Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Οχι» στα λόγια, «ναι» στην ουσία

«Οχι» - στα λόγια - στην απορύθμιση της υγείας όπως αυτή σχεδιάζεται από τον υπουργό Υγείας αλλά «ναι» στην ουσία στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παροχής της, είπε χτες ο τομεάρχης υγείας και πρόνοιας της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξη Τύπου.

Αν και παρουσίασε ένα αναλυτικό κείμενο με «τα 12 λάθη στην υγεία», που εντοπίζει το κόμμα του πάνω στο πρόσφατο σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός και έθεσε ως προϋπόθεση για μελλοντικό διάλογο με το υπουργείο, για να απαντήσει εγγράφως και μάλιστα θετικά ο υπουργός πάνω στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που θέτει, στην ουσία οι θέσεις που παρουσίασε δε διασφαλίζουν ούτε τις στοιχειώδεις παροχές υγείας που δικαιούται ο Ελληνας πολίτης.

Συγκεκριμένα δέχτηκε την αξιολόγηση των διευθυντών και των νοσοκομειακών γιατρών εκφράζοντας επιφυλάξεις μόνο για την αντικειμενικότητα των κριτηρίων. Συμφώνησε με τη δημιουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας, εξέφρασε την έλλειψη ικανοποίησης από τη λειτουργία των ΚΕΣΥ και διαφώνησε μόνο με το διορισμό της διοίκησης από τον υπουργό. Οσον αφορά τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), αντιτάχτηκε με το νομικό καθεστώς του ως ΝΠΙΔ. Αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις που διέπουν σήμερα τα Κέντρα Υγείας, ζήτησε να γίνει διάκριση στις εργασιακές σχέσεις όσων ήδη υπηρετούν και είναι μόνιμοι υπάλληλοι ΝΠΔΔ, από αυτούς που θα προσληφθούν στο μέλλον. Εξέφρασε επίσης μεν, τον ενδεχόμενο κίνδυνο από το να έχουν οι γιατροί ιατρεία στα νοσοκομεία, αλλά δεν ξεκαθάρισε απ' την άλλη τις θέσεις του κόμματός του σχετικά με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς αφού όπως είπε θα έρθει σε διάλογο μαζί τους.

Οσον αφορά τις συγκεκριμένες θέσεις της ΝΔ πάνω στην υγεία, τις επικέντρωσε στη «θεσμοθέτηση εθνικού διαλόγου για την Υγεία - Πρόνοια», με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα θέματα και προτεραιότητες, δεσμεύσεις για διαχρονική διατήρηση των συμφωνηθέντων και συμμετοχή σε αυτόν εκτός των πολιτικών και εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων στο χώρο της υγείας. Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκάλεσε και η αποκάλυψη από τον Ν. Κακλαμάνη του περιεχομένου σχεδίου Νόμου για το ΙΚΑ που, όπως δήλωσε, του απέστειλε στις 21/7/2000 ο Διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος και το οποίο σύμφωνα πάντα με τον Ν. Κακλαμάνη, είναι αντίθετο σε όσα εισηγείται ο υπουργός. Ενδεικτικά ανέφερε πως ο Διοικητής του ΙΚΑ προτείνει τα κρατικά νοσοκομεία να είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αντιτίθεται στη σύσταση του ΟΔΙΠΥ με τη μορφή ΝΠΙΔ.

Τέλος, ο Ν. Κακλαμάνης έκανε γνωστό πως την ερχόμενη βδομάδα ο αρμόδιος τομέας της ΝΔ θα ανοίξει διάλογο με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΕΣΗΕΑ και τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, στις απόψεις του Ν. Κακλαμάνη, με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν έχει ουσιαστικές θέσεις και διατυπώνει ασαφή και μη τεκμηριωμένα ερωτήματα και πρόσθεσε πως ο ζωντανός πολιτικός διάλογος γίνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα και στους φορείς που έχουν θέσεις για την υγεία και όχι μεταξύ της κυβέρνησης και ενός κόμματος που το μόνο που έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια είναι η διατύπωση γενικόλογων προτάσεων ή η μαύρη διαφήμιση την προεκλογική περίοδο ή η σύνταξη διευκρινιστικών παρατηρήσεων, όπως σήμερα.

Μάλιστα ο Αλ. Παπαδόπουλος μέμφεται το Ν. Κακλαμάνη από φιλελεύθερες θέσεις καθώς ο τομεάρχης της ΝΔ εμφανίστηκε να να συμμερίζεται την πρόταση του Διοικητή του ΙΚΑ, για τον ΟΔΙΠΥ. «Προκαλεί έκπληξη, αναφέρει ο Αλ. Παπαδόπουλος, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από τη φιλελεύθερη ΝΔ, η θέση του κ. Κακλαμάνη ότι τα ΝΠΙΔ δεν μπορούν να διαχειρίζονται χρήματα του δημοσίου, όταν είναι γνωστό ότι πρόκειται για πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δημοσίου χαρακτήρα, όπως ο ΟΔΙΠΥ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ