ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ
Συλλαλητήριο σήμερα στην Αθήνα

Αντιδρούν στην κυβερνητική τροπολογία νέων ιδιωτικοποιήσεων

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΤΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΤΕ
Οξύνονται οι αντιδράσεις εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, ενάντια σε τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει την απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου στον ΟΤΕ. Η ίδια τροπολογία προβλέπει την ιδιωτικοποίηση - μέχρι 49% σε πρώτη φάση - του ΟΠΑΠ και των ΕΛΤΑ. Χτες ξεκίνησαν οι απεργίες στον ΟΤΕ και έγινε η πρώτη πορεία εργαζομένων του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σήμερα πραγματοποιείται συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόσφατα, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αποφάσισαν σε πρώτη φάση επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες (μέχρι και αύριο). Σήμερα κάνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο, στη 1.00 μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αύριο, πιθανή μέρα ψηφοφορίας για την τροπολογία, προχωρούν σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Χτες, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία έφτασαν, σε κάποιες περιοχές, μέχρι και το 95%. Το μεσημέρι εκατοντάδες εργαζόμενοι, μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ, πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Εκεί, μαζί με αντιπροσώπους του ΟΣΕ, του ΕΛΤΑ και της ΓΣΕΕ συναντήθηκαν με τον υπουργό. Ο Γ. Παπαντωνίου τους διαβεβαίωσε για τις αγαθές προθέσεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος, προεκλογικά, διαβεβαίωνε ότι το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΤΕ δεν πρόκειται να χαθεί για το δημόσιο. Ο δε πολιτικός του προϊστάμενος, ο Κ. Σημίτης, το 1993, βουλευτής τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνυπέγραφε τροπολογία για «να αποτραπεί η παράδοση του ΟΤΕ στα ξένα συμφέροντα και να αποκατασταθεί ο επιβαλλόμενος δημόσιος έλεγχος», που κινδύνευε επί υπουργίας Μάνου.

Επιπλέον, χτες, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΛΤΑ, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε την αντίθεσή του με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομείου. Ο πρόεδρος Φ. Θωμάς επανέλαβε τρεις - τέσσερις φορές ότι «ο αγώνας τώρα αρχίζει». Ομως δεν προσδιόρισε πώς θα εξελιχθεί αυτός ο αγώνας, ο οποίος μάλιστα ξεκινά «λειψά».

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποφάσισαν τρίωρη στάση εργασίας σήμερα και 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο. Η απεργία θα συνεχιστεί και την Πέμπτη, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή. Ομως, απέρριψαν πρόταση της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» για δίμηνο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με απεργίες, ενημέρωση εργαζομένων, συγκεντρώσεις και άλλες ενέργειες.

Βέβαια, οι πρασινογάλανοι εταίροι της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ καλύφθηκαν πίσω από τη ΓΣΕΕ, που αναζητώντας ρόλο, εν μέσω κινητοποιήσεων, ανακοίνωσε τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα (12 - 3 μμ), με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΟΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΡΤ και ΟΠΑΠ. Καλούσε δε τους προαναφερόμενους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που εξήγγειλαν πρώτοι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

Ομως, πέρα από το τι κάνει η ΓΣΕΕ, μένει το τι κάνουν και τι έκαναν οι εν λόγω συνδικαλιστές του Ταχυδρομείου, οι οποίοι καιρό τώρα διοχετεύουν την αγωνιστικότητά τους σε συγγραφή ανακοινώσεων εναντίον της διοίκησης του ΕΛΤΑ, χωρίς ποτέ να καταγγείλουν την κυβέρνηση, που και την πολιτική απαξίωσης και ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ προωθεί και την «κακή» διοίκηση του ΕΛΤΑ διόρισε.

Σε ερώτηση για το πώς θα συνεχιστεί αυτός ο «αγώνας» μετά την Τετάρτη, το προεδρείο παρέπεμψε σε μελλοντική συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Πάντως, η ηγεσία της Ομοσπονδίας προσανατολίζεται σε άσκηση πίεσης με την απειλή απόσυρσης των 1.500 ιδιωτικών αυτοκινήτων υπαλλήλων του ΕΛΤΑ, που έναντι μικρής αποζημίωσης τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν αντίστοιχα δρομολόγια της αγροτικής διανομής. Ως μέσο πίεσης θα χρησιμοποιηθεί και η απειλή μη παροχής υπηρεσιών από τους εργαζομένους του ΕΛΤΑ, προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με το σκεπτικό ότι λειτουργεί ανταγωνιστικά και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του ΕΛΤΑ.

ΟΤΕ
«51% στο κράτος» ... η κορυφή του «παγόβουνου»

Ηκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - κυβέρνηση υπηρέτης των συμφερόντων της ολιγαρχίας, έκανε και αυτό το βήμα! Με τη γνωστή σ' αυτή μέθοδο της τροπολογίας, ανοίγει το δρόμο για εκχώρηση πακέτου μετοχών του ΟΤΕ σε ιδιώτες σε ποσοστό πάνω από το όριο του 51%. Βέβαια, για την ξεσκολισμένη για τα καλά πλέον κυβέρνηση, οι προεκλογικές υποσχέσεις - δεσμεύσεις για διατήρηση του 51% και της διοίκησης στο δημόσιο έλεγχο, αποτελούν «ψιλά γράμματα». Σημασία έχει να ανταποκριθεί στις εντολές των αφεντικών της. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, ισοπέδωση κοινωνικής ασφάλισης, παράδοση τομέων υγείας - παιδείας στην εμπορευματοποίηση κλπ. - που υλοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κεφαλαίου για ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, αύξηση των κερδών του, ενίσχυση της θέσης του στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό και ενίσχυση της θέσης των καπιταλιστών απέναντι στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία του χώρου - ΟΜΕ - ΟΤΕ και συνδικάτα - με την «πλάτη στον τοίχο», κήρυξε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με στόχο την αποτροπή της εκχώρησης ποσοστού πάνω από 49% και της διοίκησης σε ιδιώτες. Στόχος: «Ο Δημόσιος, Σύγχρονος, Ανταγωνιστικός και κερδοφόρος ΟΤΕ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΑΣΚΕ σε ανακοίνωσή της. Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ και άλλες αυτόνομες «αριστερές» δυνάμεις) της ΟΜΕ - ΟΤΕ σε συνέντευξη Τύπου απαιτεί από την κυβέρνηση «να μην κατατεθεί η εν λόγω τροπολογία» και «να αφήσει τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους χωρίς παρεμβάσεις και αλλοπρόσαλλες πολιτικές να... επιλέξουν τους συμμάχους και να οδηγήσουν τον ΟΤΕ στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται, παίζοντας ηγετικό ρόλο σε μια αγορά που πολλά έχει ακόμα να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία»!! Κυρίαρχο ζήτημα λοιπόν για τις - εκτός ΕΣΚ - δυνάμεις η διατήρηση του 51% και της διοίκησης στο δημόσιο!

Το θέμα αυτό είναι πράγματι σοβαρό. Ομως οι εξελίξεις και η κατάσταση πλέον στον ΟΤΕ τείνουν να το καταστήσουν δευτερεύον. Μάλιστα αν θεωρήσουμε πως το μεγάλο κεφάλαιο είτε σαν «στρατηγικός επενδυτής» όπως το θέλει η κυβέρνηση, είτε σαν «στρατηγικός σύμμαχος» όπως προτείνει η πλειοψηφία στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, έτσι κι αλλιώς θα βάλει «γερό πόδι» μέσα στον ΟΤΕ και θα έχει τον αποφασιστικό λόγο, τα πράγματα θα πάρουν την ίδια - ίσως με πιο έντονους ρυθμούς - πορεία, που και σήμερα, με το 51% και τη διοίκηση στο κράτος, τα μεγάλα συμφέροντα και η κυβέρνηση χαράζουν για τον ΟΤΕ, αφού:

1) Από τον 100% δημόσιο ΟΤΕ, σήμερα βρισκόμαστε σε έναν ΟΤΕ με το 49% στους ιδιώτες.

2) Η ΓΣ των μετοχών - Ιούνης 2000 - αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού του Οργανισμού, εξαιρώντας τον από το Ν.2414/96 για τις ΔΕΚΟ και την υπαγωγή του στις διατάξεις του Ν.2190/20, περί Ανώνυμων Ιδιωτικών Εταιριών. Ταυτόχρονα αποφάσισε την παραπέρα διάλυσή του με τη δημιουργία πέντε νέων θυγατρικών σε σημαντικούς τομείς δράσης του, όπως: μεγάλοι πελάτες, διεθνείς κλήσεις, δορυφορικές επικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο, ακίνητη περιουσία (ακολουθούν: κατάλογος και καρτοτηλέφωνα).

3) Οι πιο δυναμικές και κερδοφόρες θυγατρικές του (COSMOTE, OTEnet κλπ.) οδεύουν στην ιδιωτικοποίηση μέσω του Χρηματιστηρίου.

4) Ο ΟΤΕ μέσα από τις περιβόητες εξαγορές μεριδίων των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών στα Βαλκάνια και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες ανοίγει δρόμο με χρήματα του ελληνικού λαού στο μεγάλο κεφάλαιο, που ορμάει σαν ύαινα στη λεία.

5) Στο ευρύτερο πεδίο των τηλεπικοινωνιών βαδίζουμε - με σχετικό νομοσχέδιο - προς την την πλήρη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Ο ΟΤΕ χάνει και την τελευταία αποκλειστικότητά του - σταθερή τηλεφωνία - και ο τομέας στο σύνολό του παραδίδεται πλέον οριστικά στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Ο ΟΤΕ μάλιστα υποχρεώνεται να νοικιάζει για 4 χρόνια στους «ανταγωνιστές» - ιδιώτες μέχρι και το συνδρομητικό δίκτυό του, σε τιμή που θα του ορίσουν!

6) Οι εργασιακές σχέσεις και κατακτήσεις των εργαζομένων βρίσκονται υπό αίρεση, αφού ήδη στον ΟΤΕ το δημόσιο μάνατζμεντ τις παραβιάζει ανοιχτά (κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, μερική απασχόληση, παραβίαση ωραρίου, μισθολογίου, εντατικοποίηση της εργασίας) και βέβαια κινδυνεύουν από τις γενικότερες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

7) Τα ασφαλιστικά δικαιώματα βρίσκονται στον ίδιο παρονομαστή, ενώ το Ταμείο Ασφάλισης (ΤΑΠ - ΟΤΕ) βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

8) Ο ΟΤΕ επιδίδεται σε μια άγρια τιμολογιακή πολιτική σε βάρος των απλών συνδρομητών του, λειτουργώντας με καθαρά κερδοσκοπικά κριτήρια.

Μέσα σ' αυτό το καταθλιπτικό - για τα λαϊκά συμφέροντα, την ίδια τη χώρα - τηλεπικοινωνιακό τοπίο, έρχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και περνάει την άρση του εμποδίου του «51%».

Οι δυνάμεις που κυριαρχούν στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου, «βλέπουν το δέντρο και δε βλέπουν το δάσος»! Βλέπουν το 51%, και δε «βλέπουν» την πλήρη ιδιωτικοποίηση ΟΤΕ και τηλεπικοινωνιών στην πράξη με ή χωρίς τη διοίκηση και την πλειοψηφία στο δημόσιο!!!

Δεν πάσχουν από αχρωματοψία. Τα μάτια τους «θαμπώνουν» γιατί μέσα από τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» τους αποδέχονται: Τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οικονομία της αγοράς, την απελευθέρωση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, τη μετοχοποίηση κάτω από το 51%, τις θυγατρικές με ιδιώτες και διαλέγουν συμμάχους για να «παίζει» και ο ΟΤΕ στο μεγάλο παιχνίδι της νέας τάξης πραγμάτων! Στηρίζουν τη ΓΣΕΕ στην απάτη που λέγεται «κοινωνικός διάλογος».

Το 51% και η δημόσια διοίκηση στον ΟΤΕ - όπως δείχνει η πράξη - δε στάθηκαν εμπόδιο στην προώθηση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής στον ΟΤΕ και τις τηλεπικοινωνίες γενικότερα. Αλλωστε «δεν κάνουν τα ράσα τον παπά», όπως λέει και η λαϊκή παροιμία. Το πρόβλημα δεν είναι στο σχήμα, στην ταμπέλα, αλλά στο περιεχόμενο, στην πολιτική! Αυτή η πολιτική - στον πυρήνα της οποίας είναι η εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων - είναι το «παγόβουνο» στο οποίο πρέπει οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ να στρέψουν τα αγωνιστικά τους πυρά και σε κοινή δράση και συμπαράταξη με τους άλλους εργαζόμενους να το συντρίψουν, να συμβάλουν στο άνοιγμα του «άλλου δρόμου ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας».

Οι ταξικές δυνάμεις - ΕΣΚ ΟΤΕ - δίνουν ολοκληρωμένα την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής στα πλαίσια της οποίας ξεπεράστηκε και το «ταμπού» του 51%. Αναδείχνουν επίσης τις τεράστιες ευθύνες των δυνάμεων της πλειοψηφίας για την ανοχή ή και σύμπλευση στην κυβερνητική πολιτική, που με τη μέθοδο του «σαλαμιού» έφερε τον ΟΤΕ και τις τηλεπικοινωνίες στη σημερινή - αρνητική για τα λαϊκά συμφέροντα - κατάσταση.

Η εργατική τάξη της χώρας, τα άλλα λαϊκά στρώματα, η νεολαία δεν έχουν ανάγκη από τυπικά δημόσιες επιχειρήσεις. Τα λαϊκά συμφέροντα μπορούν να εξυπηρετηθούν, οι κοινωνικές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν, μόνο μέσα από 100% δημόσιες επιχειρήσεις σε όλους τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Επιχειρήσεις βάθρα της λαϊκής οικονομίας στα πλαίσια μιας άλλης φιλολαϊκής εξουσίας.


Aνδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

Στο Χρηματιστήριο η ΚΟΣΜΟΤΕ

Στο Χρηματιστήριο οδεύει η ΚΟΣΜΟΤΕ. Χτες, σε συνεδρίασή του, το ΔΣ του Χρηματιστηρίου ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της ΚΟΣΜΟΤΕ, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή της εταιρίας στην κύρια αγορά.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε, η ΚΟΣΜΟΤΕ θα διαθέσει 17.500.000 νέες κοινές ονομαστικές και 31.250.000 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές, με εγχώρια και διεθνή προσφορά.

Η δημόσια εγγραφή αναμένεται να διαρκέσει από τις 2 μέχρι 6 Οκτώβρη. Θα διατεθεί το 15% των μετοχών. Το 5% από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το 10% από το ποσοστό μετοχών που κατέχουν οι δύο σημερινοί μέτοχοι (ο ΟΤΕ και η νορβηγική ΤΕΛΕΝΟΡ). Μετά την εισαγωγή, η συμμετοχή του ΟΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΚΟΣΜΟΤΕ θα περιοριστεί περίπου στο 60% από 70% που είναι σήμερα.

Εξάλλου, με πρόσφατη κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών, η εταιρία προαλείφεται και για την εισαγωγή της σε ξένο χρηματιστήριο. Οι πληροφορίες από την ΚΟΣΜΟΤΕ επιμένουν ότι προσανατολίζεται σε αυτό του Λονδίνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ