Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από θαύμα δεν είχαμε άλλους νεκρούς

Απανθρακώθηκε υπάλληλος σε πρατήριο καυσίμων που έπιασε φωτιά

Ηταν χτες, λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι, όταν τέσσερις απανωτές εκρήξεις συγκλόνισαν τους κατοίκους στις Τρεις Γέφυρες.

Στο πρατήριο καυσίμων «Euro Oil», που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ρεγκούκου και Νιρβάνα, έχει ξεσπάσει πυρκαγιά. Οι κάτοικοι από τα γύρω διαμερίσματα εγκαταλείπουν, σε κατάσταση πανικού, τα σπίτια τους και πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των αναθυμιάσεων. Οι δάσκαλοι των 64ου και 152ου δημοτικών σχολείων - τα οποία βρίσκονται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο - εκκενώνουν τις τάξεις και διώχνουν τους μαθητές. Μαύροι, πυκνοί καπνοί σκεπάζουν την περιοχή για τις επόμενες ώρες.

Ο Κων. Βαρδάκος, 23 ετών, υπάλληλος του πρατηρίου, βρίσκεται απανθρακωμένος πίσω από το βυτιοφόρο και άλλοι δύο υπάλληλοι, ο ένας από αυτούς ο Δημ. Κρέτσης, 27 ετών, με καθολικά εγκαύματα, μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό.

Αμέσως ειδοποιείται και φτάνουν στο πρατήριο της «Euro Oil» σαράντα οχήματα της Πυροσβεστικής και 250 άντρες, που με ειδικό αφρό προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο χώρο του πλυντηρίου, όπου εκείνη τη στιγμή υπήρχε βυτιοφόρο γεμάτο πετρέλαιο. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, η φωτιά περιορίστηκε στο συγκεκριμένο χώρο, χωρίς να επεκταθεί στις αποθήκες καυσίμων. Να σημειωθεί ότι λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, οι ιδιοκτήτες του πρατηρίου έγιναν άφαντοι και δεν παρουσιάστηκαν ούτε όταν η φωτιά είχε σβήσει.

Τα αίτια της φωτιάς, μέχρι χτες αργά το βράδυ, δεν είχαν διευκρινιστεί, ενώ μερικές από τις εκδοχές που ακούστηκαν για την αιτία, είναι ότι οφείλεται σε ατύχημα που έγινε όταν το βυτιοφόρο βρισκόταν στο πλυντήριο, ή σε βραχυκύκλωμα. Από τη φωτιά καταστράφηκαν ολοσχερώς ένα βυτιοφόρο, ένα ψυγείο - αυτοκίνητο και τέσσερα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο πρατήριο, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε άλλα έξι επιβατικά αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες.

Ακριβώς πίσω από το πρατήριο βρίσκεται μια νεόκτιστη πολυκατοικία που - ευτυχώς - δεν έχει κατοικηθεί ακόμα και άλλη μια πολυκατοικία 15 διαμερισμάτων που βρίσκεται στην οδό Νιρβάνα 80.

Οι δεκαπέντε οικογένειες εκκένωσαν όπως - όπως τα σπίτια τους. Η πρόσοψη της τετραώροφης πολυκατοικίας καταστράφηκε. Τα τζάμια έσπασαν. Οι τέντες και ό,τι άλλο υπήρχε στα μπαλκόνια κάηκε. Οι τοίχοι από άσπροι έγιναν μαύροι.

Λίγη ώρα μετά, ο φόβος έχει μετατραπεί σε οργή. Οι κάτοικοι ψάχνουν τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου, αλλά μάταια... Εδώ και χρόνια κάνουν καταγγελίες, ζητώντας να απομακρυνθεί το πρατήριο από την περιοχή, λέγοντας ότι αυτό, χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται παράνομα. Ομως «όλοι αδιαφόρησαν και να, που το κακό έγινε!».

«Από θαύμα δεν είχαμε περισσότερα θύματα. Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, βρισκόταν στο μπαλκόνι η κόρη μου με μια φίλη της και δε θέλω να σκέφτομαι τι μπορούσε να έχει συμβεί», είπε ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος. Ενώ η κυρία Καλατζή επισημαίνει ότι ένα τετράγωνο πιο κάτω, βρίσκεται ένα δεύτερο πρατήριο καυσίμων. «Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν η φωτιά απλωνόταν; Θα τιναζόταν όλη η περιοχή στον αέρα».

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας, αλλά και άλλοι κάτοικοι, θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες σε νέες καταγγελίες για την απομάκρυνση των πρατηρίων από την περιοχή: «Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με το φόβο», λένε.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ