Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Ξέσπασε κόντρα υπουργών - Γ. Αγγελοπούλου

Ανοιχτή είναι από χτες η υποβόσκουσα από καιρό κόντρα ανάμεσα σε υπουργούς και την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, που αντανακλά την έντονη σύγκρουση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Θ. Πάγκαλου την τελευταία στιγμή να μη μεταβεί στο Σίδνεϊ για την Ολυμπιάδα, ενώ την ίδια στιγμή από την πλευρά του Κ. Λαλιώτη διοχετευόταν στα ΜΜΕ η δυσαρέσκεια για την αποδοχή από την κ. Αγγελοπούλου των νέων πιο «σφιχτών» προθεσμιών που έθεσε η ΔΟΕ για τα έργα ευθύνης του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επισήμως το θέμα Πάγκαλου επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί, αλλά απασχόλησε επί μακρόν την πολύωρη συνεδρίαση του λεγόμενου πρωινού καφέ στο Μαξίμου.

Ο Θ. Πάγκαλος γνωστοποίησε στον Κ. Σημίτη την απόφασή του με δυο τηλεφωνήματά του προχτές το βράδυ και χτες το πρωί. Τελικά ο Κ. Σημίτης τη δεύτερη φορά συναίνεσε στην ακύρωση του ταξιδιού. Ας σημειωθεί ότι έντονη ήταν η φημολογία χτες ότι εν αναμονή της απόφασης του «πρωινού καφέ» ο Θ. Πάγκαλος τελούσε σε κατάσταση... ημιπαραίτησης. Ο Κ. Σημίτης φέρεται να «υποσχέθηκε» στον υπουργό ότι κατά την επιστροφή της κ. Αγγελοπούλου θα συζητήσει μαζί της, αλλά και να παραμένει στην άποψη πως χρειάζεται μια «υπερεταιρία», γιατί «μόνο έτσι φτιάχνονται οι Ολυμπιάδες και γιατί αυτές είναι οι υποχρεώσεις έναντι της ΔΟΕ»...

Αν και η επίσημη εξήγηση που δόθηκε για την ακύρωση του ταξιδιού Πάγκαλου ήταν ότι... είχε σοβαρότερες δουλιές στην Αθήνα, αξιοσημείωτη είναι η ανεπίσημη εξήγηση: Οτι δηλαδή με αυτό τον τρόπο ο Θ. Πάγκαλος αντέδρασε έτσι γιατί λίγες ώρες νωρίτερα στο Σίδνεϊ η Γ. Αγγελοπούλου όχι μόνο αποδέχτηκε παρατηρήσεις του Χ. Α. Σάμαρανκ για καθυστερήσεις στα θέματα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και στα έργα, αλλά μετέθεσε την ευθύνη στους υπουργούς. Οτι έπαιξαν επίσης ρόλο οι προκλητικές δαπάνες της «Αθήνα 2004» στο Σίδνεϊ, οι αστρονομικές αμοιβές ατόμων που επανδρώνουν την εταιρία, αλλά και η «στρατιά» δημοσιογράφων της αρεσκείας της που δημιουργεί η κ. Αγγελοπούλου, όταν παραμένουν στα συρτάρια της λίστες με ονόματα που έχουν δοθεί από το Μαξίμου και υπουργεία!

Πάντως έστω και αυτές οι ανεπίσημες εξηγήσεις πρέπει να θεωρούνται περισσότερο ως μια «καλή αφορμή» για την εκδήλωση της σύγκρουσης παρά ως αιτία. Εκτός από τους διαγκωνισμούς των ισχυρών συμφερόντων για την τεράστια πίτα, ασφαλώς ρόλο παίζουν και οι φιλοδοξίες των ονομαζόμενων δελφίνων που βλέπουν την κ. Αγγελοπούλου να αναδεικνύεται σε «υπερυπουργό». «Η Ολυμπιάδα βγάζει πρωθυπουργό», λέγεται στα παρασκήνια της κυβέρνησης.

Χτες στο Σίδνεϊ, η ηγεσία της «Αθήνα 2004» παρουσίασε στην ολομέλεια της ΔΟΕ την πορεία προετοιμασίας των Αγώνων του 2004. «Πρέπει να είμαι ξεκάθαρος. Η Αθήνα έχει χάσει τρία χρόνια. Τώρα έχει μόνο τέσσερα για τη διοργάνωση των Αγώνων. Τα πράγματα είναι σίγουρα πολύ δύσκολα. Ωστόσο, έχουμε την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρετε» δήλωσε ο Χ. Α. Σάμαρανκ, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ δήλωσε ότι «οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι καθοριστικοί». Και υπενθύμισε ότι τα έργα πρέπει να είναι έτοιμα το Δεκέμβρη του 2003 και όχι το Μάη του 2004, όπως έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δηλαδή, ό,τι καλύτερο για τους Ελληνες και ξένους εργολάβους, αφού καραδοκούν να αποσπάσουν υπέρογκα πριμ με πρόσχημα την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να προλάβει τις προθεσμίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ