ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διευρύνεται το μέτωπο του πολέμου

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επιδρομή στον εναέριο χώρο του Πακιστάν, στην περιοχή Κουράμ πραγματοποίησαν χτες οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Πακιστανοί στρατιώτες. Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «αρκετούς ενόπλους», δικαιολογώντας την επίθεση ως «νόμιμη αυτοάμυνα», υποστηρίζοντας ότι βρέθηκαν «αντιμέτωποι με ομάδες Ταλιμπάν», που ήδη εκτόξευαν ελαφρά πυρά εναντίον τους. Η είδηση στάθηκε αφορμή για την πρόκληση «διπλωματικού επεισοδίου», με το Ισλαμαμπάντ να ανακοινώνει το κλείσιμο του κύριου δρόμου χερσαίου ανεφοδιασμού της περιοχής Κίμπερ, των κατοχικών δυνάμεων, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού τα ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον συνοριακού φυλακίου με πυραύλους και συνέχισαν να σφυροκοπούν την περιοχή για μισή ώρα.

Οι συγκεκριμένες επιθέσεις σημειώθηκαν μόλις μερικές μέρες μετά τις πολύνεκρες επιδρομές του σαββατοκύριακου, κατά τις οποίες οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 50 ανθρώπους σε πακιστανικό έδαφος, προκαλώντας την κοινή γνώμη, που είχε σαν αποτέλεσμα και την αντίδραση της πακιστανικής κυβέρνησης, που απείλησε για μελλοντική δράση σε περίπτωση «επιθέσεων στο πακιστανικό έδαφος». Ωστόσο, οι διάφορες δηλώσεις και αντιδράσεις μόνο ως «λεονταρισμοί» μπορούν να αξιολογηθούν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ λειτουργεί πάγια στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι οκτώ Γερμανοί και δύο Βρετανοί αποτελούν τον πυρήνα της αλ Κάιντα που στοχεύει ευρωπαϊκές πόλεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι το σχέδιο είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ένας Βρετανός σκοτώθηκε τις προηγούμενες μέρες σε πυραυλική επίθεση της CIA στο Πακιστάν. Πληροφορίες που ενισχύουν τη λογική της επέκτασης του πολέμου από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν. Χαρακτηριστική ήταν και η συνάντηση του επικεφαλής της CIA, Λέον Πανέτα, με τον Πακιστανό αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, με θέμα τον «καλύτερο συντονισμό για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ετοιμάζονται ανταλλάγματα

TEΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεσμεύσεις» σε καίρια θέματα του μεσανατολικού ζητήματος φέρεται πως έχει πάρει ήδη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα εις όφελος του Ισραήλ σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανέφερε χτες η ισραηλινή εφημερίδα «Χα'αρέτζ».

Η εφημερίδα επικαλείται τον Ντέιβιντ Μοκόβσκι, «ερευνητή με γερές προσβάσεις στον Ντένις Ρος, τον επικεφαλής των συμβούλων του προέδρου Ομπάμα για το Μεσανατολικό», ο οποίος φέρεται πως αποκάλυψε επιστολή του Αμερικανού ηγέτη προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στη συγκεκριμένη επιστολή, ο Ομπάμα ζητώντας από τον Νετανιάχου το δίμηνο πάγωμα των ισραηλινών εποικισμών, υπόσχεται στη συνέχεια:

  • Μακρόχρονη αλλά...«προσωρινή» παρουσία ισραηλινών στρατιωτών στην Κοιλάδα του Ιορδάνη.
  • Να μην ξαναζητήσει άλλη αναστολή των εβραϊκών εποικισμών και της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη.
  • Να ασκήσει βέτο απέναντι σε οιαδήποτε «αντι-ισραηλινή» απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εντός του 2011.
  • Να αντιμετωπιστεί η τελική τύχη των εβραϊκών εποικισμών σαν τμήμα της τελικής συμφωνίας για το «τελικό καθεστώς» των παλαιστινιακών εδαφών.
  • Να εγγυηθεί τον τερματισμό του λαθρεμπορίου όπλων στα παλαιστινιακά εδάφη...

Στο μεταξύ, έληξε χτες «χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα» (όπως αναφέρει το Ασοσιέιτεντ Πρες) η συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Στην περιοχή έφθασε χτες και η Ευρωενωσιακή αξιωματούχος Κάθριν Αστον για σειρά συναντήσεων με την παλαιστινιακή και ισραηλινή ηγεσία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Κοινές αεροπορικές ασκήσεις Κίνας - Τουρκίας πραγματοποιήθηκαν στο Ικόνιο, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ταράφ», χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την ημερομηνία ή τις δυνάμεις που έλαβαν μέρος.

ΟΡΗ ΚΑΝΤΙΛ.-- Παράταση στην κατάπαυση του πυρός με την Τουρκία για ένα μήνα ακόμα ανακοίνωσε χτες το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ως μία ακόμα ευκαιρία «στον τερματισμό του πολέμου».

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξαν οι συνομιλίες που πραγματοποίησαν χτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι Νότιας και ΛΔ Κορέας.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στον απομακρυσμένο δήμο Αματάν, στην πολιτεία Τσιάπας, στο νότιο Μεξικό όταν λόφος κατέρρευσε υπό καταρρακτώδη βροχή, σε μια ακόμα θανάσιμη κατολίσθηση που συνδέεται με τις τροπικές καταιγίδες. Στη γειτονική πολιτεία Οαχάκα, περίπου δώδεκα άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση την Τρίτη η οποία έθαψε σπίτια.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στο Χιράλδο, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Μεντεγίν στην επαρχία Αντιόκια, μετά από κατολίθηση που προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

ΣΑΝΑ'Α.-- Οι αρχές της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι δε θα παραδώσουν στις ΗΠΑ τον ιμάμη Ανουάρ αλ-Αουλάκι, αν επιτύχουν τη σύλληψή του, ενώ παραδέχτηκαν ότι οι ΗΠΑ είχαν διεξάγει έως τον περασμένο Δεκέμβρη επιθέσεις εναντίον της «Αλ Κάιντα» στο υεμενίτικο έδαφος, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Υεμένης Αμπού Μπακρ αλ-Κούρμπι.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Σταθερή αύξηση έντασης με Κίνα και Ρωσία...

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Διπλό μέτωπο έντασης έχει ανοίξει για τα καλά πλέον η Ιαπωνία και με την Κίνα και με τη Ρωσία. Χτες, η Κίνα απελευθέρωσε τους τρεις από τους τέσσερις Ιάπωνες που συνελήφθησαν πριν μία βδομάδα να βιντεοσκοπούν παράνομα στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη βόρεια επαρχία Χεμπέι προειδοποιώντας το Τόκιο «να σταματήσει τις ανεύθυνες δηλώσεις και να εξασφαλίσει τα μεγαλύτερα συμφέροντα των διμερών σχέσεων με συγκεκριμένες ενέργειες». Ιδιαίτερα δε, όταν προηγήθηκε πριν λίγες μέρες σινο-ιαπωνικό επεισόδιο με πρόσχημα τη σύγκρουση κινέζικου αλιευτικού με σκάφος της ιαπωνικής Ακτοφυλακής και αιτία τα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις (διεκδικούμενες από την Κίνα) βραχονησίδες Σενκούκου στην ανατολική Κινέζικη Θάλασσα.

Παράλληλα, η Μόσχα κάλεσε τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Σεΐτζου Μαεχάρα να σταματήσει τις «ανάρμοστες και απαράδεκτες» δηλώσεις που έκανε προχτές με αφορμή την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις Κουρίλες Νήσους (που ήταν ιαπωνικές κτήσεις έως ότου περιήλθαν τον Αύγουστο του 1945 στην εδαφική κυριότητα της τότε ΕΣΣΔ με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου). Ρώσος αξιωματούχος κάλεσε το Τόκιο να σταματήσει τις «αδιέξοδες θέσεις» σημειώνοντας ότι οι Κουρίλες Νήσοι είναι «έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

ΗΠΑ
Κυρώσεις κατά Ιρανών αξιωματούχων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζει να σφίγγει τον κλοιό η αμερικανική κυβέρνηση αυξάνοντας τις πιέσεις μέσω νέου πακέτου κυρώσεων κατά οκτώ Ιρανών αξιωματούχων, που τους θεωρεί υπεύθυνους για συμμετοχή σε «σοβαρές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που περιελάμβαναν ξυλοδαρμούς και δολοφονίες, έπειτα από τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν τον Ιούνη του 2009.

Οι κυρώσεις, που φυσικά είναι προσχηματικές και υποκριτικές (με τους αρχιδολοφόνους να εμφανίζονται ως προστάτες του ιρανικού λαού), γνωστοποιήθηκαν μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, στην οποία τονίζεται ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε εκτελεστική διαταγή για την επιβολή κυρώσεων στους Ιρανούς αξιωματούχους και απαγορεύει σε Αμερικανούς να έλθουν σε οποιαδήποτε μορφή συναλλαγής με αυτούς.

Μεταξύ των προσώπων αυτών περιλαμβάνονται ο Μοχάμαντ Αλι Τζαφαρί, αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, ο Σαΐντ Μορταζεβί, πρώην γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης, καθώς και οι Μοσταφά Μοχάμαντ Νατζάρ, πρώην υπουργός Αμύνης, ο Χαϊντάρ Μοσλεχί.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Στα γεμάτα» στο ενεργειακό «παιχνίδι»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διευρύνει την παρουσία της στον ενεργειακό χώρο η Τουρκία, μετά και την υπογραφή νέας συμφωνίας ηλεκτρικής ενέργειας με τη Γεωργία. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ που έκανε λόγο για ενίσχυση των διμερών και οικονομικών σχέσεων, που θα διευρυνθούν περαιτέρω και με άλλα έργα ενεργειακής σύνδεσης που θα ακολουθήσουν. Ο Τ. Γιλντίζ, σε δηλώσεις του, πρόσθεσε και τη βεβαιότητά του για την ολοκλήρωση του αγωγού Ναμπούκο και την εύρεση κοινού τόπου των συμφερόντων που αφορούν τις χώρες - πηγές.

Στο πλαίσιο του κτισίματος του προφίλ της ισχυρής ενεργειακής δύναμης, που στοχεύει η Τουρκία, μίλησε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Φόρουμ Ενέργειας και Οικονομίας Μαύρης Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ρ. Ερντογάν υπογράμμισε ιδιαίτερα το ρόλο της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι, χαρακτηρίζοντάς την ως «μία ενεργειακή γέφυρα στην περιοχή», επικρίνοντας παράλληλα την ΕΕ, γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμα το κεφάλαιο της ενέργειας, λέγοντας ότι «αυτοί που εξακολουθούν να διστάζουν να ανοίξουν προς διαπραγμάτευση με την Τουρκία το κεφάλαιο της ενέργειας, ουσιαστικά το εκμεταλλεύονται, ως παράγοντα απειλής εναντίον της και αυτό δεν είναι καθόλου κομψό». Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι η Τουρκία έχει στρατηγική θέση στον ενεργειακό χάρτη, όσον αφορά τα συμφέροντα της ΕΕ, γεγονός που θα έπρεπε να συμβάλει στην ένταξη.

ΗΠΑ - ΕΕ
Βιάζονται για το Κοσσυφοπέδιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--_

ΗΠΑ και ΕΕ είναι έτοιμες να «βοηθήσουν στην επίτευξη λύσης» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στην Ουάσιγκτον μετά τη συνάντησή της αργά προχτές βράδυ με την επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον. Η Αμερικανίδα υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα μεταβεί σε Βελιγράδι και Πρίστινα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και ότι συζήτησε με την Αστον διάφορους τρόπους για τη διευκόλυνση του «διαλόγου» ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς.

Η Αστον χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ όσον αφορά στις επικείμενες διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, αποφεύγοντας εντούτοις να αναφερθεί στους σαφείς ρόλους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ωστόσο, οι μελλοντικές συνομιλίες αναμένεται να περιπλακούν ή και να καθυστερήσουν από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο μετά την αναγκαστική παραίτηση του Προέδρου των Κοσσοβάρων Αλβανών, Φατμίρ Σεϊντίου, και την πιθανή παραίτηση του πρωθυπουργού, Χασίμ Θάτσι. Ο προσωρινός αντικαταστάτης του Σεϊντίου (και πρόεδρος της Βουλής) Γιακούπ Κρασνίτσι, δήλωσε ότι μπορεί να διενεργηθούν βουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο σε έξι μήνες και πρότεινε μετά τη διεξαγωγή τους να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ