Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αλλο Θεσσαλός, άλλο Αλσατός...

Θυμάστε τις αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί στην Ελλάδα, όταν οι αγρότες είχαν αποκλείσει, με τα τρακτέρ τους, την Εθνική Οδό, αγωνιζόμενοι για το ψωμί και το δίκιο τους. Ο Χατζηνικολάου και ο Ευαγγελάτος έβγαζαν καθημερινά στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων κάθε «αγανακτισμένο πολίτη», «κρανιωμένο γιάπη» και «νευρικό πολιτικό» για να κατηγορήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες.

Ο φορτηγατζής Νικολαρέας τα 'βαζε με τους αγροτοσυνδικαλιστές, γιατί δεν επέτρεπαν τη διέλευση των φορτηγών. (Βεβαίως, γρήγορα έγινε γνωστό ότι ο εν λόγω «συνδικαλιστής» δεν εκπροσωπούσε τους συναδέλφους του, αλλά, κατόπιν κυβερνητικής προτροπής, είχε αναλάβει να παίζει το ρόλο του «αγανακτισμένου εργαζόμενου», που στρέφεται κατά των αγροτών.) Ο, του «Νίτρο», Πέτρος Κωστόπουλος τούς τα «έριχνε» χοντρά των χωριατών, επειδή δεν του επέτρεπαν να πάει στο Βόλο για να δει τη μάνα του. (Εκείνες τις μέρες ο «γιάπης» του σημιτικού εκσυγχρονισμού, ξεχνώντας παντελώς τη Μύκονο, είχε καταληφθεί από νοσταλγία για τον τόπο του και ήθελε οπωσδήποτε να δει τη μαμά του) Ο, τότε υπουργός και νυν απλός βουλευτής, Β. Γιαννόπουλος έβριζε με σκαιότατες φράσεις - «γαϊδούρια», «αχαΐρευτους», «τρομοκράτες» κ.ά. - τους αγωνιζόμενους αγρότες και τους απειλούσε με τους εισαγγελείς, οι οποίοι και ήρθαν αργότερα με την ανάπτυξη των «αγροτοδικείων» καθ' άπασαν την επικράτειαν.

Ολοι οι κατήγοροι των αγροτών - από τους πλέον «γραφικούς», που φαίνονταν από μακριά πως ήταν «βαλτοί», μέχρι τους πιο «σοβαρούς», που, αντί ανοιχτών κατηγοριών, προτιμούσαν τις συμβουλές προς τους αγρότες να αγωνίζονται με «πολιτισμένο τρόπο» και «ήπιες μορφές πάλης» - εξέφραζαν την ανησυχία τους, λέγοντας ότι «δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας αυτή που παρουσιάζει η Ελλάδα, με τους εθνικούς δρόμους κλειστούς». Και πρόσθεταν, με νόημα, ότι «οι αγρότες μπορεί μεν να έχουν δίκιο σε κάποια αιτήματά τους, αλλά με τη μορφή πάλης, που επέλεξαν, και το δίκιο τους χάνουν και παρανομούν, καθώς παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα των άλλων πολιτών».

Αφορμή για να θυμηθώ και να σας θυμίσω τι γινότανε τότε στην Ελλάδα, με τους κάθε «είδους» και «φυράματος» κατηγόρους των αγροτών, αποτέλεσαν τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στην Ευρώπη, με εργαζόμενους στις μεταφορές και αγρότες να έχουν στήσει οδοφράγματα, αποκλείοντας τους εθνικούς δρόμους πολλών χωρών, όπως της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας. Αίτημα των ξεσηκωμένων, η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα - το κέρδισαν, ήδη, οι Γάλλοι, το παλεύουν και οι συνάδελφοί τους των άλλων κρατών.

Μου κάνει εντύπωση, που δεν ακούω στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης «κατηγορώ» εναντίον των Ευρωπαίων που κλείνουν τους δρόμους. Δε βλέπω να βγαίνουν στο γυαλί οι τότε κατήγοροι των Ελλήνων αγροτών. Πού είναι - από τότε έχουμε να τον δούμε - ο Νικολαρέας; Πού χάθηκε - ακόμα παραθερίζει στη Μύκονο; - ο Πέτρος Κωστόπουλος; Τι κάνει - δεν πιστεύω να είναι στενοχωρημένος που δεν υπουργεύει; - ο Γιαννόπουλος; Γιατί σωπαίνουν τώρα όλοι εκείνοι, που τότε εξέφραζαν την ανησυχία τους μην και κακοχαρακτηριστεί η Ελλάδα στην Ευρώπη, επειδή οι Θεσσαλοί χωριάτες απέκλειαν, με τα τρακτέρ τους, την Εθνική Οδό;

Μην απορείτε, που δε μιλούν τώρα οι τότε κατήγοροι των Ελλήνων αγροτών. Διότι, εντάξει, με τον Σιράκ, τον Σρέντερ και τον Μπλερ είναι, αλλά όχι και να «βάλουν πλάτη» υπέρ τους. Ενώ για τον Σημίτη έκαναν και, αν χρειαστεί, θα ξανακάνουν ό,τι μπορούν για να τον βοηθήσουν. Οταν, λοιπόν, οι Ελληνες αγρότες ξαναβγούν, με τα τρακτέρ τους, στους δρόμους για το ψωμί και το δίκιο τους - θα ξαναβγούν γρήγορα, ήδη στη Θεσσαλία πραγματοποιούνται προειδοποιητικές αγροτικές κινητοποιήσεις - θα τους ξαναδούμε στα τηλεοπτικά «παράθυρα», στο ρόλο του «κατηγόρου - υβριστή». Κι αν τότε τους υπενθυμίσουμε ότι και οι Ευρωπαίοι αγρότες - που τους θεωρούν «πολιτισμένους» κι όχι «απολίτιστους χωριάτες» σαν τους Θεσσαλούς ξωμάχους - απέκλειαν τους δρόμους για να διεκδικήσουν πιο αποτελεσματικά τα δίκια τους, θα κάνουν τον ανήξερο και τον ξεχασιάρη...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ