίες το επόμενο διάστημα.

Αυτό έκαναν και προχτές, στις 29 Σεπτέμβρη, με την εκφυλιστική συγκέντρωση των 1.000 ανθρώπων που οργάνωσαν μαζί με τη ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος στα πλαίσια της ξεπουλημένης Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Ετοιμάζονται να πάρουν μέρος σε έναν ακόμη "κοινωνικό διάλογο" με την κυβέρνηση, για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, προσφέροντάς της, για μια ακόμη φορά, το αναγκαίο άλλοθι να μας γονατίσει οικονομικά και να συνδέσει τις αμοιβές μας με την παραγωγικότητα και τη συμπεριφορά μας.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Πάρτε την απεργία στα χέρια σας. Με τη μαζική σας συμμετοχή σε αυτή και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στείλτε αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης, της τρόικας και των μέτρων που περνούν.

Δεν περιορίζονται και δεν αρκούνται στα χτυπήματα που έχουν δώσει μέχρι τώρα, που πλήττουν καίρια τη ζωή των οικογενειών μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Ετοιμάζουν ακόμη πιο βάρβαρα, πιο αντιλαϊκά μέτρα. Σχεδιάζουν να δώσουν τη χαριστική βολή σε ό,τι έχει απομείνει από τα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας.

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης (και "συναγωνιστή" και "συντρόφου" του προέδρου της ΑΔΕΔΥ), κ. Πάγκαλου, για υπεράριθμους και τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους και ότι "όλοι μαζί τα φάγαμε", προετοιμάζουν το κατάλληλο έδαφος.

Οσο τους ανεχόμαστε θα γίνονται πιο επιθετικοί

Οσο τους ανεχόμαστε και δε δρούμε αποφασιστικά, όσο δεν τους κονταίνουμε πολιτικά και συνδικαλιστικά, τόσο πιο θρασείς θα γίνονται, τόσο πιο κυνικά και ξετσίπωτα θα συμπεριφέρονται.

Χρόνια τώρα ρουσφετολογούν και χρησιμοποιούν ως λάφυρο το δημόσιο, προσέφεραν και προσφέρουν τεράστια ποσά από τον ιδρώτα του λαού στα μονοπώλια (Ολυμπιάδα, στρατιωτικοί εξοπλισμοί, φοροαπαλλαγές, κ.ά.), τώρα με κυνισμό και θράσος προσβάλλουν το λαό, λέγοντας ότι "μαζί τα φάγαμε".

Και μόνο γι' αυτό αξίζει η Ομόνοια να γεμίσει με δημόσιους υπαλλήλους.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Ελάτε με το ΠΑΜΕ, όλοι μαζί για να αντισταθούμε στις νέες περικοπές που ετοιμάζουν στους μισθούς και στα επιδόματά μας.

Να εναντιωθούμε στην άρση της μονιμότητας, στις νέες μαζικές απολύσεις που ετοιμάζουν, στις σχέσεις εργασίας - λάστιχο, στον αυταρχισμό.

Να εναντιωθούμε στα σχέδιά τους να μετατρέψουν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, σε χώρους επενδύσεων και υπερκερδών των κεφαλαιοκρατών.

Να εμποδίσουμε τη σύνδεση των μισθών μας με την παραγωγικότητα και την υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων σε νόρμες και αντιλαϊκούς στόχους που αυτοί θα καθορίζουν για να είναι το κράτος τους πιο αποτελεσματικό για το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

Να ματαιώσουμε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ώστε κράτος και εργοδότες να διαπραγματεύονται ατομικά, όπως επιδιώκουν. Να ματαιώσουμε τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, στο νερό, στα καύσιμα, στα εισιτήρια, στο ΦΠΑ, τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Να αγωνιστούμε για την επαναφορά των δεκάδων ιατρικών πράξεων που μας περιέκοψαν, την καταβολή του εφάπαξ που το καθυστερούν χρόνια.

Να μη γίνουμε συνένοχοι νέων αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων, μέσω του "Καλλικράτη".

Μεγάλο το βάρος και της ατομικής ευθύνης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης για την πορεία των εξελίξεων. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την προσωπική στάση καθενός από μας. Φτάνουν οι συμβιβασμοί και η ανοχή σε πολιτικές και συσχετισμούς που μας πνίγουν. Εχουμε τη δύναμη και τα μέσα να ανατρέψουμε και συσχετισμούς και πολιτικές. Με το ΠΑΜΕ, με το ταξικό κίνημα, μπορούμε να χαράξουμε μια ελπιδοφόρα και νικηφόρα προοπτική. Η συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών βιοτεχνών και εμπόρων, μικρομεσαίων αγροτών, των νέων και των γυναικών που οικοδομείται, ανοίγει αυτή την προοπτική. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Είναι ο δικός μας δρόμος, η δική μας εναλλακτική λύση στα βάσανα που φέρνουν για μας και τα παιδιά μας οι καπιταλιστικές κρίσεις, αλλά και η καπιταλιστική ανάπτυξη. Για να γίνουν τα βασικά μέσα παραγωγής λαϊκή περιουσία και για να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, που είναι μεγάλες, με κριτήριο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

Σύνθημά μας: ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ - ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ».

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνειδητή απαξίωση καταγγέλλει η ΔΑΣ

Για απαξίωση και διάλυση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου, με στόχο την ιδιωτικοποίησή της, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τον τελευταίο μήνα, ελάχιστα απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα λειτουργούν εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης. Οι γειτονιές γεμίζουν σκουπίδια, ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη αντικείμενα και μπάζα. Επιστρατεύθηκαν τα λίγα οχήματα άλλων υπηρεσιών για να δοθεί κάποια προσωρινή λύση. Στις ελλείψεις ανταλλακτικών και λαδιών, που χρειάζονται για τη συντήρηση των οχημάτων, προστέθηκε και η έλλειψη πετρελαίου κίνησης.

Οι δύο (2) βάρδιες της αποκομιδής έγιναν 18. Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα δεν ξέρουν τι θα πει σταθερό ωράριο. Ταυτόχρονα, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα των δύο τελευταίων μηνών και η διοίκηση του δήμου τους έκοψε αυθαίρετα και την παροχή του 1 λίτρου γάλακτος την ημέρα.

Η ΔΑΣ καταγγέλλει τις πλειοψηφίες του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας που αρνούνται τις προτάσεις της ΔΑΣ για κινητοποιήσεις, αποκαλύπτοντας τη στήριξή τους στην αντεργατική πολιτική της διοίκησης του δήμου.

Καλεί τους εργαζόμενους σε συστράτευση με τη ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ στον αγώνα για ΟΤΑ με αποκλειστικά δημόσιο - κοινωνικό χαρακτήρα, με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που θα προσφέρονται δωρεάν στο λαό, με εργαζόμενους με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα.

«ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ»
Νέα έφοδος ενάντια σε μισθούς και δικαιώματα

Την έναρξη ενός διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις κήρυξαν χτες η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ

Ο «μισθός» θα συνδέεται με το «παραγόμενο αποτέλεσμα», λέει η κυβέρνηση. Αραγε, πώς θα «αξιολογείται» ο δάσκαλος που δε θα διδάσκει ό,τι συμφέρει τις πολυεθνικές;
Ο «μισθός» θα συνδέεται με το «παραγόμενο αποτέλεσμα», λέει η κυβέρνηση. Αραγε, πώς θα «αξιολογείται» ο δάσκαλος που δε θα διδάσκει ό,τι συμφέρει τις πολυεθνικές;
Μαζί με την προσαρμογή της δομής και λειτουργίας του κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου, η κυβέρνηση επιταχύνει και την αντίστοιχη προσαρμογή των εργαζομένων στο Δημόσιο. Αυτό επιβεβαιώνει το «πλαίσιο διαλόγου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο» που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, μετά από σχετική συνάντηση που είχαν με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.

Στη συνάντηση δε συμμετείχαν οι ταξικές δυνάμεις αρνούμενες να νομιμοποιήσουν τα νέα αντεργατικά παζαρέματα που ξεκινούν πίσω από την πλάτη των εργαζομένων και μάλιστα λίγες μέρες πριν την πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της επόμενης Πέμπτης.

Το «πλαίσιο "διαλόγου"» (του οποίου το αποτέλεσμα προδικάζει άλλωστε και το Μνημόνιο) σκιαγραφεί το μοντέλο ενός εργαζόμενου του οποίου η αμοιβή και τα δικαιώματα θα ελέγχονται ασφυκτικά από το πόσο σωστά κάνει αυτά που απαιτούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Προμηνύονται δραματικές περικοπές στους σημερινούς βασικούς μισθούς, πλήρης εξατομίκευση του τελικού μισθού, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα να περικόψει τη μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο τομέα κατά 2,7 δισ. ευρώ ευρώ πράγμα που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη καθίζηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Η κοροϊδία του «διαλόγου» αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στον οποίο έχουν υπολογιστεί όλες οι περικοπές που τάχα τώρα τίθενται στη διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα, στις θέσεις της κυβέρνησης, όπως παραδόθηκαν στην ΑΔΕΔΥ - αναφέρεται: «Στόχος αυτού του νέου συστήματος αμοιβών είναι:

  • Να συνδέεται με την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων.
  • Να ακολουθεί το σύστημα σταδιοδρομίας.
  • Να συνδέεται με τη σπουδαιότητα των ασκούμενων καθηκόντων και την κατοχή θέσεων ευθύνης.
  • Να σχετίζεται με το παραγόμενο αποτέλεσμα.
  • Να συγκλίνει από άποψη δομής και τάσεων προς τα ευρωπαϊκά συστήματα αμοιβών.
  • Να λαμβάνει υπόψη τις γενικότερες συνθήκες εργασίας».

Οι προθέσεις της κυβέρνησης γίνονται, επίσης φανερές, και από τα ερωτήματα που η ίδια έθεσε προς συζήτηση στην ΑΔΕΔΥ, αν και η αξία τους είναι εντελώς ρητορική, αφού οι στόχοι του νέου μισθολογίου δίνουν από μόνοι τους τις απαντήσεις. Στο πλαίσιο διαλόγου που έθεσαν οι υπουργοί αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής ερωτήματα:

Η εφαρμογή ενός ενιαίου μισθολογίου θα προβλέπει μισθολογική «διαφοροποίηση ανάμεσα σε νεοεισερχόμενους και νυν υπαλλήλους; Ποια επιδόματα θα πρέπει να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό; Ποια πρέπει να είναι η σχέση μεταξύ εισαγωγικής και καταληκτικής αμοιβής; Πρέπει να συνδέεται η αμοιβή με κριτήρια όπως θέση ευθύνης, ειδικότητα, επίπεδο και σχέση συναλλαγής και παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη; Ποια θα πρέπει να είναι η σχέση σύνδεσης αμοιβής και απόδοσης στο δημόσιο τομέα; Πρέπει να υπάρχει κλαδική διαφοροποίηση;».

Με δήλωσή του στο «Ρ», ο Δημήτρης Αγκαβανάκης στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο κατήγγειλε την κάλυψη που προσφέρει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ στους αντεργατικούς σχεδιασμούς και σχολιάζοντας τη χτεσινή συνάντηση ΑΔΕΔΥ - κυβέρνησης σημείωσε: «Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή της στην έναρξη του ''διαλόγου'' δίνει άλλοθι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για περαιτέρω μισθολογικές περικοπές και χειραγώγηση σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση μέσα από αυτό το νέο μισθολόγιο θα υλοποιήσει την ντιρεκτίβα του μνημονίου για παραπέρα περικοπές των ήδη χαμηλών δημοσιοϋπαλληλικών μισθών, για διαφοροποίηση των μισθών ανά υπάλληλο με διάφορα κριτήρια σκοπιμότητας που οδηγούν στην πλήρη μισθολογική εξατομίκευση».

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Προχωρούν οι συνελεύσεις και συσκέψεις

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 10 π.μ., προχωρούν σήμερα το ΠΑΜΕ μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, ενάντια στις νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων και Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και δίνοντας συνέχεια στη δράση τους για την υπεράσπιση της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της κρίσης. Δράση στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν στις 23 του Σεπτέμβρη και τα συλλαλητήρια σε 60 πόλεις όλης της χώρας για να μη γίνει καμιά αύξηση σε ρεύμα, ΦΠΑ και πετρέλαιο.

Η απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης απαιτεί την ταξική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένη η μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και στις συσκέψεις που προγραμματίζουν τα ταξικά συνδικάτα. Ετσι:

  • Σήμερα, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της (Σολωμού 65, 6ος όροφος) στις 6 μ.μ. όλες τις σωματειακές επιτροπές και τα σωματεία της Αττικής και γύρω περιοχών (Κορινθίας, Εύβοιας κτλ.)
  • Μεθαύριο, Κυριακή 3 του Οκτώβρη, σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Καρφούρ Μαρινόπουλος» και «Ντία» στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52).

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων και Συναφών Τυποποιημένων Προϊόντων Αττικής, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48) στις 10 το πρωί.

-- Η Ενωση Λιθογράφων, Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ακαδημίας και Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

  • Τη Δευτέρα 4 του Οκτώβρη σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Φαρμάκου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ