Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον αγώνα για δημόσιο ΟΤΕ
  • Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα, αντιδρώντας στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για ξεπούλημα δημόσιου πλούτου
  • ΕΣΚ: Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία φανερώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων 

Μια από τις μαχητικότερες και μαζικότερες πορείες των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, με τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους από τις ΔΕΚΟ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην κυβερνητική τροπολογία, που προβλέπει την απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου στον ΟΤΕ καθώς και την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και των ΕΛΤΑ, μέχρι 49%.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι του ΟΤΕ, συνεπικουρούμενοι από συναδέλφους τους σε ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΑ, ΕΡΤ, ΙΓΜΕ και ΟΣΕ (πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας) συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Με συνθήματα όπως «ισχυρός ΟΤΕ, ξεπούλημα ποτέ», μαύρες σημαίες και πανώ, υπογράμμισαν ότι ο ΟΤΕ πρέπει να παραμείνει στα χέρια του λαού και να μη γίνει χρυσοφόρα επιχείρηση στα χέρια των λίγων. Να σημειωθούν και τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στη χτεσινή, δεύτερη μέρα απεργίας στον ΟΤΕ. Οπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τα ποσοστά, σε πολλές υπηρεσίες του Οργανισμού, ξεπέρασαν το 90%.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος της ΟΕΕ - ΟΤΕ Παν. Κοτρώνης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. «Ξέχασαν» όμως ότι τα προηγούμενα χρόνια οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες «συνυπέγραφαν» μετοχοποιήσεις ΔΕΚΟ, γνωρίζοντας - βέβαια - τον απώτερο στόχο της κυβέρνησης. Το ολοκληρωτικό ξεπούλημα.


Ακολούθησε η πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, στον οποίο επανέλαβαν την αντίθεσή τους με την κυβερνητική τροπολογία.

Σήμερα, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με νέα 24ωρη απεργία στον ΟΤΕ και στα ΕΛΤΑ. Το απόγευμα, οπότε και αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για την τροπολογία, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ θα συγκεντρωθούν έξω από τη Βουλή.

Ταξικός μονόδρομος

Μιλώντας στο «Ρ» ο Τ. Κλάδης, μέλος της διοίκησης της ΟΜΕ - ΟΤΕ και εκπρόσωπος της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης», δήλωσε ότι τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία «κάνουν φανερή τη διάθεση των εργαζομένων να αντιπαλέψουν τη συγκεκριμένη τροπολογία. Τους κινητοποιεί, άλλωστε, το ίδιο το πρόβλημα».

Ο Νίκος Σιτζάνης, μέλος της ΕΣΚ και αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών - ΟΤΕ, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι - με τη μαζική κινητοποίησή τους - «απέδειξαν ότι έχουν τη διάθεση να αντιπαλέψουν τις πολιτικές της ιδιωτικοποίησης, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που επιχειρεί να υλοποιήσει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση κατ' εντολή του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, ο ΟΤΕ ήταν και είναι ακόμα πιλότος εφαρμογής τέτοιων αντιλαϊκών αντιδραστικών εφαρμογών».

Αναφερόμενος στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΟΜΕ - ΟΤΕ, τόνισε: «Γνώριζαν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι εντολές της ΕΕ και δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν ολοκληρωθεί το ξεπούλημα και το ξεθεμελίωμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Εχουν σοβαρές ευθύνες που βοήθησαν να περάσουν στη συνείδηση των εργαζομένων ο αποπροσανατολισμός, η απογοήτευση και η λογική του μονόδρομου και του ψευτοκοινωνικού διαλόγου. Ομως, οι εργαζόμενοι έχουν το δικό τους μονόδρομο. Αυτόν του αγώνα με ταξική κατεύθυνση. Ετσι, είτε θα αναγκάσουν τις ηγεσίες να ακολουθήσουν είτε θα τις ξεπεράσουν».

  • Χτες το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών και εκπροσώπους της εταιρίας - χρηματοοικονομικού συμβούλου της κυβέρνησης - «Credit Suisse First Boston». Η εταιρία διερευνά τη διεθνή αγορά για πιθανούς αγοραστές νέου μετοχικού πακέτου (10 - 15%) του ΟΤΕ. Επιπλέον, υποδεικνύει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να προωθηθεί το ξεπούλημα.

Εκτιμάται ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν σενάρια για το ποσοστό των μετοχών που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου, το αν υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς από το εξωτερικό και υπό ποιες προϋποθέσεις θα έρθει ο ξένος αγοραστής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ