ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον αγώνα για δημόσιο ΟΤΕ
  • Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα, αντιδρώντας στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για ξεπούλημα δημόσιου πλούτου
  • ΕΣΚ: Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία φανερώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων 

Μια από τις μαχητικότερες και μαζικότερες πορείες των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, με τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους από τις ΔΕΚΟ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην κυβερνητική τροπολογία, που προβλέπει την απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου στον ΟΤΕ καθώς και την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και των ΕΛΤΑ, μέχρι 49%.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι του ΟΤΕ, συνεπικουρούμενοι από συναδέλφους τους σε ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΑ, ΕΡΤ, ΙΓΜΕ και ΟΣΕ (πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας) συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Με συνθήματα όπως «ισχυρός ΟΤΕ, ξεπούλημα ποτέ», μαύρες σημαίες και πανώ, υπογράμμισαν ότι ο ΟΤΕ πρέπει να παραμείνει στα χέρια του λαού και να μη γίνει χρυσοφόρα επιχείρηση στα χέρια των λίγων. Να σημειωθούν και τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στη χτεσινή, δεύτερη μέρα απεργίας στον ΟΤΕ. Οπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τα ποσοστά, σε πολλές υπηρεσίες του Οργανισμού, ξεπέρασαν το 90%.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος της ΟΕΕ - ΟΤΕ Παν. Κοτρώνης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. «Ξέχασαν» όμως ότι τα προηγούμενα χρόνια οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες «συνυπέγραφαν» μετοχοποιήσεις ΔΕΚΟ, γνωρίζοντας - βέβαια - τον απώτερο στόχο της κυβέρνησης. Το ολοκληρωτικό ξεπούλημα.


Ακολούθησε η πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, στον οποίο επανέλαβαν την αντίθεσή τους με την κυβερνητική τροπολογία.

Σήμερα, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με νέα 24ωρη απεργία στον ΟΤΕ και στα ΕΛΤΑ. Το απόγευμα, οπότε και αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για την τροπολογία, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ θα συγκεντρωθούν έξω από τη Βουλή.

Ταξικός μονόδρομος

Μιλώντας στο «Ρ» ο Τ. Κλάδης, μέλος της διοίκησης της ΟΜΕ - ΟΤΕ και εκπρόσωπος της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης», δήλωσε ότι τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία «κάνουν φανερή τη διάθεση των εργαζομένων να αντιπαλέψουν τη συγκεκριμένη τροπολογία. Τους κινητοποιεί, άλλωστε, το ίδιο το πρόβλημα».

Ο Νίκος Σιτζάνης, μέλος της ΕΣΚ και αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών - ΟΤΕ, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι - με τη μαζική κινητοποίησή τους - «απέδειξαν ότι έχουν τη διάθεση να αντιπαλέψουν τις πολιτικές της ιδιωτικοποίησης, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που επιχειρεί να υλοποιήσει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση κατ' εντολή του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, ο ΟΤΕ ήταν και είναι ακόμα πιλότος εφαρμογής τέτοιων αντιλαϊκών αντιδραστικών εφαρμογών».

Αναφερόμενος στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΟΜΕ - ΟΤΕ, τόνισε: «Γνώριζαν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι εντολές της ΕΕ και δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν ολοκληρωθεί το ξεπούλημα και το ξεθεμελίωμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Εχουν σοβαρές ευθύνες που βοήθησαν να περάσουν στη συνείδηση των εργαζομένων ο αποπροσανατολισμός, η απογοήτευση και η λογική του μονόδρομου και του ψευτοκοινωνικού διαλόγου. Ομως, οι εργαζόμενοι έχουν το δικό τους μονόδρομο. Αυτόν του αγώνα με ταξική κατεύθυνση. Ετσι, είτε θα αναγκάσουν τις ηγεσίες να ακολουθήσουν είτε θα τις ξεπεράσουν».

  • Χτες το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών και εκπροσώπους της εταιρίας - χρηματοοικονομικού συμβούλου της κυβέρνησης - «Credit Suisse First Boston». Η εταιρία διερευνά τη διεθνή αγορά για πιθανούς αγοραστές νέου μετοχικού πακέτου (10 - 15%) του ΟΤΕ. Επιπλέον, υποδεικνύει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να προωθηθεί το ξεπούλημα.

Εκτιμάται ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν σενάρια για το ποσοστό των μετοχών που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου, το αν υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς από το εξωτερικό και υπό ποιες προϋποθέσεις θα έρθει ο ξένος αγοραστής.


Απεργία εξήγγειλε η ηγεσία της ΟΣΥΠΑ

Να δικαιολογήσει την απραξία της, αλλά και τη συναινετική της στάση στα κυβερνητικά σχέδια στον τομέα των αερομεταφορών, επιχείρησε ουσιαστικά χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) στην ηγεσία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).

Γνωρίζοντας καλύτερα από κάθε άλλον ότι η σύμβαση του αεροδρομίου Σπάτων καταδικάζει και την ΥΠΑ και τους εργαζόμενους και ότι με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου μένουν μετέωροι όσοι σήμερα εργάζονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι εκπρόσωποι της ηγεσίας της ΟΣΥΠΑ πέρασαν σε υποκριτική επίθεση. Αφού ισχυρίστηκαν ότι οι ίδιοι «έπραξαν το καθήκον τους», αλλά οι διοικητές της ΥΠΑ «πέρασαν» το δικό τους, είπαν ότι τώρα ήρθε η ώρα των ...κινητοποιήσεων!

Ετσι, εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για μεθαύριο, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νέου Οργανισμού ΥΠΑ, που καταρτίστηκε ερήμην των εργαζομένων και στις «αυθαίρετες παραχωρήσεις» αρμοδιοτήτων της ΥΠΑ στην «Αερολιμήν Αθηνών», σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου και των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασ. Αλεβιζόπουλος προχώρησε σε καταγγελίες κατά των προηγούμενων διοικήσεων της ΥΠΑ, αλλά άφησε στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική. Οι κύριες ευθύνες που αποδίδει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στις διοικήσεις είναι «αδικαιολόγητη καθυστέρηση» στις διαδικασίες για την παρουσία της ΥΠΑ στο αεροδρόμιο Σπάτων και έλλειψη «μέριμνας» για την τύχη του προσωπικού, όταν σταματήσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο του Ελληνικού, με δεδομένο ότι η εταιρία του αεροδρομίου προσλαμβάνει δικό της προσωπικό. Επίσης, κατηγορεί τη διοίκηση ότι δεν προχώρησε στις αναγκαίες προσλήψεις, με επακόλουθο να υπολειτουργούν τα αεροδρόμια, ενώ χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το αεροδρόμιο του Ελληνικού, λόγω έλλειψης προσωπικού στους τομείς ασφάλειας. Κατά τα άλλα, ο Β. Αλεβιζόπουλος προέβλεψε ότι το αεροδρόμιο Σπάτων δεν πρόκειται να είναι επιχειρησιακά έτοιμο το Μάρτη του 2001 και ότι θα είναι ανεπαρκές για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στελέχη της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) επισημαίνουν ότι ο αγώνας των εργαζομένων στην ΥΠΑ δεν μπορεί πλέον να είναι επιλεκτικός, αλλά εναντίον του συνόλου της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους. Για την ΥΠΑ υπογραμμίζουν ότι κυρίαρχο αίτημα των εργαζομένων είναι: ΥΠΑ ενιαία και 100% δημόσια, αποκλειστικά αρμόδια για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση όλων των αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου των Σπάτων. Και, καταλήγοντας, τονίζουν ότι είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο απ' όλους τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των «διαρθρωτικών αλλαγών» που προωθούνται στον τομέα αυτό υπέρ των μονοπωλίων.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Ξέσπασε κόντρα υπουργών - Γ. Αγγελοπούλου

Ανοιχτή είναι από χτες η υποβόσκουσα από καιρό κόντρα ανάμεσα σε υπουργούς και την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, που αντανακλά την έντονη σύγκρουση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Θ. Πάγκαλου την τελευταία στιγμή να μη μεταβεί στο Σίδνεϊ για την Ολυμπιάδα, ενώ την ίδια στιγμή από την πλευρά του Κ. Λαλιώτη διοχετευόταν στα ΜΜΕ η δυσαρέσκεια για την αποδοχή από την κ. Αγγελοπούλου των νέων πιο «σφιχτών» προθεσμιών που έθεσε η ΔΟΕ για τα έργα ευθύνης του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επισήμως το θέμα Πάγκαλου επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί, αλλά απασχόλησε επί μακρόν την πολύωρη συνεδρίαση του λεγόμενου πρωινού καφέ στο Μαξίμου.

Ο Θ. Πάγκαλος γνωστοποίησε στον Κ. Σημίτη την απόφασή του με δυο τηλεφωνήματά του προχτές το βράδυ και χτες το πρωί. Τελικά ο Κ. Σημίτης τη δεύτερη φορά συναίνεσε στην ακύρωση του ταξιδιού. Ας σημειωθεί ότι έντονη ήταν η φημολογία χτες ότι εν αναμονή της απόφασης του «πρωινού καφέ» ο Θ. Πάγκαλος τελούσε σε κατάσταση... ημιπαραίτησης. Ο Κ. Σημίτης φέρεται να «υποσχέθηκε» στον υπουργό ότι κατά την επιστροφή της κ. Αγγελοπούλου θα συζητήσει μαζί της, αλλά και να παραμένει στην άποψη πως χρειάζεται μια «υπερεταιρία», γιατί «μόνο έτσι φτιάχνονται οι Ολυμπιάδες και γιατί αυτές είναι οι υποχρεώσεις έναντι της ΔΟΕ»...

Αν και η επίσημη εξήγηση που δόθηκε για την ακύρωση του ταξιδιού Πάγκαλου ήταν ότι... είχε σοβαρότερες δουλιές στην Αθήνα, αξιοσημείωτη είναι η ανεπίσημη εξήγηση: Οτι δηλαδή με αυτό τον τρόπο ο Θ. Πάγκαλος αντέδρασε έτσι γιατί λίγες ώρες νωρίτερα στο Σίδνεϊ η Γ. Αγγελοπούλου όχι μόνο αποδέχτηκε παρατηρήσεις του Χ. Α. Σάμαρανκ για καθυστερήσεις στα θέματα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και στα έργα, αλλά μετέθεσε την ευθύνη στους υπουργούς. Οτι έπαιξαν επίσης ρόλο οι προκλητικές δαπάνες της «Αθήνα 2004» στο Σίδνεϊ, οι αστρονομικές αμοιβές ατόμων που επανδρώνουν την εταιρία, αλλά και η «στρατιά» δημοσιογράφων της αρεσκείας της που δημιουργεί η κ. Αγγελοπούλου, όταν παραμένουν στα συρτάρια της λίστες με ονόματα που έχουν δοθεί από το Μαξίμου και υπουργεία!

Πάντως έστω και αυτές οι ανεπίσημες εξηγήσεις πρέπει να θεωρούνται περισσότερο ως μια «καλή αφορμή» για την εκδήλωση της σύγκρουσης παρά ως αιτία. Εκτός από τους διαγκωνισμούς των ισχυρών συμφερόντων για την τεράστια πίτα, ασφαλώς ρόλο παίζουν και οι φιλοδοξίες των ονομαζόμενων δελφίνων που βλέπουν την κ. Αγγελοπούλου να αναδεικνύεται σε «υπερυπουργό». «Η Ολυμπιάδα βγάζει πρωθυπουργό», λέγεται στα παρασκήνια της κυβέρνησης.

Χτες στο Σίδνεϊ, η ηγεσία της «Αθήνα 2004» παρουσίασε στην ολομέλεια της ΔΟΕ την πορεία προετοιμασίας των Αγώνων του 2004. «Πρέπει να είμαι ξεκάθαρος. Η Αθήνα έχει χάσει τρία χρόνια. Τώρα έχει μόνο τέσσερα για τη διοργάνωση των Αγώνων. Τα πράγματα είναι σίγουρα πολύ δύσκολα. Ωστόσο, έχουμε την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρετε» δήλωσε ο Χ. Α. Σάμαρανκ, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ δήλωσε ότι «οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι καθοριστικοί». Και υπενθύμισε ότι τα έργα πρέπει να είναι έτοιμα το Δεκέμβρη του 2003 και όχι το Μάη του 2004, όπως έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δηλαδή, ό,τι καλύτερο για τους Ελληνες και ξένους εργολάβους, αφού καραδοκούν να αποσπάσουν υπέρογκα πριμ με πρόσχημα την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να προλάβει τις προθεσμίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ